Ceva nou, ceva vechi, ceva imprumutat, ceva albastru…

Foarte multe mirese care doresc sa respecte aceasta traditie de nunta recurg la varianta unei jartiere albastre sau decorata cu albastru, in semn de fidelitate, iubire si noroc. In mod special pentru ca jartiera nu este un accesoriu vizibil si se poate jongla cu albastrul fara riscul de a nu se asorta cu celelalte elemente.

Probabil ca stiti deja ca asa cum mireasa arunca buchetul domnisoarelor pentru a prevesti o urmatoare casatorie, asa si mirele arunca jartiera miresei catre burlaci.

Poate vrei sa porti jartiera la nunta si vrei si sa o arunce mirele tau sau poate vrei sa o porti doar pentru tine, fara a fi vizibila de restul invitatilor. Oricare este varianta preferata de tine, iata cateva idei despre provenienta acestei traditii:

In primul rand,  trebuie sa stiti ca s-a pornit de la o traditie ce a fost adaptata pe principiul “telefonului fara fir” cu trecerea timpului astfel incat azi avem parte de o traditie diferita de cea originala.

Inceputurile traditiei aruncarii jartierei se regasesc in secolele 14-15 in Anglia cand invitatii dadeau buzna in camera miresei si ii furau ciorapii, in special cel de la piciorul stang. Dar credeti ca numai miresei i se furau ciorapii? Ei bine, nu! Nici mirele nu era scutit de acest “furt”. Se lansa apoi un joc in care fetele si baietii care au intrat in posesia ciorapilor ii aruncau peste umarul stang, spre mire si mireasa cu scopul de noroc in dragoste si casatorie in viitorul apropiat.

Probabil pentru a se prevesti cat mai multe nunti, obiceiul a fost inlocuit apoi de un altul in care miresei i se scoteau jartierele in noaptea nunti si, dupa ce erau taiate fasii, se distribuiau barbatilor ce slujeau in acea casa. In unele locuri inca se aplica aceasta traditie, insa fasiile taiate sunt inlocuite de panglici brodate.

S-a ajuns dupa ceva timp la traditia prin care mirele daruia cadouri diverse oaspetilor, printre care si jartiere ce substituiau jartiera miresei. A fost probabil una dintre cele mai decente interpretari ale acestei traditii :)

Azi mirele extrage jartiera de pe piciorul miresei si o arunca burlacilor. Cel care o prinde o va pune pe piciorul domnisoarei care a prins buchetul miresei si se zice ca ei vor fi primii care se vor casatori – nu unul cu altul neaparat.

Curiozitatea ma face sa ma intreb oare care va fi urmatoarea interpretare a acestei traditii? Voi ce ziceti?

 

Credit foto: ImagiaMarius Barbulescu