„Nu regretăm deloc că am făcut nunta cu 8 persoane, a fost altceva, a fost minunat!” – Elisabetha + Filip

nunta in pandemie

Carina Paula Photographer

Când pandemia îți dă planurile peste cap, faci și nuntă chiar dacă numărul invitaților este limitat la 8, cu tot cu miri. Bineînțeles, asta dacă îți dorești reconfigurarea planului, a bugetului și numărul de persoane stabilit inițial.

Elisabetha și Filip Cerchia au simțit efectele pandemiei asupra nunților atât în calitate de miri entuziasmați, cât și în calitate de furnizori. Ea este cofetar și se îngrijește ca miresele să fie mândre de candy barul mult visat. Pentru cei care vor să învețe tainele cofetăriei, canalul ei de youtube Elisabetha Baker conține o mulțime de rețete delicioase. Filip este videograf de nuntă și motion graphics designer.

nunta in pandemie

Credit foto: Carina Paula Photographer

Se cunosc de 2 ani și au început organizarea nunții încă de acum 6 luni. Plănuiau să se bucure de căsătoria lor alături de cei aproximativ 400 de invitați pe 10 mai 2020.  Deși sunt de loc din Ploiești, respectiv Piatra Neamț, au ales să facă nunta în Cluj, orașul care le-a devenit „acasă”. Ar fi fost un vis împlinit, un vis pe care orice viitoare mireasă îl are.

Cum ar fi arătat nunta visurilor voastre?

O zi superbă de mai. Nici prea cald, dar nici prea răcoare, când totul înverzește frumos. Cu familia și prietenii alături de noi, dar nu în ultimul rând cu binecuvântarea lui Dumnezeu.

Urma să port o rochie superbă, iar Filip un costum simplu,  fără papion. El prefera cravata. Ne imaginam cununia religioasă în capela de pe deal. Eu, plină de emoție, aveam să pășesc spre altar alături de tatăl meu, unde Filip mă aștepta cu nerăbdare.

Mereu îl întrebam pe Filip dacă o să plângă când o să mă vadă pentru prima dată mireasă și ne imaginam cum vom păși printre invitați, plini de zâmbete și bucurie. Apoi masa, candy barul, jocurile și activitățile din cadrul nunții.

„Ne imaginam o zi frumoasă! Ziua noastră! :)”

nunta amanata

Carina Paula Photographer

Când și cum a venit decizia de a face nunta în pandemie?

Pe 8 martie am aflat că încep restricțiile în ceea ce privește numărul de persoane care pot participa la evenimente. Inițial a fost vorba de 1000, iar noi nu ne-am făcut griji. Brusc s-a tăiat un zero și au rămas 100 de persoane. Încă speram că până în luna mai se vor ridica restricțiile. Când am realizat că treaba e serioasă și numărul scăzuse la 50, ne doream să rămână măcar numărul acesta. Însă a scăzut la 8.

Astfel am pus pe masă toate variantele. Când și cum să facem nunta? Avantaje și dezavantaje. Ne-am hotărât că nu vrem să amânăm pentru la vara sau la anul. 

„Ne doream mult să ne căsătorim și să ne mutăm împreună. Dacă anulam nunta, ni se dădeau multe planuri peste cap. Așa că am hotărât să ne căsătorim. Chiar dacă am fost 8 de toți.”

nunta reprogramata

Carina Paula Photographer

Cum a fost nunta voastră?

Wow! A fost superbă! Și nu exagerez când zic asta. Am făcut nunta în Piatra Neamț pe 23 aprilie 2020. Cu emoții ne-am pregătit. Mi-am făcut singură machiajul și părul. Filip s-a pregătit singur.

Am avut cu noi un fotograf minunat – Carina Paula Photographer – care încă de dimineață s-a ocupat să fotografieze toate detaliile.

nunta in pandemie

Împreună cu parinții noștri am plecat spre centru, unde a avut loc cununia civilă. Vântul bătea puternic, dar asta nu a fost un impediment pentru noi.

