Organizarea unei nunti porneste de la decizia in privinta tipului de ceremonie care urmeaza a fi oficiata: doar civila sau si religioasa. In Romania, pentru a putea organiza cununia religioasa este nevoie de certificatul de cununie civila.

Asadar, pe langa actele necesare pentru incheierea legala a casatoriei (certificate de nastere, carti de identitate, certificate medicale prenuptiale si declaratia de casatorie) si termenele de depunere a acestora (cu 10 zile inainte de ceremonie), ar trebui sa aveti in vedere si alte aspecte inainte de marele ”DA”.

Schimbarea numelui

Din diverse motive, majoritatea femeilor sunt nerabdatoare sa isi schimbe numele dupa casatorie. Dar pentru unele femei aceasta schimbare de nume echivaleaza cu renuntarea la o parte din propria identitate. Varianta de mijloc ar fi pastrarea ambelor nume de familie, ceea ce presupune un compromis din parte ambilor miri.

Insa, daca tineti la egalitatea de gen si vreti ca odata cu noua familie sa aveti si un nou nume, exista o procedura administrativa de schimbare a numelui, anterioara cununiei civlile. Cel mai important lucru de retinut despre aceasta procedura este acela ca cererea va trebui incadrata intr-unul din motivele temeinice pentru aceasta actiune si probabil veti avea nevoie de un avocat care sa va ajute. Pentru mai multe detalii, puteti da o citire Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003, actualizata.

Certificatele prenuptiale

Certificatele prenuptiale pot sa fie de cel putin doua feluri: binecunoscutul certificat medical prenuptial, care presupune conditia de legalitate ”comunicarea starii de sanatate” si care se intocmeste in urma unor analize medicale facute cu maxim 14 zile inainte de cununia civila si acordul prenuptial.

Adevarat ca foarte putine cupluri nu considera deloc romantic gestul de intocmire a unui acord marital, deoarece acesta are rolul de a aborda problema financiara a proprietatilor si posesiunilor. Desi delicate, exista si cazuri in care este necesar a se intocmi un astfel de certificat. Persoanele care ar avea nevoie de un acord prenuptial sunt in mod special celebritatile, persoanele foarte bogate, persoanele care detin o parte din afacerile familiei sau persoanele care doresc sa-si protejeze bunurile pentru copiii dintr-o casatorie anterioara. Daca se hotaraste a se intocmi acest acord, va fi nevoie de ajutor specializat, adica atat mirele, cat si mireasa vor trebui sa apeleze la avocatul propriu.

Asigurarea de nunta

Poate nu va este cunoscut termenul de asigurare de nunta deoarece inca nu a devenit o practica la noi in tara, insa aceasta asigurare poate fi de mare utilitate.

Asigurarea de nunta este acel tip de ”asigurare de eveniment” care poate sa acopere cazuri precum: imbolnaviri grave; conditii meteorologice extreme; avansuri platite si pierdute; obiecte pierdute, furate sau avariate; probleme tehnice; furnizori care nu isi achita obligatiile și altele.

Desi relativ nou aceasta practica, sa speram ca societatile de asigurari de la noi o vor avea in vedere intrucat  in nunti se investesc sume importante si ar fi bine sa se poata recupera macar partial daca apar unele situatii extreme.

Pentru ca va doriti ca toate sa se desfasoare conform planului va trebui sa va organizati din timp si in privinta cununiei civile si ca ii acordati importanta cuvenita si prin studiul acelor prevederi din Noul Cod Civil, privind casatoria si viata de familie.

 

Credit foto: Andrei Photography