Lucruri de care să ții seama dacă se apropie nunta fiicei tale

Mirii primesc o sumedenie de sfaturi din toate direcțiile despre ce și cum să facă sau să nu facă în ziua nunții – unele, chiar de la părinți. Dar… părinților cine le dă sfaturi? :) În primul rând au nevoie părinții de sfaturi? Ei bine și dacă nu au, nu le poate face decât bine să le primească – să vadă și ei cum e :) Sfaturile de azi, dedicate mamei miresei, vin de la IMAGIA, un serviciu de fotografie de nuntă partener al WEDMAG.

De-a lungul unui deceniu și ceva în care am fotografiat nunți diverse, am asistat la tot felul de situații interesante. Zic ”interesante” pentru a nu da o conotație negativă sau pozitivă neapărat. Sigur, nunta în sine e un eveniment pozitiv, dar care poartă o foarte mare încărcătură emoțională. Câteodată prea mare.
Printre zâmbete, râsete, lacrimi, s-au strecurat și țipete, plânsete și tensiuni de tot felul. Desigur, din fericire ultimele au fost excepții. Dar toate fac parte din natura umană și se întâmplă cu un motiv anume. Motivul, de cele mai multe ori e stresul acumulat cu ocazia pregătirilor de către mulți din cei implicați. Și se comportă ca un virus – se răspândește cu viteză printre toți cei care au contact unui cu alții în perioada respectivă.
Ei bine, printre toți cei atinși de febra pregătirilor de nuntă, există o persoană cheie care de multe ori poate face diferența dintre o nuntă relaxată și una… mai puțin. O persoană care poate influența întregul eveniment și pozitiv și… mai puțin:

Mama miresei.

De cele mai multe ori, o văd pe mama miresei într-o poziție privilegiată, înconjurată de o aură de emoție, respect, iubire evidentă din partea celor din jur, nostalgie și mulțumire.
Alteori, o văd măcinată de stres și griji.
I-aș fi spus de multe ori câte ceva să o liniștesc, fiindcă de-a lungul atâtor ani petrecuți documentând zilele astea memorabile din istoria multor familii, am tras niște concluzii. Multe. Cum am tot zis, fotograful de nuntă petrece întreaga zi alături de miri și familiile lor – vede și aude multe și a acumulat destulă experiență încât să fie un bun consultant pentru cei interesați!
Așa că am așternut aici câteva gânduri – poate e mult spus ”sfaturi”, deși cam asta se vor: niște îndemnuri către orice mamă care se apropie de nunta fiicei ei.
Desigur, sfaturile astea se potrivesc în egală măsură și pentru tatăl miresei. Dar ”studiile mele” arată că… mda, știți ce zic. La fel, se potrivesc de minune și părinților mirelui, dar din nou, studiile arată că… mamele de mirese tind să influențeze mai mult atmosfera, ca să zic așa, decât mamele de mire. Dar nu întotdeauna!
Așa că luați ca atare ”sfaturile” de mai jos – sunt date cu cele mai bune intenții și NU se potrivesc fiecărei situații! Cam ca orice sfat.
Așadar, dragă mamă de mireasă, citește și reflectă asupra lor – poate le vei găsi de folos:
Mireasa și mama ei - sfaturi pentru mama miresei

© www.imagia.ro

 

1. Lasă mireasa să fie mireasă – e rândul ei acum

Poate ai visat demult la ziua asta. Poate cu lux de amănunte. Te-ai imaginat fiind mândră cum fiica ta îmbrăcată așa cum ți-ai dorit intră în sala somptuoasă, decorată așa cum ai visat pentru ea, la braț cu… dar stai! Cine-i tipul cu păr lung și tatuaje agățat de brațul ei?

