De ce stau mirii la prezidiu? Unde se pune prezidiul in sala? Ce forma si dimensiune are el si cu cine stau mirii la masa?

Pare ca nu e o problema esentiala, dar e un aspect care da de multe ori batai de cap, asa ca este bine sa dezbatem subiectul pe larg intr-un articol dedicat.

In primul rand, inainte de a hotari alte aspecte, e important sa decideti voi, viitori miri, ce va doriti. Va doriti un loc special, care sa sublinieze faptul ca sunteti personajele principale dar si amfitrionii nuntii? Sau dimpotriva, va doriti sa nu iesiti si mai tare in evidenta decat iesiti oricum si sa va confundati cat mai tare cu invitatii? Vreau sa insist pe ideea ca nu exista raspunsuri gresite sau corecte aici. Nu este gresit sa-ti doresti sa fii in centrul atentiei in ziua nuntii tale, cum nu este gresit nici sa iti doresti sa nu primesti mai multa atentie decat vei primi oricum. Este o alegere personala si trebuie s-o faceti mai intai de toate.

Daca raspunsul este ca va doriti o masa ,,speciala”, atunci discutam despre un prezidiu. Adica o masa ,,de frunte”, care trebuie asezata separat de celelalte, dar cat mai central. In functie de sala, pozitia prezidiului poate fi la alta inaltime fata de restul meselor, sau la aceeasi inaltime.

Dupa ce ati hotarat existenta unui prezidiu, urmeaza sa hotarati ce forma va avea masa si cine va vor fi co-meseni. De cele mai multe ori se alege o masa dreptunghiulara, unde toate persoanele pot sta cu fata catre ringul de dans si celelalte mese, dar incepe sa fie din ce in ce mai la moda si prezidiul rotund, unde personajele stau pe semicerc, tot cu fata catre ringul de dans si celelalte mese. De notat ca daca in sala aveti mese dreptunghiulare sau fileuri, o masa rotunda poate sublinia si mai mult statutul diferit al mesenilor. Tot important este ca daca va alegeti o pozitie centrala, departe de alte mese, o masa rotunda s-ar putea sa fie prea mica si sa se ,,rataceasca” in spatiul respectiv. Cu alte cuvinte, daca alegeti o masa rotunda asigurati-va ca spatiul nu este prea mare pentru ea, sau schimbati-i locul daca este cazul.

Decorul prezidiului poate fi inspirat din centerpiece-urile celorlalte mese sau nu – dar este important sa nu fie pe inaltime. Astfel veti anula functia lui de baza – si anume vizibilitatea mesenilor. De asemenea, decorul poate fi abundent sau discret, compus sau dintr-o singura piesa. La nivelul mesei, sau curgator. Sunt convinsa ca floristul va va detalia toate variantele pe care le aveti la indemana. Calculati totusi ca pretul instalatiei va fi cel mai probabil mai mare decat cel al unui centerpiece, ca sa nu aveti surprize cand trageti linie.

prezidiu2o

© OSTAFI

Recomandarea mea ar fi sa nu ,,impopotonati” prea mult prezidiul cu prea multe luminite, panglici, flori, pietricele si zorzoane. Daca e pozitionat unde trebuie si e decorat cu gust, prezidiul transmite ce trebuie si fara sa se vada din avion.

Legat de persoanele cu care alegeti sa stati la masa, in cazul unui prezidiu se opteaza de obicei pentru nasi si/sau parinti. Daca sunt mai mult de sase persoane la prezidiu si vreti sa-i mentineti functia, optati negresit pentru prezidiu dreptunghiular, lungit atat cat este necesar. Nu veti putea aseza mai mult de sase persoane pe semicercul unei mese rotunde, oricat de mare ar fi masa.

 

Trecand la varianta B, cea in care alegeti sa nu iesiti in evidenta cu o masa prea ,,speciala” – luati in calcul urmatoarele aspecte – plasati-va cat mai echilibrat, calculati-va vizibilitate la ringul de dans dar si catre intrare/iesire si aveti grija la cine stati cu spatele (suparaciosii de serviciu nu lipsesc niciodata). Daca alegeti sa stati la o masa identica cu celelalte, puteti opta sa stati cu oricate persoane doriti la masa. Unii miri aleg familia si nasii, altii aleg sa stea cu nasii si prietenii. Daca la masa sunt 8/10 persoane puteti alege si un centerpiece identic cu celelalte.  De asemenea, daca vreti totusi o nota speciala la o masa cat se poate de obisnuita, puteti opta pentru scaune diferite, sau decorate diferit.

 

© Corina Mărgărit

© Corina Mărgărit

 

 

Exista si varianta C, cea in care mirii stau singuri la masa. Nu este potrivita in orice context si sala, dar uneori e o alegere frumoasa si intima care lasa prea putin loc pentru comentarii si suparari.

 

In orice caz, orice ati hotari, asumati-va decizia si mergeti mai departe cu ea. Nu exista greseli, nu exista lucruri de ,,nefacut”, exista doar alegeri si prioritati.

Planificare placuta pe mai departe!

 

Foto copertă: Family Studio

 

Andrada Sas, 

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler