Traditiile de nunta sunt numeroase si cu variate semnificatii, in functie de obiceiul locului. In perioada organizarii nuntii, fiecare cuplu de miri ar trebui sa se decida asupra traditiilor pe care le vor respecta sau daca vor respecta vreuna.

Una dintre aceste traditii este spargerea paharelor la nunta.

De unde a pornit aceasta traditie?

De la greci si evrei, care considereau gestul spargerii de pahare la nunta ca aducator de noroc.

Ce fel de pahare se sparg?

De obicei, se sparg pahare de sampanie care pot fi aduse de miri, eventual decorate, sau pot fi asigurate de catre localul unde se tine petrecerea.

Cand se sparg paharele?

Dupa intrarea in sala ce va gazdui petrecerea de nunta, mirii ciocnesc paharele de sampanie unul cu altul si cu nasii, iar apoi le sparg de podea sau intr-un cos cu pietre.

Care sunt semnificariile acestui gest?

In primul rand, cioburile semnifica noroc, prosperitate, casnicie lunga si fericita. Adica se va sparge ghinionul in ceea ce priveste noua familie. In unele locuri se mai practica numararea cioburilor pentru a vedea cati ani de casnicie va avea cuplul proaspat casatorit.

O alta semnificatie ar fi aceea ca daca ramane sau nu intact piciorul paharului se spune ca se va sti daca primul copil rezultat din casnicie va fi fata sau baiat.

Se mai zice ca va conduce in familie acela dintre miri a carui pahar se va sparge primul.

Daca va hotarati sa respectati aceasta traditie, trebuie sa tineti cont de cel putin doua aspecte. Primul: daca majoritatea invitatilor nu stiu despre spargerea paharelor ca fiind un gest exclusiv al mirilor, va trebui sa anuntati asta in ce modalitate va este la indemana pentru a nu vi se incarca nota de plata cu vesela sparta de invitatii (traditie evreiasca). Al doilea: discutati in prealabil cu chelnerii sa aveti o cantitate mai mica de sampanie in pahar, pe care va trebui sa o beti toata pentru a nu ajunge in situatia de a va pata tinutele de nunta cand va pregatiti sa spargeti paharele sau in situatia de a bea prea multa sampanie – mai aveti o noapte intreaga inainte!

 

Credit foto: Ioan Margineanu