Mai tinem cont de traditii la nuntile romanesti?

Am intrebat mai multi oameni de baza din domeniul nuntilor, ce traditii cred ei ca ar trebui sa se patreze la nuntile romanesti si ce traditii ar trebui sa dispara din peisajul acestora. Bineinteles, nu vom face acum o analiza a traditiilor si obiceiurilor arhaice, nici nu vom lua haina de judecator, ci pur si simplu, vom intelege parerile actuale ale profesionistilor din domeniul nuntilor.

In zona urbana, mai mult ca sigur, sunteti putini cei care preferati sa tineti cont de anumite obiceuri, nu-i asa? Sau daca o veti face, cel mai probabil le veti reinterpreta, dupa bunul plac. Pe de alta parte, suntem convinsi ca si familiile joaca un rol foarte important in deciziile voastre. Nu de putine ori am auzit viitori miri spunand ca vor urma, totusi, cateva traditii (cumparat voal si buchete de catre nasi, mirele ia mireasa de acasa, hora si turta miresei, voalului miresei, iertaciunea), pentru a-si multumi apropiatii.

traditii la nuntile romanesti

Foto: Claudiu Veres

Traditii la nuntile romanesti

Scenariul nu este atat de “tragic”, spunem noi, traditiile ofera unui eveniment acea amprenta culturala. Fara traditii, toate nuntile ar fi cam la fel, nu? :)

Toate ca toate, insa, cel mai important este sa cunoastem sensul lor si sa le urmam cu un scop si din propria dorinta. Reinterpretarea obiceiurilor si aducerea lor intr-o zona mai actuala, contemporana este o idee interesanta, spunem noi, iar un wedding planner va vor oferi cele mai potrivite idei.

jartiera miresei

Credit foto: photochic.ro

Cu bune si…mai “putin bune”

Cum va ziceam inainte, nu incercam sa-i criticam pe cei ce fac o nunta traditionala, dar nici sa le luam partea celor ce aleg, mai degraba, sa se inspire din alte culturi, cei care renunta la traditii romanesti in favoarea unor obiceiuri mai occidentale. Cert este ca, incercam cu fiecare parere sa va inspiram sa faceti propriile alegeri.

Traditiile de nunta sunt interesante pentru ca:

  • evenimentul va fi unul autentic, multe momente numai bune de documentat de catre fotograful de nunta;
  • traditiile ofera identitate culturala nuntii;
  • puteti umple timp mort in ziua nuntii daca alegeti sa urmati cateva traditii romanesti;
  • unele traditii sunt chiar distractive si va puteti bucura de acestea impreuna cu invitatii vostri;
  • traditiile reunesc familiile si sunt un prilej bun de apropiere.

Foto: Claudiu Veres

Poate ar trebui sa stiti despre traditiile de nunta:

  • unele traditii sunt time-consuming, asta daca aveti un program foarte strans;
  • in zona urbana, traditiile sunt privite cu scepticism, intrucat nu se mai intelege rostul lor;
  • o nunta cu traditii poate deveni extenuanta, insa un wedding planner va stii cum sa le integreze, astfel incat intregul eveniment sa aiba atat identitate, cat si relaxare;
  • traditiile pot plictisi invitatii – asadar, alegeti sa le urmati doar pe cele ce credeti ca vor fi un moment de entertainment pentru acestia.

Care sunt, de fapt, traditiile romanesti ce inca au loc la nuntile din Romania? O sa amintim mai jos pe cele mai intalnite:

  • inainte de nunta, nasii primesc cadouri din partea mirilor, iar nasa cumpara voalul miresei si buchetul acesteia
  • “gatitul miresei” si “barbierirea mirelui”, de catre fratele de ginere
  • hora miresei si turta miresei
  • mireasa intra in biserica la bratul nasului, iar miresle la bratul nasei
  • dansul mirilor
  • furatul miresei
  • aruncarea buchetului
  • jartiera miresei
  • aruncarea jartierei

Bineinteles, fiecare zona a tarii are propriile traditii, precum: impodobirea bradului, ca semn al belsugului, udatul alaiului de nunta, iertaciunea miresei fata de parintii sai, si multe altele care se mai practica in unele parti.