 
Ești confortabilă sau nu cu ideea, să știi că nu e a doua ta șansă să te măriți!
Visurile tale nu sunt ale ei.
Ea e un individ separat, cu propriile gusturi, aspirații, limite etc. Independentă, așa cum pe de altă parte, ți-ai dorit să fie.
Las-o deci, să-și împlinească independența. Și visurile. Probabil are deja demult agenda ei plină de imagini virtuale cu decoruri, rochii, pantofi și prinț călare pe un cal alb. Sau tatuat și pe un cal negru – indiferent, e alegerea ei.
Fă-i viață ușoară, nu-i impune invitați pe care nu-i cunoaște, colegi de-ai tăi de serviciu, biserica la care să meargă etc. Vremurile s-au schimbat, mirii de acum tind să-i vrea aproape pe cei cu adevărat dragi, pe care îi cunosc, nu o adunare de străini care ”reglează” niște obligații.

2. Abține-te să îi explici cum ”se face”

E secolul 21, tinerii vor să fie diferiți, originali, nu vor să se conformeze unor ”tradiții”, mai ales atunci când vorbim de așa-zise tradiții cărora nimeni nu le mai știe nici originea, nici rostul. Generația actuală vrea să înțeleagă – e dispusă să facă ceva dacă se încadrează într-un set de valori proprii.
Și nu asta ți-ai dorit? O fiică care să nu fie conformistă, care să fie independentă, să aibă propriile păreri, să se poată exprima liber?
Atunci respectă-i și apreciază-i reușita!
Mireasa și mama ei - sfaturi pentru mama miresei

© www.imagia.ro

3. Oferă-ți ajutorul, dar nu insista

S-au dus (în mare parte) vremurile în care părinții ”făceau” nunta copiilor lor. Acum își fac de multe ori nunta pe banii lor, luând toate deciziile care țin de nuntă.
Oferă-ți ajutorul în organizarea nunții întrebându-ți fiica cu ce dorește să o ajuți – nu o ”ajuta” cu forța. Dacă preferă să stai deoparte, respectă-i decizia. Poate găsește gusturile voastre incompatibile, poate pur și simplu preferă să îți facă o surpriză!

4. Gestionează stresul din preajma nunții

Pregătirile făcute fără ajutor din afară pot fi mai mult decât stresante! Iar pe măsură ce nunta se apropie, tensiunea tot crește. Dacă situația nu e gestionată cu detașare și realism, pe când vine ziua nunții, casa îți este ca un butoi de pulbere care așteaptă o scânteie. Iar dacă mireasa e în aceeași stare… riscul de ”accidente” e foarte mare. Și la nervi ajungi să spui mai mult decât ți-ai dori ulterior, așa că propune-ți din capul locului să nu te lași copleșită și cere ajutor din timp – fie că e legat de organizare, fie că e vorba de sprijin emoțional.
Nu e momentul potrivit să izbucnești cu toate reproșurile adunate de-a lungul timpului – către mireasă, mire, familia mirelui sau oricine altcineva.
Fii zen! ?
Mireasa și mama ei - sfaturi pentru mama miresei