Cu bucurie și emoție am semnat actele și în câteva minute eram soț și soție.  Am făcut ceva poze și ne-am îndreptat către biserica unde am primit binecuvântarea lui Dumnezeu, ne-am spus jurămintele și am schimbat verighetele. A fost un moment minunat, plin de emoție și lacrimi de bucurie.

Am servit masa acasă. Parinții noștri s-au ocupat de mâncare și prăjituri, am aranjat un mini candy bar, iar tortul de nuntă l-am făcut chiar eu cu o seară înainte.

nuntă cu 8 persoane

Carina Paula Photographer

Între timp a ieșit și soarele. Ne-am bucurat mult că părinții noștri au fost alături de noi. Am făcut poze, am vorbit, am râs, a fost o zi perfectă.  Spre seară am mers la o sedința foto la apus.

„Am ajuns la concluzia ca nu contează numărul de invitati, important e sa te bucuri de ziua nunții, de cei care pot să fie lângă tine. Și da! Se poate face nuntă  faină și cu 8 persoane!”

nunta anulata in pandemie

Carina Paula Photographer

Cât de greu a fost să vă rezumați la atât de puțini invitați?

Cred că mie mi-a fost mai greu să renunț la nunta mult visată. De obicei, noi fetele visăm mult la ziua nunții și avem multe așteptări.

Între timp, am hotărât să renunțăm la restaurant luând în calcul că nu aveam cum să strângem conform contractului minim 200 de persoane după criza asta. Am fost conștienți de faptul că restricțiile nu se vor ridica curând. Oamenii au rămas fără serviciu sau în șomaj. Multor invitați le va fi frică să călătorească din cauza virusului.

nunta in pandemie

Carina Paula Photographer

Am plâns. Filip a fost alături de mine. Am realizat că durerea noastră nu se compară cu durerea celor care își pierd copiii, soții și nu ne confruntăm cu lucruri dureroase.

Nu avea rost ca noi să ne plângem că nunta nu o să fie cu 300-400 de oameni. Ne-am bucurat și i-am mulțumit lui Dumnezeu ca nu ne-am pierdut unul pe altul, suntem sănătoși, suntem împreună și avem familia alături.

Planificați să aveți o petrecere după ce nu vor mai exista motive de îngrijorare?

Da! Ne-am dorit mult să avem întreaga familie alături de noi la nuntă, toți frații și surorile noastre, dar pentru că nu a fost posibil, am hotărât să dăm o mică petrecere (50-60 persoane) atunci când va fi posibil, cu familia și câțiva prieteni apropiati. Ceva micut, simplu și unde să ne simțim bine cu toții. Cred ca acesta este până la urmă scopul unei nunți.

Ce le transmiteți mirilor care doresc să facă nunta în ziua stabilită, indiferent de numărul de persoane?

 Îi îndemnăm să facă nunta în data stabilită sau atunci când este posibil (având în vedere că momentan nu se mai depun acte pentru cununia civilă).

Nunta până la urma este despre voi, nu are rost să renunțați doar pentru că nu o să mai aveți sutele de invitați lângă voi. Știm, este greu, și noi am fi fost încântați măcar familia întreagă să fie lângă noi. Dar astea sunt vremurile și trebuie să ascultăm de autorități.

nunta reprogramata

Carina Paula Photographer

De obicei necazurile scot din oameni multe la iveală. Acum se vede cât de puternică este relația voastră. Dacă nu rămâneți împreună când vă este greu, nu e bine. Rămâneți uniți, în decizii, în acțiuni. Vorbiți, comunicați unul cu celălalt, consultați-vă cu părinții și cu prietenii și nu vă lăsați descurajați de gurile rele. Până la urmă, nunta este despre voi, iar mai important decât nunta este căsnicia voastră.

„Fie că hotărâți să faceți nunta cu 8 persoane sau să amânați, nu uitați că poate veți pierde o zi mult așteptată și în care ați investit mult, însă bucuria că nu v-ați pierdut unul pe celălalt este mai presus” – Elisabetha + Filip

[mc4wp_form id=”10653″]