V-am obisnuit deja cu faptul ca ne plac unele (si nu neaparat toate) din obiceiurile de nunta ale americanilor asa ca iata azi un articol despre toast-uri si alte cuvinte de spus cu voce tare in ziua cu pricina.
Pana sa ajungem insa la alte obiceiuri hai sa ne uitam putin in gradina noastra. La noi, traditia spune ca la casele mirilor, dupa ce acestia s-au pregatit de ziua cea mare, se intampla momentul asa-ziselor “iertaciuni”. La modul cel mai sincer, va marturisim ca nu ne plac. Deloc. Si pe langa ca nu ne plac, nu fac bine mirilor – caci si de asta nu ne plac :) Emotia din ziua nuntii este si fara acest moment foarte mare pentru miri, mai ales pentru mireasa, careia tocmai i s-a realizat un machiaj superb de sa o tina toata nunta. Si daca un personaj controversat apare la ea acasa (ori la locul pregatirilor) si isi spune “poezia” cu tactica si tonalitati numai bune de facut oamenii sa planga, atunci e clar ca poti sa pui machiajul miresei la pierderi in bugetul de nunta. Fie, se presupune ca e un machiaj rezistent tare si exista sanse sa fie in regula cu un mic retus si dupa ce ai varsat lacrimi de crocodil. Insa hai sa ne punem o intrebare: vorbim despre nunta sau de vreun alt eveniment mult mai sobru si mult mai trist? Daca e sa se planga, noi zicem ca mai bine sa se planga de fericire :) De exemplu, sa planga mirele la un “first look” sau sa planga mireasa la cununia religioasa cand este condusa spre altar sau se poate alege un alt moment fericit si emotionant pana la lacrimi, ca doar sunt multe in ziua nuntii.
Si totusi, pentru a-i impaca si pe parintii vostri si pentru a simti mai tare momentul terminarii pregatirilor si plecarea spre cununii, va propunem sa includeti un discurs al mirelui sau al miresei care sa fie spontan si cu toate balbaielile si emotiile din voce sa se contureze intr-o amintire placuta si neaparat vesela. Sau daca doriti sa traiti un moment cu adevarat deosebit si de suflet, poate rugati un bunic sau o persoana mai in varsta draga voua sa va dea un sfat, sa va zica cateva cuvinte frumoase la inceputul acelei zile memorabile.
Dupa cum deja stiti, la cununia civila veti avea parte doar de discursul ofiterului de stare civila si voua va revine simpla misiune de a zice clar si raspicat acel “DA” fara de care nu se poate continua ziua in modul anticipat si pregatit atata timp si cu atata minutiozitate.
La unele cununii religioase, mirii rostesc cateva cuvinte dupa preot ori isi spun juraminte unul altuia dinainte pregatite si repetate. De asemenea, preotul poate tine un discurs (adeseori numit “predica”) pentru a va sfatui si indruma inspre cele bune in viata voastra impreuna din acel moment. Sau puteti sa ii sugerati voi sa zica citatele voastre preferate din Biblie. Un exemplu destul de cunoscut este din cartea Corinteni, capitolul 13: “Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti, si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor. Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta; chiar daca as avea toata credinta, asa incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic. Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars, si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic. Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate; dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata. Prorociile se vor sfarsi; limbile vor inceta; cunostinta va avea sfarsit. Caci cunoastem in parte si prorocim in parte; dar, cand va veni ce este desavarsit, acest “in parte” se va sfarsi. Cand eram copil, vorbeam ca un copil, simteam ca un copil, gandeam ca un copil; cand m-am facut om mare, am lepadat ce era copilaresc. Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin. Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.”
Odata ajunsi la sala de nunta, veti fi prezentati la microfon de catre persoana responsabila cu aceasta, dupa care puteti sa incepeti foarte personal nunta printr-un discurs de multumire pentru prezenta invitatilor. Apoi puteti inchina un pahar de sampanie in cinstea lor si ei in cinstea voastra, bineinteles, si sparge paharele pentru noroc.