© www.imagia.ro

5. Lasă mireasa să se pregătească în altă parte

Da, e casa familiei tale, legi multe amintiri din care face parte fiica ta de această casă… dar s-ar putea să nu fie cel mai potrivit loc pentru pregătirile miresei.
De regulă, părinții mirilor își propun să facă casa lună și bec – cu sacrificii supreme de timp, nervi etc. pentru ziua nunții. De apreciat, doar că brusc realizezi în dimineața nunții că locul tău sacru se umple repede de unchi, mătuși, vecini, invitați de departe care vor să se schimbe într-una din camere, nu îți găsești ciorapii cei negri, soțul nu-și găsește cravata aia maro, așa că răscolești prin dulapuri, pe dulapuri, în valize și pungi, iar pe la ora 10 dimineața în ziua nunții, casa ta e ca după un jaf proaspăt și inevitabil dosești tot felul de pungi pe după uși și încerci să preiei controlul spațiuliui. Doar că nu ai timp de asta, întrucât timpul e scurt și trebuie să-ți vezi de propriile pregătiri.
Nu mai bine ești de acord cu mireasa (și cu fotograful) și îi binecuvintezi decizia de a se îmbrăca într-o cameră de hotel ordonată, luminoasă, e drept lipsită de elementele care dau casei tale personalitate, dar care de data asta s-ar putea să fie un plus în cadru – atât pentru fotograf, cât și pentru restul invitaților. Ei s-ar putea să nu aibă vreo afinitate specială pentru bibeloul cumpărat cu 25 de ani în urmă.
Asta nu înseamnă că nu poți fi lângă fiica ta la pregătiri! Poți merge și tu la hotel cu ea, dacă își dorește asta – îți garantez că e contextul ideal pentru un fotograf de nuntă! O poți ajuta să se îmbrace, poți asista la tot ceea ce își dorește și ea. Emoțiile generate de mamă în preajma miresei sunt de neînlocuit! În plus, nu-ți mai pasă că neamurile tocmai ți-au întors casa cu fundul în sus – este o vreme pentru toate!
Mireasa și mama ei - sfaturi pentru mama miresei

© www.imagia.ro

6. Ignoră mireasă când te roagă să nu plângi

Există o conspirație mondială a profesioniștilor în machiaj împotriva mamelor mireselor, vă jur! Mamele mireselor sunt inamicul numărul unu, atentatul suprem la munca lor migăloasă.
Așa că vor face tot posibilul să vă corupă fiica și să vă controleze: veți primi ordinul ingrat de a NU plânge, cu orice preț, riscând să periclitați opera de artă care este machiajul miresei.
Sfatul meu: ignorați complet această ocultă mondială și dați-vă frâu liber emoțiilor!
Ziua nunții nu este un exercițiu de înfrânare a adevăratelor simțăminte, de simulare a unei stări anume – e o zi specială din toate punctele de vedere, atât pentru mireasă cât și pentru tine ca mamă!
Simți ceea ce simți, exprimă-ți sentimentele (doar cele pozitive, cum ziceam, desigur ? și dacă îți vine să plângi de bucurie, fă-o!
Cine își va aduce aminte cu drag de sforțarea de a nu se lăsa pradă emoțiilor?
Dimpotrivă, faptul că ai fost liberă să simți și să exprimi din plin față de cei dragi toata bucuria și emoția, va fi amintirea supremă! Mai ales dacă momentul a fost surprins pentru posteritate. Dar de asta mă ocup eu, nu-ți fă probleme…
A, nu te îngrijora: machiajul se poate reface, iar cu cât machiajul e mai bine făcut, cu atât e mai rezistent. Un motiv în plus ca mireasa să aleagă make-up artist-ul potrivit!
Mireasa și mama ei - sfaturi pentru mama miresei

© www.imagia.ro

 

7. Tratează mireasă că pe o regină, nu ca pe o fiică

Nu-i aranja fiecare buclă, nu-i spune la fiecare pas ce să facă. E mare acum. Și are nași – e treaba lor să le zică una, alta – lasă-i și pe ei să se simtă importanți în ziua nunții. Au un rol pe care nu ar trebui să-l ignori, nici să-l înlocuiești.
Nu o dojeni că nu stă destul cu mătușa pe care n-a văzut-o de la 3 ani – dacă a chemat-o ea la nuntă, îi va acordă atenția pe care o consideră necesară; dacă ai chemat-o tu la nuntă… te descurci ?
Las-o pe ea în lumina reflectoarelor, mulțumește-te să te bucuri de pe margine de tot ceea ce i se întâmplă!

