Fiecare dintre traditiile si obiceiurile de nunta se interpreteaza diferit de la regiune la regiune, pastrandu-si insa universalitatea. Atunci cand un cuplu se casatoreste poate alege sa respecte toate sau doar unele din traditiile locului.
Desi similare cu cele romanesti, nuntile traditionale poloneze au si cateva particularitati foarte interesante.
Spre exemplu, nasii au rol doar de martori, au varste apropiate de miri, nefiind necesara o relatie de vreun fel intre ei ori vreo contributie financiara din partea lor. Singura cerinta este ca mirele sa isi aleaga ca si nas un barbat si mireasa o femeie, ca nasa.
Ceremonia religioasa este, de principiu, oficiata dupa ritualuri catolice, iar la iesirea din biserica mirii au sarcina de a aduna monedele care se arunca in fata lor, printre orez si petalele de flori. Acest cules de monede intr-un saculet simbolizeaza adunarea de bogatii la casa mirilor.
Cand pornesc la drum, si in Polonia mirii vor trece de o bariera formata din flori sau sfori doar in cazul unei plati: dulciuri pentru copii si bautura sau sume mici de bani pentru ceilalti participanti la “legatul drumului“.
Una dintre cele mai interesante traditii este modul de intampinare a mirilor la petrecerea de nunta. Parintii lor ii asteapta cu paine, sare, vodca si apa. Painea simbolizeaza faptul ca nu vor suferi de foame si ca vor avea parte de abundenta, iar sarea simbolizeaza perioadele mai dificile din viata.
Pe langa painea cu sare, se pune un pahar mic cu vodca si unul identic cu apa pentru ca mirii sa le bea dintr-o sorbitura. Simbolistica: in viata primesti ceea ce ti se da si speri ca acel ceva sa fie bun.
Dupa care urmeaza “spartul paharelor“, prin aruncarea acestora de catre miri in spatele lor, peste umar, pentru noroc.
In timpul petrecerilor de nunta din Polonia (la care s-ar putea sa nu fie invitate unele persoane ce au fost invitate la cununie) se poate gasi mancare si bautura mult mai multa ca la nuntile romanesti, precum si multe dansuri si jocuri.
Muzica are un ritm alert, vesel, fiind uneori alternata cu opere ale marelui muzician polonez Fryderyk Franciszek Chopin, eventual interpretate de un cvartet traditional.
Pe langa dansul mirilor, ce deschide petrecerea de nunta si alte dansuri traditionale, polonezii mai au un dans sub forma de joc, la finalul nuntii. O prietena, o domnisoara de onoare sau o persoana din partea miresei imbraca un sort sau se aduce un cosulet in care mai apoi se vor introduce bani de catre fiecare nuntas care va dansa, pe rand, cu mireasa. Tatal miresei are intaietate la acest joc si mirele il incheie de obicei. Suma stransa va fi folosita pentru “luna de miere”. O alta interpretare a acestui joc de la finalul nuntii este aceea ca invitatii care vor sa danseze cu mirele platesc nasului, iar cei ce vor sa danseze cu mireasa, platesc nasei. Apoi se numara banii si cine are suma cea mai mare dintre miri, va controla banii in casa.
Nu exista traditia “furtului miresei“, insa mireasa poate fi supusa unui joc in care va trebui sa il recunoasca pe mire dintre alti cativa nuntasi barbati, fiind legata la ochi. La unele nunti se joaca si viceversa. De asemenea, gasim prezent si momentul “dezgatitul miresei”.
Desi azi se practica foarte rar, in Polonia nuntile sunt ca in povesti, adica petrecerile pot dura de la trei zile si pana la o saptamana.
Credit foto: Dariusz Czepiel Fotografia