Editarea si retusarea fotografiilor de nunta sunt un subiect pe cat de delicat pe atat de des discutat. Astazi va povesteste cate ceva despre acest subiect fotograful Nicolae Catalin Cimpan:

Pentru fotografia de nunta in principiu nu exista un numar predefinit de fotografii care rezulta in urma demersului de fotografiere a unei nunti. Principiul meu este unul simplu: prefer calitatea si nu cantitatea. Este posibil ca numarul fotografiilor rezultate sa poate fi un coeficient definitoriu pentru benficiarul final, sau pentru acei prestatori care doresc sa isi impresioneze viitorii clienti printr-un numar cat mai mare de fotografii predate dupa un astfel de demers. Nevoia de a edita sau mai bine zis de a retusa fotografiile, a aparut odata cu insasi fotografia. Consider editarea si retusarea doua operatiuni diferite asupra fotografiilor. Ganditi-va ca inainte de aparitia Photoshop-ului retusarea fotografiilor era posibila prin tehnici greu de realizat printre care as aminti de montajul foto, pictura peste un print deja realizat, combinarea printurilor sau chiar prin imbinarea acestor tehnici.

In fotografia de nunta este esentiala totusi editarea si retusarea fotografiilor. Un fotograf de nunta trebuie sa se diferentieze de un alt gen de fotograf prin stilul de documentare, viziune si (de ce nu?!) prin modul de editare. Fotografiatul, editarea si retusarea fotografiilor de nunta sunt elemente care merg mana in mana. Fiecare fotograf profesionist, indiferent de nivelul lui de cunostinte isi editeaza mai mult sau mai putin rezultatele fotografice. Astfel fotografia de nunta trebuie privita in asamblu si nu pe segmente de evenimente din cadrul unei zile, iar editarea trebuie sa fie unitara.

image1-ncc-studio-retusare-foto

La capitolul “fotografie de nunta”, retusarea foto se refera din ce in ce mai mult la o interventie oarecum brutala si impersonala. Aceasta se rasfrange in fotografia de nunta in ultima perioada prin transformarea mai mult sau mai putin a fetelor si corpurile mirilor si nu numai devenind astfel incercari artificiale din punct de vedere vizual, care nu au nici o asemanare cu imaginea reala si ar trebui sa devina un aspect cat mai putin tolerat de consumatorii de fotografii de nunta. Editarea poate fi mai simpla sau complexa, in functie de tehnica de fotografiere folosita, de conditiile de fotografiere si alte elemente importante, prin aplicarea unuor filtre prestabilite pe serii de imagini sau pe corectarea individuala a fotografiilor. Editarea fotografiilor presupune reglarea catorva aspecte de baza in fotografie cum ar fi Brightness, Contrast, Shadows, White Balance, convertirea in B/W etc.

image2-ncc-studio-retusare-foto

Despre aparatura folosita la fotografierea unei nunti sunt multe de discutat. Ar trebui definit elementul care face o fotografie sa fie “mai buna” sau “mai rea”. Un aparat mai performant, obiectivele scumpe? Se spune ca o fotografie buna poate fi realizata si cu un aparat mai putin performant, cu un aparat pe film sau chiar cu telefonul mobil. Asa ca, in linii mari, depinde de cine manuieste aparatura. Desigur, aparatura fotografica performata ii va face fotografului “viata mai usoara” intr-o oaracare masura in tmpul unui eveniment. Nu trebuie omis faptul ca, mirii, platind un anumit pret pentru serviciie fotografice, nu inchiriaza de fapt de la fotograf aparatura, ci doar omul din spatele aparatului de fotografiat, cu tot ceea ce inseamna studii, experienta dobandita intr-o perioada de timp, capacitatea acestuia de a documenta intr-un anumit stil evenimentul, capacitatea de a surprinde emotii si trairi etc. Imi place sa spun mai departe un lucru ce mi-a ramas in minte de la un prieten: fotografia profesionala se realizeaza in prezenta si cu concursul a doua parti: fotograful si subiectul de fotografiat.

Eu, ca fotograf de nunta, nu predau beneficiarului nicio varianta a fotografiilor in asa numitul format “brut”. Pentru mine, fotografie inseamna acea variabila care se termina in .JPG si care reflecta intru totul viziunea fotografului din momentul declansarii. Pentru asta sunt angajati fotografii, pentru rezultatul final, care va fi expus intr-o rezolutie mai mare sau mai mica a fotografiile predate in format electronic. Logic toate fotografiile predate mirilor vor fi editate, mai mult sau mai putin.

image3-ncc-studio-retusare-foto

Ca fotografi avem la dispozitie o multitudine de instrumente de prelucrare care ne pot imbunatati rezulatele fotografice. O multime de programe ofera destule solutii de editare si retusare. Personal folosesc Adobe Lightroom si uneori Adobe Photoshop, pentru optiunile avansate si consacrate de care dispun. Fotograful ar trebui sa fie “acel specialist” in realizarea fotografiilor si abia apoi un bun manuitor de programe de prelucrat imagini pe calculator.

image4-ncc-studio-retusare-foto

Retusarea imaginilor devine din ce in ce mai des o interventie nesanatoasa, concretizata astfel in spatiul fotografiei de nunta, in lupta fotografilor de a castiga o oarecare suprematie articifiala la nivel vizual. Retusarea presupune spre exemplu adaugarea sau eliminarea de elemente din fotografie, scoaterea ridurilor, cicatricilor sau a alunitelor de pe suprafata corpului, schimbarea tonalitatii generale a fotografiei prin reinterpretarea WB pe zone distincte, estomparea sau scoaterea in evidenta a culorilor etc. Totusi, ca si fotografi trebuie sa tinem cont de faptul ca ridurile de expresie, curbele naturale ale corpului, cicatricile si alte “imperfectiuni” sunt elemente si trasaturi distinctive ale fizionomiei unui om, care ii dau farmec si creeaza empatie. Acest lucru ar trebui sa impinga astfel privitorul sa se identifice oarecum cu personajul redat prin fotografie, ca si cum s-ar privi intr-o oglinda in care se regaseste.

image5-ncc-studio-retusare-foto

image7-ncc-studio-retusare-foto

image6-ncc-studio-retusare-foto

Fotografia nu mai este de mult un naiv instrument de documentare.