8. Dă-ți voie să te bucuri. De tot.

Lasă organizarea în sarcina altora, nu trebuie să controlezi totul, nu trebuie să păzești băutura, există coordonatori de eveniment care fac mult mai bine decât ai putea vreodată face orice în domeniul ăsta – au experiența necesară, au trecut prin tot felul de situații și au găsit soluții pentru ele. Vor găsi și de data aceasta!
În loc să stai stresată să vezi dacă încape lumea la masă, dacă se servește al treilea fel la timp, bucură-te de un eveniment special. Fă-l special și pentru tine!
De aceea ar fi bine să o încurajezi pe mireasă să ceară ajutorul unui wedding planner. E un cost suplimentar, care însă poate compensa alte costuri inutile care intervin din lipsa de experiență a mirilor și în plus asigură un confort maxim celor implicați. Privește-o ca pe o oportunitate de te bucura cu adevărat de evenimentul mult visat – probabil nu te visai fugind între bucătăria restaurantului și DJ…
Mireasa miresei la petrecere - sfaturi pentru mama miresei

© www.imagia.ro

9. Nu ești gazdă, deci nu te stresa ca o gazdă

Există ”tradiția” stresului părinților mirilor de a fi ”gazde” – vremurile alea au apus. Părinții sunt în principal, acum, niște invitați de seamă, speciali, care beneficiază de toate privilegiile unor invitați și sunt scutiți de mai toate ”îndatoririle” vremurilor trecute.
E o ocazie bună să petreceți timp cu familia extinsă, să depănați amintiri, să schimbați impresii, dar nu transformați asta într-o îndatorire – simțiți-vă bine, fără a vă pune presiuni inutile. Sunteți la un eveniment important, priviți-l cu curiozitate și emoție.
Desigur, dacă aveți invitați ”de-ai voștri”, pe care nu mirii au ținut neapărat să fie prezenți… vă asumați poziția asta. Ideal ar fi ca la nunta lor, mirii să invite oamenii care sunt importanți pentru ei.

 

10. Amintește-ți că TOT ce se întâmplă în ziua nunții este o celebrare a faptului că doi oameni formează o familie nouă 

Cu accent pe doi și pe nouă. Da, poate e dureros pentru tine, dar fiica ta va avea o nouă familie, care va deveni cel puțin la fel de importantă că cea ”veche”, dar uneori va deveni și mai importantă. Nu fă din asta o tragedie. Bucură-te pentru ea, nu o fă se se simtă prost pentru decizia ei plângând de supărare că o ”pierzi”. Nu o pierzi. Tocmai ai câștigat noi oportunități. Familia ta e și mai mare acum! Te vei bucura în curând de nepoți (dacă e ceva ce fiica ta și soțul ei își doresc), iar viața va fi și mai interesantă!

11. Acceptă faptul că fiica ta are un soț

Și lasă-l să-și exercite în voie acest rol ? Înainte de a propune ceva, vezi dacă el nu are ceva de spus pe aceeași temă. E de vârsta fiicei tale, dar tratează-l ca pe un adult, nu ca pe un copil – chiar e adult! Ca și fiica ta, de altfel ;)

12. Lasă amintirile în seama profesioniștilor

Oricât ai fi de entuziasmată, lasă impulsul de a ține telefonul sus toată ziua ca să surprinzi ceea ce se petrece și bucură-te de tot – fii prezentă, absoarbe totul și fă în așa fel încât să apari în poze senină, cu zâmbetul pe buze sau plângând de emoție – plină deci de trăiri autentice, nu cu un telefon în dreptul chipului. Nu sunt doar amintirile tale ci și ale miresei – dă-i și ei ocazia să se bucure de fotografiile în care apari tu și familia ta!
În plus, n-ai nicio șansă să surprinzi tot ceea ce se întâmplă în ziua nunții mai bine ca mine. ? Nu-ți fă probleme, mireasa a ales deja bine! ?
Mireasa miresei bucurându-se la dansul mirilor

