Dansul cu parintii
In Romania nu este inca foarte des intalnit dansul cu parintii. Avem parte de multe traditii de nunta romanesti pe care unele cupluri le respecta. Chiar daca inteleg sau nu la ce se refera. Si mai avem parte de din ce in ce mai multe traditii de nunta imprumutate in mod special de la americani, despre care parerile sunt impartite.
Din categoria traditiilor de nunta care au sens si pentru care ar trebui sa le fim recunoscatori americanilor o putem prelua pe cea care se numeste “father-daughter dance“. Fie ca este vorba despre dansul miresei cu tatal ei ori despre dansul mirelui cu mama lui, coregrafii First Dance Studio va recomanda sa includeti in programul petrecerii de nunta un astfel de moment de suflet.
Cand este dansul cu parintii o la nunta din Romania?
La noi se practica includerea dansului cu parintii ca un al treilea dans la inceputul petrecerii de nunta, dupa dansul mirilor si dansul cu nasii. Astfel, se invita si parintii dupa dansul cu nasii, pe ringul de dans fiind mirii, nasii si parintii, fiecare cu partenerii lor.
Schimbul de parteneri astfel incat sa ajunga sa danseze mireasa cu tatal ei si mirele cu mama lui se face doar daca mirii doresc asta sau daca au inspiratia aceasta pe moment, fara a fi individualizat prin anuntul DJ-ului sau a persoanei responsabile cu anuntarea momentelor cheie din petrecerea de nunta.
Particularitatea obiceiului american este aceea ca parintilor li se da o importanta mai mare, punand in lumina reflectoarelor doar mireasa cu tatal ei sau mirele cu mama lui, fara a mai fi alte cupluri la dans pe ring. Se creaza astfel un moment de neuitat pentru parintii mirilor, apreciat tare si de invitati.
Pentru a da tonul distractiei prin dans la nunta, va sugeram sa incepeti cu un dans al mirilor, dupa care sa chemati nasii, apoi toti invitatii pe ring si sa pastrati momentul dansului cu parintii undeva pe la mijlocul petrecerii de nunta, inainte de un fel de mancare. Asa, invitatii se vor indrepta spre mese si mireasa va ramane cu tatal ei pe ringul de dans, printr-un anunt de genul “Invitam tatal miresei la un dans cu fiica lui, in aplauzele dumneavoastra”.
Cand sa dansezi cu tata, ca mireasa ori cu mama, ca mire?
Indiferent de momentul in care v-ar placea sa se petreaca acest dans si indiferent daca ati pregatit dinainte o coregrafie sau nu, un lucru este garantat: nu veti scapa de emotii! Din experientele mirilor pregatiti de First Dance Studio va putem spune chiar ca au fost emotii mai mari la dansul cu parintii decat la dansul mirilor, atat pentru miri, cat si pentru parinti. Este un moment in care parintii realizeaza inca o data ca ati crescut si ca viata voastra dupa acea zi se va desfasura intr-un mod prin care inevitabil nevoia de ei va fi redusa.
Pentru a reduce din aceste emotii astfel incat sa se poata desfasura momentul in sensul unui dans real fara a avea de suferit pantofii sau rochia din pricina stangaciilor, aveti la indemana un curs de dans la First Dance Studio care poate fi de 2 sau 3 sedinte in care sa invatati cativa pasi pe o melodie preferata, impreuna cu tehnici de coordonare si de condus partenera.
Slow Dance
Un dans lent este cel mai des intalnit pentru dansul cu parintii, insa poate fi la fel de potrivit si un vals vienez sau, de ce nu? chiar un dans mai alert. In privinta melodiei, puteti alege o piesa preferata a voastra ori una preferata a parintilor vostri, daca nu chiar piesa pe care ei au dansat primul lor dans la nunta.
In cazul in care nu aveti vreo idee sau nu va puteti hotari asupra piesei pentru acest moment, antrenorii First Dance Studio va pot sfatui in privinta aceasta. Exemplele de melodii ar fi: Paul Simon – “Father and Daughter”, Michael Buble – “Daddy’s Little Girl”, Rascal Flatts – “My Wish” si altele. Cat despre durata melodiei pentru acest dans, recomandarea ar fi sa nu depaseasca 3 minute pentru a fi un moment deosebit, insa nu si plictisitor.
La nuntile de la noi din tara, parintii nu sunt neaparat individualizati, toata atentia in acest sens fiind asupra nasilor, noii parinti spirituali ai mirilor, carora li se si dedica o melodie aparte pentru un dans al lor la inceputul nuntii. Parerea noastra este ca parintii mirilor ar trebui sa simta mai tare ca fac parte din ziua copiilor lor si va asiguram ca printr-un astfel de moment dansant vor avea parte de atentia necesara.
Asa ca, pe langa dansul mirilor, flash mob, last dance si dans de societate, va asteptam la sala de dans si pentru cursuri de dans cu parintii!
Credit foto: Nicolae Catalin Cimpan, Moments by SaraFoto