Daca simtiti ca va coplesesc emotiile si nu reusisti sa tineti un toast in deschiderea petrecerii de nunta, fiti fara grija, veti avea timp berechet pentru a spune cateva cuvinte pe parcursul nuntii.
Momentul cel mai potrivit pentru a tine, ca mire, un discurs ar fi dupa sosirea tortului si, ca mireasa, dupa aruncarea buchetului catre domnisoare.
In caz de furturi in cadrul nuntii avem ca exemple un “asa da” si un “asa nu” in ceea ce priveste o poveste de auzit de catre toti participantii la nunta.
Asa da: daca se fura pantoful de catre un copilas, poate fi dragut de tot – atat pentru el, cat si pentru invitati – sa il lasati sa se auda vorbind la microfon :)
Asa nu: daca se fura mireasa va rugam insistent pe cei care dau “pedepse” sa excludeti declaratia de dragoste din lista de activitati de facut pentru recuperarea miresei. Pentru ca in cele mai multe cazuri, in loc sa fie un moment romantic ajunge sa fie in extrema penibilului. Bineinteles, daca ati regizat dinainte momentul si mirele are un discurs real pregatit si exersat in oglinda cu expresia fetei potrivita si, de preferabil, nu a consumat prea mult alcool pana la ora aceea, atunci poate fi un exemplu de “asa da”.
Revenind insa la obiceiul american, va spunem ca poate fi extraordinar de interesant ori extraordinar de comic un discurs tinut de cavalerul de onoare sau de domnisoara de onoare. Si daca le delegati lor aceasta sarcina ori si-o asuma ei voluntar, veti fi scutiti de a vorbi voi la microfon si de riscul balbaielilor cauzate de emotiile puternice din acea zi. Cateva sfaturi pentru a scriu un toast de nunta puteti gasi aici.
Si daca tot vorbim de domnisoare de onoare, cavaleri si apropiati ai vostri care ar fi frumos sa vorbeasca despre voi, hai sa amintim si alte doua variante bune de luat in considerare in materie de discursuri. Una dintre ele ar fi aceea prin care vi se pregateste o surpriza si prietenii realizeaza un video in care povestesc despre voi, video pe care il proiecteaza la nunta. Acesta ar putea fi un cadou tare apreciat de toti cei implicati, dar si de spectatori. Tot similar acestui moment, se poate realiza un colaj cu imagini care sa fie comentat pe viu pe masura ce ruleaza fotografiile pe ecranul de proiectie. Cea de-a doua varianta ar fi aceea prin care un videograf va lua interviuri invitatilor in timpul nuntii, interviuri pe care voi le veti vedea si auzi doar dupa nunta.
Datorita forfotei data de buna dispozitie a invitatilor la nunta voastra, va trebui sa anuntati orice moment de genul toast-urilor cu mai mult decat un clinchet dat de lovirea tacamului de pahar si sa nu existe fundal muzical cat timp se tine un discurs, decat daca nu sunteti oameni ai cuvintelor si preferati sa cantati in loc sa povestiti. In acest ultim caz, ar trebui sa va asigurati ca aveti cat de cat voce muzicala sau sa inchideti ochii si sa sperati ca invitatii vor trece cu vederea micile falseturi ca doar e ziua voastra si puteti face tot ce va trece prin cap :) Insa daca voua vi se permite sa faceti tot ce va trece prin cap, celor responsabili cu sonorizarea nuntii voastre nu vor putea sa faca tot ce le trece prin cap asa ca la orice discurs – inclusiv cel al prezentatorilor de momente cheie – va fi necesar ca sonorizarea sa fie adaptata corespunzator astfel incat sa nu fie microfonie, efecte de ecou sau voci de personaje din desene animate :)
Cuvintele raman, indiferent de ce forma vor lua ele in ziua nuntii. Si nu raman doar pe materialul video, ci unele se vor intipari in mintea si sufletul vostru pentru toata viata. Daca pentru voi conteaza acest lucru, veti reusi cu siguranta sa creati un moment de poveste prin povestile voastre sau ale celor dragi voua ce va sunt alaturi la nunta.
Credit foto: Catalin Budusan, Bogdan Sandulescu, Photomicona, Imagia, Bogdan Peptine Photography