Parerile profesionistilor din domeniul nuntilor

602 Photography

Avem cateva traditii ce ne-ar placea sa ramana, si va spunem si de ce:

  • Dansul mirilor – pentru noi e un moment dragut, in care surprinzi o gramada de emotii, zambete sau…cateodata chiar si nervi. Depinde cum merge coregrafia. :)  Dar, per ansamblu, ne place mult momentul.

Foto: Gabriela Matei

  • Pregatirile mirilor – aici, cu cateva precizari… pregatirile sa fie acasa si doar partea de imbracat/ pregatit. Make-up si hair, nu cred ca ar fi nevoie sa fie incluse in “momente de fotografiat/ filmat. Dar si aici, depinde mult de situatie. Daca va machiati singure, acasa, alaturi de domnisoarele de onoare, din punct de vedere fotografic suna mult mai bine. Sau chiar si daca vine make-up artist-ul acasa la voi. Works for us.
  • Sedinta foto din timpul nuntii – noi am observat o tendinta de a se renunta la aceasta sedinta foto, fiind inlocuita de Trash the Dress. Din nou, ca si stil foto pe care-l abordam, preferam o sedinta foto in ziua nuntii, deoarece emotiile si starea de spirit e cu totul alta fata de cea de la Trash the Dress. Nu trebuie exclusa sedinta foto de dupa nunta, dar din punctul nostru de vedere este cu totul altceva fata de sedinta foto din ziua nuntii.
  • Fotografiile de grup – si aici, vorbim din experienta proprie. La nunta noastra, noi nu le-am facut. Dar acum, cel putin mie (Dan), imi pare rau. Am bunici in varsta, cu care n-am nicio amintire de la nunta noastra. Se poate face oricand o fotografie de genul asta, ar spune multi, dar nu e aceeasi bucurie ca cea din ziua nuntii. (Cel putin pentru ei. Stiu ca erau tot un zambet in acea zi) :)

Totusi, avem si cateva traditii de nunta la care am prefera ca viitorii miri sa renunte:

  • Furatul Miresei – si aici, suntem de parere ca ar trebui sa se renunte la obiceiul asta din 2 motive. Unul, pentru ca se pierde timp din nunta, timp pe care nu mai aveti cum sa-l recuperati. Si in tot acest timp se distreaza o mana de oameni. Cei care au furat mireasa…ca in rest, nici mirele, nici mireasa (care e doar plimbata de colo-colo), cel mai probabil nici nasul, si nici ceilalti participanti la nunta, nu ne-au dat impresia pana acum ca s-ar distra prea mult in momentul asta.
  • Foto: Claudiu Veres

Iar cel de-al doilea motiv ar fi unul care tine de radacinile acestui obicei. La o simpla cautare prin intermediul prietenului comun, Google, am gasit asta:Furatul miresei este, de fapt, un obicei barbar. Mireasa era cea mai mare avere a mirelui, iar cei care o furau cereau bani de la mire pentru a nu o necinsti. Obiceiul exista si la vechii nobili din Anglia si nu numai, care in ziua nuntii luau mireasa de la nunta, o necinsteau şi apoi o returnau mirelui. Daca mirele nu voia ca nobilul sa isi bata joc de mireasa, platea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la „primera nocte (prima noapte)”.”

Foto: Cromatica Photography

  • Alaiul – Daca nu este o nunta complet traditionala, cu costume populare la toti invitatii si tot tacamul, acea plecare de la mire la nasi, si de la nasi la mireasa, nu prea are un rost insemnat. Este mult mai simplu si mai frumos, sa va vedeti direct la Biserica sau sa faceti pregatirile impreuna, in camere diferite (daca este posibil). Dar, asta este doar o parere de-a noastra pe care o expunem din experientele avute pana acum. Un astfel de drum va obosi atat staff-ul, cat si invitatii (mai ales daca sunt distante mari intre locatiile fiecaruia).

De obicei, o sa va intrebam ce traditii vreti sa faceti, ca sa sa stim la ce sa ne asteptam. Singurul moment pe care-l refuzam este furatul miresei. Si asta, din motivele de mai sus, cu radacinile acestui moment. De ce refuzam? Pentru ca, in general, miresele merg in diferite baruri si cluburi, unde s-ar putea sa fie persoane care nu vor sa apara in fotografii, s-ar putea sa fie agresivi (suntem trecuti prin mai multe “patanii”).  Si atunci preferam sa asteptam mireasa sa se intoarca la party.

aruncharea buchetului

Foto: Cromatica Photography

Ce-i drept, am intalnit si traditii “clasice”, sa le numim. De la pregatirile mirilor, dansul mirilor, tortul mirilor, aruncatul buchetului, chiar si “dezbracatul miresei” (momentul in care nasa da jos voalul miresei si mireasa il pune domnisoarei care a prins buchetul).

