Cu si despre invitatiile de nunta First Thing

Invitatiile voastre de nunta tiparite sunt unele din cele mai importante elemente ce tin de nunta pentru ca invitatii vostri vor gasi aici informatii esentiale (asa cum pot gasi intr-o invitatie online – cu siguranta ar trebui sa va faceti una daca nu aveti de gand deja, pentru ca este foarte eficienta). Si cum anumite detalii ale nuntii voastre nu urmeaza un set strict de reguli, invitatiile indeplinesc totusi un minim de criterii. In acest articol vom povesti despre regulile de baza, insa si despre exceptii.

Personalizeaza

Invitatiile de nunta personalizate sunt varianta la care ar trebui sa va ganditi din prima pentru ca si nunta voastra este personalizata, in functie de VOI. Ati prefera sa aveti o invitatie clasica, un model comun pe care oricine l-ar putea confunda sau pe care sute de mirese deja le-au folosit? Sau mai degraba v-ati dori ceva facut special pentru voi, care sa se potriveasca cu personalitatea voastra sau cu stilul nuntii? Sunt atat de multi designeri care v-ar putea ajuta, suntem siguri ca veti gasi unul care sa fie un Perfect Match cu viziunea voastra. Orice ar fi, e important sa alegeti o invitatie tiparita bine, pe o hartie de calitate.

Informatiile de baza

Menirea invitatiilor de nunta este sa informeze, asa ca vreti sa va asigurati ca asta veti face. Pe langa numele voastre, ale viitorilor miri, musai sa includeti data si numele locului unde va fi petrecerea – includeti si orasul, undeva la vedere. Recomandam sa mentionati in scris daca nunta va avea loc Sambata, sau Duminica – mai ales ca in ultima vreme, tot mai multa lume opteaza si pentru duminici. Ii veti ajuta pe invitati sa se organizeze mai bine si sa evitati confuziile.

*Hint: Nu este absolut necesar sa va treceti numele de familie, decat daca va doriti asta in mod special. Daca tintiti spre un eveniment mai formal, puteti trece numele complete, insa daca stiti ca veti avea un eveniment relaxat, eliminarea numelor de familie din invitatie poate da nota informala.

Detaliile evenimentului

Cu totii stim ca de cele mai multe ori, ziua nuntii este impartita in cele doua momente: ceremonia religioasa si petrecerea. Daca doriti ca invitatii sa vina la ambele, atunci va recomandam sa le treceti pe amandoua pe invitatie. Daca vreti ca ceremonia sa fie intima, puteti pune pe invitatie doar petrecerea si sa atasati un cartonas cu detaliile despre biserica, pe care sa il oferiti doar celor din familie.

*Hint 1: daca nu vreti sa treceti adresele pe invitatie, pentru ca sunteti siguri ca invitatii vostri stiu unde trebuie sa ajunga, verificati pe Google Maps cat de usor se gaseste respectivul loc si incercati sa scrieti numele din aplicatie. Pentru cei pasionati de tech, puteti crea QR codes pe care invitatii sa le scaneze si sa ii duca direct in aplicatie, la adresa.  


*Hint 2: nu uitati sa mentionati numele salonului, in cazul in care in complexul vostru se desfasoara mai multe evenimente simultan (eventual ceva indicatii: Piscina, Gradina, Cort, Salon New York, etc)

Parintii

Discutia in care numele parintilor apare scris pe invitatie vine dintr-o traditie mai veche. In trecut, cand parintii sustineau financiar nuntile, ei erau practic gazdele evenimentului, prin urmare, numele lor se cerea a fi mentionat. In zilele noastre, de multe ori nici nu mai este cazul si oricum lucrurile acestea nu se mai fac publice, insa s-a pastrat traditia de a include numele ambelor familii pe invitatii.

Situatii mai speciale apar cand unul din parinti nu mai este printre noi, ori s-a recasatorit. Aici nu exista o regula, insa ar trebui sa scrieti pe invitatie cum simtiti voi ca este potrivit. Numele parintilor decedati se trec de multe ori intr-un chenar inchis la culoare, sau se adauga o cruciulita foarte mica si discreta alaturi de nume. In alte situatii, nu am mentionat nimic, insa formularile pot fi include: “Vor fi alaturi trup sau suflet” , etc.

Nasii

Noi membri ai familiei voastre vor fi nasii vostri. Recomandarea noastra este sa ii prezentati in sectiunea dedicate ceremoniei religioase, unde vor avea si cel mai important rol. Daca aveti doua perechi de nasi, poate ramane la alegerea voastra daca treceti ambele familii sau nu mai treceti nici una – mentionand insa ca vor exista doua perechi de nasi.

*Hint: detaliile cu privire la Parinti si/sau Nasi sunt destul de multe. Traditia cere sa le mentionam, insa au fost si situatii in care mirii si-au dorit cat mai putine informatii pe invitatie, pastrand esentialul. Daca va doriti ceva mai simplu, minimalist, abordarea aceasta este una potrivita, mai ales daca aveti evenimente restranse, personale, in care oamenii pe care ii invitati chiar va cunosc familiile astfel incat sa nu mai fie nevoie alte introduceri. La urma urmei, daca aveti un produs personalizat – chiar voi puteti decide ce informatii vreti sa contina!