© www.imagia.ro

13. Nu îți ignora soțul

Nu e nunta ta, dar poți profita de ocazie să fii parte dintr-un eveniment care e și o celebrare a nunții voastre – te vezi în postura ei, retrăiești emoții pe care le-ai simțit și tu la timpul potrivit!
Stai împreună cu soțul tău, trăiți această experiență – nu transformați nunta într-o sarcină de executat!
Constat după majoritatea nunților cât de puțin apar în fotografii părinții mirilor împreună! Fiecare ocupat în alt colț să întrețină o conversație, să rezolve câte ceva, în loc să fie un prilej deosebit de reflecție și de bucurie – faptul că această nuntă are loc e chiar rodul relației voastre! Sărbătoriți cum se cuvine!

14. Îngroapă pentru o zi securea războiului (sau a indiferenței)

Dacă ești într-o situație ”complicată” și nu ți se potrivește punctul de mai sus, fă în așa fel încât mireasa (și mirele, bineînțeles) să se simtă bine.
Dacă ești despărțită de tatăl miresei, indiferent dacă sunteți recăsătoriți sau nu, ține cont în primul rând de ceea ce însemnați voi pentru ea: mamă și tată, inseparabili în acest rol pe veci pentru ea.
Dacă te înțelegi cu fostul soț foarte bine, excelent, felicitări! Dacă nu, fă totuși în așa fel încât mireasa să-și simtă părinții aproape! E dureros pentru o femeie aflată în plin avânt în a-și construi o familie, trecând printr-o groază de schimbări, să simtă prăpastia care îi desparte pe cei doi oameni care i-au dat viață!
Orgoliile, animozitățile, ranchiuna își pot relua mersul de-a doua zi, dacă nu e chip să fie altfel…

15. Nu rata dansurile importante

Mirele și mireasa se iau cu treaba, cu șampanie, cu diverse – dacă vezi că mirele nu te invită la dans, nu aștepta, ia atitudine! Una pozitivă, desigur. Trimite-ți soțul să o ia la dans pe mireasă în primul rând – e un moment extrem de important – așa poate își aduce aminte și mirele să te invite la dans ? În ultima instanță, invită-l tu! Să învețe minte! ?

16. Obișnuiește-te cu ideea că cineva va avea ceva de comentat

Întotdeauna cineva are. În orice grup numeros și neomogen, e împotriva firii să nu fie cineva nemulțumit de vreun aspect: meniul de nuntă a fost prea simplu sau dimpotrivă a fost prea sofisticat (oamenii obișnuiți cu ceafă de porc la grătar vor strâmbă din nas la niște Napoleon de ratatouille cu ou și sos beurre blanc cu pătrunjel care ocupă un sfert dintr-o farfurie mare), muzică a fost prea tare sau prea nouă sau dimpotrivă prea veche, ospătarul a venit prea rar sau dimpotrivă, prea des…
Nu există un eveniment fără câțiva cârcotași. Dar e ceva natural, e în firea oamenilor diverși care vin acolo, deci ia-o ca atare, nu pune la suflet – nu poți face 200 de meniuri distincte și nici pune deodată 7 feluri de muzică.
Important e ca totul să fie pe placul mirilor. În fond, toată lumea e invitată să se bucure de marea lor zi.
Sper ca rândurile de mai sus să dea câteva teme de reflecție mamelor de mirese – nu-i nimic de pus la suflet prea mult. Ziua nunții e una de sărbătoare, de veselie, de petrecere! Asta e esența zilei!
Dacă ai citit acest articol și și-a plăcut, dă-l mai departe! Iar dacă știi o mamă care își mărită în curând fiica căreia i se mărită fiica în curând, trimite-i acest articol – poate îi faci o surpriză! N-am zis dacă e plăcută sau nu – vei constata ? Mulțumesc!

P.S. Să nu uit – un ultim sfat: după ce a trecut nunta, păstrează doar părțile pozitive!

Este o vorbă: ”Cele bune să se-adune, cele rele să se spele!”
Gânduri bune!