Pentru voi, insa, avem o sugestie simpla si sincera. Sa faceti tot ce va pofteste inima si ce credeti ca va reprezinta. Nimic in plus, nimic in minus. Faceti obiceiurile pe care le intelegeti si pe care le aveti in inima. Toate frumos combinate pe parcursul evenimentului, intr-un mod elegant, subtil. Ca in final, sa aveti amintiri frumoase de la nunta voastra. And that`s what this is all about. Great memories!

All mint – event planner

Fiecare eveniment este amprentat puternic de protagonistii lui si, implicit, de preferintele, de valorile si de convingerile acestora.

Nu exista sabloane impuse, cum nu ar trebui sa existe nici prejudecati legate de ce “se face”, sau “nu se face” la o nunta.

Mai pe scurt, nu ar trebui sa se renunte la nimic din ce nu este reprezentativ si in acord cu viziunea celor care se afla in centrul evenimentului: voi, mirii.

Exista cupluri care opteaza pentru nunti unde cutumele autentic romanesti sunt respectate, la fel cum exista si perechi care aleg sa aiba un eveniment nonconformist, uneori punctat de momente cu iz de traditii “imprumutate” din alte culturi.

Foto: Gabriela Matei

  • Sedinta foto “Trash the Dress” – am intalnit multe mirese care, post eveniment, isi doresc o sedinta foto “Trash The Dress”, de exemplu. Stim cu totii ca vorbim despre o traditie imprumutata, insa, care are farmecul ei si care e un prilej de a crea inca o amintire placuta.
  • Imbracatul Miresei –  e o traditie cu o puternica incarcatura emotionala, atat pentru mireasa, cat si pentru familia acesteia, pe care fotografii si videografii o plaseaza la loc de cinste in albumele si in video-urile de la evenimentele celor care opteaza sa organizeze momentul.
  • Aruncarea Buchetului – este unul dintre momentele “traditionale” la care putine mirese renunta. Faptul ca acest obicei le implica atat pe domnisoarele de onoare (in majoritatea cazurilor, prietene apropiate ale miresei), cat si pe invitatele de sex feminin de la eveniment, cred ca influenteaza decizia de a pastra momentul. Spre deosebire de “Dansul Mirilor”, si el un moment aproape nelipsit din program, “Aruncare Buchetului” pune reflectorul si pe alte personaje in afara de cei doi proaspat casatoriti si creaza genul de moment interactiv, cu element surpriza, care contribuie la dinamizarea petrecerii.
gatitul miresei

Foto: Cromatica Photography

Vom povestim la o cafea despre cum va doriti sa se creioneze evenimentul, dar atingem si subiectul traditiilor. Avem si un chestionar, pe care il veti completa atunci cand optati sa lucrati impreuna cu noi, care cuprinde si o intrebare legata de traditii. Noi credem ca acestea sunt alegeri personale care, din punctul nostru de vedere, va apartin in exclusivitate.

Ce putem face noi, ca designeri (si/sau plannereri) de evenimente este sa ne asiguram ca momentele respective sunt abordate si integrate corespunzator in eveniment, astfel incat sa fie urmarita unitatea conceptului si sa se puna accentul pe fluenta programului stabilit.

Istra Tec – fotograf de nunta

Orice traditie a fost utila sau avea un anumit rol la originile ei, in momentul in care a aparut. Cred ca daca acest rol sau utilitate se pierde in timp, parerea mea, ca profesionist, este ca ar trebui sa renuntam si noi la traditia respectiva. Nu ar trebui sa respectam o traditie doar pentru ca ‘“asa se face”, ci sa ne intrebam de relevanta ei si sa o adaptam, sau chiar sa renuntam la ea, daca aceasta nu mai are nici sens pentru noi, in zilele noastre. Parerea mea legata de traditiile de nunta (ce ati putea pastra si ce nu):

Cred ca ar trebui pastrate traditiile care au o semnificatie anume pentru voi, sau au relevanta pentru desfasurarea fireasca a nuntii. Pentru mine, singura traditie la care tin si cred ca ajuta la conturarea povestii din ziua nuntii este gatitul mirilor. In rest, toate sunt optionale si tin exclusiv de miri (sau de familiile lor :) ).

In general, nu sunt intrebat de mirii mei ce sa pastreze si ce nu, dar nici nu consider ca ar trebui. Daca voi tineti la anumite traditii sau au o semnificatie aparte pentru voi, este foarte bine sa le faceti, iar eu sa le fotografiez.

Cea mai comunta traditie pe care o intalnesc este gatitul mirilor, desi mi s-a intamplat sa ma vad cu mirii in ziua nuntii direct la biserica (sau la starea civila). In zona in care activez au inceput sa dispara anumite traditii care nu mai sunt relevante, cum ar fi furatul miresei, dar am inceput sa intalnesc si traditii noi, cum ar fi discursurile celor apropiati: parinti, nasi, cavaleri de onoare.

DS Premium Events – wedding planners

In echipa noastra ne-am format cateva opinii cu privire la ce traditii sa se pastreze la nuntile romanesti si ce traditii nu credem noi ca isi mai gasesc locul la momentul actual. Bineinteles, voi veti stii mai bine ce vi se potriveste si ce nu, ce veti alege sa faceti si ce nu. Noi avem doar cateva sugestii:

Ne-ar placea sa pastrati: valsul mirilor, aruncarea buchetului, taierea tortului si darul (sub ce forma doriti voi).

Pe de alta parte, credem ca puteti renunta usor la: aruncarea jartierei, furatul miresei, intrarea la petrecere intr-o anumita ordine si trecerea pragului casei dupa nunta.

Foto: Claudiu Veres

Ca wedding planneri suntem intrebati de viitorii nostri miri ce traditii sa includa in ziua nuntii. Ni se cere parerea mai ales cand se includ traditii imprumutate/internationale, dar de cele mai multe ori mirii stiu exact ce vor si ce nu. Aceste aspecte tin de traditiile fiecarei familii/neam si de regiunea din care provin si sunt decizii pe care mirii le iau impreuna, tinand cont de ceea stiu si cunosc deja si de dorintele familiei extinse.

Totusi, la evenimentele noastre, cel mai des am intalnit valsul mirilor (dar pe o melodie preferata de acestia), aruncarea buchetului, taierea tortului si oferirea darului. Traditii “evergreen”, le-am putea numi.

Claudiu Veres – fotograf de nunta

Fiind un subiect mai delicat, as vrea sa stiti ca eu va incurajez sa faceti totul dupa bunul vostru plac. Totusi, daca imi veti cere parerea atunci cand vom colabora, cu siguranta veti auzi de la mine ca “pregatirile”, in primul rand, sa le faceti pentru voi, dar nu sub forma de traditie, ci ca un moment de veselie, de “fun”.

As vrea sa renuntati la “invoalat cu lautari”, sa puneti florile doar din picioare, fara muzica, ci doar ca un moment de 5-10 minute in familie. As vrea sa renuntati si la la hora din fata blocului, la cozonac, la iertaciune, la intampinarea mirilor de catre parinti in fata restaurantului cu prosop si dulceata, sa nu mai mearga mirele sa ia nasii. Excluderea acestor momente tipice nuntilor romanesti, vor oferi o mai mare fluiditate nuntii, eleganta si relaxare.

Cel mai probabil veti afla de la mine sugestia de a scrie propriile juraminte in ziua nuntii, in timpul pregatirilor. Acest moment este unul foarte special si emotionant, doar intre voi doi. Un moment ce imi place foarte mult sa-l documentez.

O alta recomandare din partea mea este ca voi sa va pregatiti separat, iar apoi sa mergem direct la cununie. In plus, va mai incurajez sa nu stati in fata salonului timp de 2h cat sa va primiti invitatii. Este mult mai relaxant pentru voi sa va faceti intrarea cand invitatii vostri au ajuns in proportie de 90% si sa va vor primi cu aplauze si felicitari, incepand astfel, primul dans.

Despre traditiile de nunta am putea discuta multe aspecte, de aceea asteptam in continuare propunerile voastre! Ce traditii credeti ca trebuie sa se pastreze si la ce sa se renunte? Asteptam ideile voastre pe office@wedmag.ro!

Credit foto coperta: Gabriela Matei

*****

Citeste revista 100 Fotografii de Nunta