Confirmarile

Data indicata pentru solicitarea confirmarilor este de 3 saptamani inainte de eveniment. De obicei, pe invitatii se trec si numerele de telefon ale mirilor, insa din punctul nostru de vedere, acestea nu ar trebui sa apara acolo. Ii ofera un aspect sec, administrativ. In mod normal, oamenii pe care ii invitati la nunta voastra ar trebui sa aiba macar numarul de telefon al unuia din voi ☺. Cat despre invitatii parintilor sau ai nasilor, acestia cu siguranta nu va vor suna personal sa va confirme, ci vor pastra discutiile cu cei care i-au invitat si le vor confirma lor.

*Hint: o modalitate eleganta de a le aduce invitatilor vostri aminte de confirmari, este prin trimiterea unei invitatii online, la scurt timp inainte de eveniment. Astfel de platforme online includ formulare electronice de confirmari, iar totul va fi centralizat si usor de urmarit pentru voi. In plus, in situatiile nefericite in care cineva trebuie sa refuze prezenta, ii va fi mai usor sa faca asta din timp, fara sa va tina in suspans sau sa va anunte cu cateva zile inainte. Mai multe exemple de astfel de invitatii, puteti gasi aici.

Cate invitatii printam?

Sunt multe persoane care solicita oferte pentru invitatii de nunta mentionand, eronat, numarul de persoane pe care il asteapta la eveniment. Multe din persoanele pe care le veti invita vor fi cupluri sau familii, deci o estimare la rece, ar fi sa impartiti numarul total de invitati la doi Apoi sa adaugati numarul de persoane neinsotite + cateva de rezerva (10-15 bucati).

*Hint 1: discutati cu mare atentie cu parintii/nasii vostri cand faceti comanda de invitatii (sa va dea un numar exact).

*Hint 2: ganditi-va cu partenerul sau partenera voastra daca doriti sa invitati fosti colegi de scoala, facultate, colegi de birou, chiar daca nu sunteti in relatii foarte apropiate.

*Hint 3: nu va neglijati familia, in ideea ca vor veni sigur. Trebuie sa primeasca acelasi tratament ca orice invitat. Parintii, fratii, chiar bunicii vor aprecia enorm si va fi o mare bucurie pentru ei sa primeasca o invitatie in mod oficial. Daca nu le dati, s-ar putea sa se simta jigniti si nu credem ca va doriti asta.

Cand le trimitem?

Invitatiile ar trebui distribuite cu 3 luni inainte de eveniment. Luati in considerare faptul ca nu veti reusi sa le inmanati foarte repede, asa ca trebuie sa luati si aceasta perioada in calcul (macar o luna de zile). De asemenea, daca va doriti un produs personalizat, acesta poate avea nevoie de pana la 3 saptamani pentru executie.

*Hint 1: pentru a fi siguri ca cei dragi nu-si vor stabili vreun concediu fix in ziua in care vreti sa va casatoriti, cel mai bine este sa realizati o invitatie online/Save the Date card – unde sa includeti cel putin data nuntii, urmand ca restul detaliilor sa le trimiteti ulterior, prin invitatia tiparita.

Formulari de text

Incercati sa iesiti din tipare. Daca nu va pricepeti la scris, cereti o parere unor profesionisti sau rugati un prieten talentat. Evitati formularile cliseice si incercati sa folositi propriile voastre cuvinte. Gasiti-va un stil: romantic, funny, minimalist si transpuneti asta si in text.

*Hint 1: solicitati un draft final de la designerul vostru, pentru a vedea posibilele erori de scriere. Folositi intotdeauna diacritice daca invitatia este in limba romana.

*Hint 2: daca veti avea si invitati de peste hotare, nu ezitati sa faceti cateva invitatii in limba engleza. Suntem siguri ca vor aprecia. In plus, daca optati pentru o invitatie online, le puteti face sugestii de cum si-ar putea face o vacanta la noi in tara, in preajma evenimentului – de ce nu? Romania are multe de oferit

Ce mai putem include in invitatia de nunta

Pentru ca aici este poarta lor spre evenimentul vostru, sunt multe alte detalii pe care le-ati putea considera importante sa le includeti – ori in invitatia tiparita, daca va permite spatiul, ori intr-o invitatie online.

  • Dress-code (poate va doriti o nunta all white, sau daca evenimentul e intr-o gradina, poate veti dori sa mentionati asta astfel incat invitatele sa se poata incalta corespunzator)
  • Intervalul orar in care veti primi invitatii (de regula pe invitatie se mentioneaza ora de la care incepeti sa ii asteptati, insa daca vor veni foarte tarziu, nu ar trebui sa se supere ca nu mai erati la intrare sa ii intampinati – este petrecere si pentru voi)
  • Daca invitatia este doar pentru o persoana sau se poate veni cu insotitor
  • Daca evenimentul este Adult-Only sau Kids-Friendly
  • Daca evenimentul este mai amplu, puteti include un scurt desfasurator
  • Daca va doriti ca in locul unui cadou pentru voi, sa se faca o donatie, puteti mentiona ce organizatii sustineti
  • Motto-uri, poezii, ghicitori, cuvinte de la voi din suflet – orice este posibil, atata timp cat va reprezinta.

Toate aceste informatii sunt folositoare pentru voi, indiferent in ce moment al planningului va aflati acum. Dar, cu siguranta, e bine de tinut minte sa incepeti sa lucrati la invitatiile de nunta cu 6 luni inainte de data evenimentului!

Daca aveti intrebari sau va putem sari in ajutor cu niste sfaturi, nu ezitati sa ne contactati

*****

Citeste revista Best Of Weddings – Catalogul nuntilor reusite din Romania