Pentru ca aceste scaune devin din ce in ce mai celebre si sunt din ce in ce mai utilizate in industria evenimentelor, credem ca e de bun augur sa discutam putin mai mult despre ele.

Deci ce e cu aceste scaune Chiavari?

Sunt multi care le apreciaza, pentru ca le permit sa puna la punct un decor minimalist si cu mai putin risc de kitsch. Sunt si altii care le desconsidera fie pentru ca au devenit prea la moda, fie pentru ca le considera incomode sau fragile, ,,o fita”.

Dar ce se poate totusi povesti despre ele?

Se pare ca ,,bunicul” scaunului Chiavari a aparut prin 1800 si ceva, atunci cand un designer italian (de origine din localitatea Chiavari), a creat un scaun numit Chiavarina. Cu toate astea, multi ani mai tarziu, America este cea care a facut celebra utilizarea scaunului derivat din ,,bunica” Chiavarina la evenimente (private sau nu). Presedintele Kennedy chiar a folosit acest tip de scaune la nunta sa cu Jackie.

De ce sunt aceste scaune atat de ,,cautate” la nunti? Datorita proprietatilor sale. Sunt niste scaune foarte usoare, care se stivuiesc foarte usor, dar in acelasi timp au un aspect elegant (pe care scaunele acelea numite si ,,conference” sau ,,banquet” sau cum mai vine la gura utilizatorului, pe care le gasiti de obicei in hoteluri – nu il au). Au o eleganta fragila, sunt usor de manipulat si se pot integra in decor prin varietatea cromatica. Desi cele mai folosite sunt cele albe, trebuie sa stiti ca exista si aurii, argintii, vintage (patinate), dar si in variante wenge, rosii, negre sau altele (mai greu la noi in tara, ce-i drept). Exista si unele translucide, din plexiglas – potrivite foarte bine intr-un spatiu total alb, de exemplu (unde scaunele albe ar fi redundante, iar cele colorate poate prea contrastante), dar si undeva unde se vrea inducerea unui aer modernist.

chiavari vlad gherman

© Vlad Gherman

Care sunt calitatile pentru care mirii apreciaza scaunele Chiavari? Le punem mai jos la liniuta:

– sunt elegante

– nu trebuie imbracate

– se poarta (au vazut in fotografiile de la alte nunti)

 

Care sunt lucrurile care-i ingrijoreaza pe miri la aceste scaune?

– potentialul pret suplimentar (putine locatii au aceste scaune in locatie ,,by default” – de cele mai multe ori trebuie inchiriate de la un furnizor de logistica)

– fragilitatea

– faptul ca par incomode.

– faptul ca le considera mobilier de terasa, iar nunta este in interior.

– tocmai pentru ca nu le pot imbraca

Pentru ca nu pot considera utilizarea de mobilier de eveniment decat avantajoasa pentru toate partile, cred ca e util sa discutam mai ales despre ingrijorarile mirilor legate de scaunele Chiavari – si sa vedem daca ele sunt fondate sau nu.

Astfel, pretul suplimentar este adevarat ca poate exista – si in functie de locul unde ai nunta, el poate fi mai mare sau mai mic. Asta pentru ca pe langa pretul concret de inchiriere (care este din ce in ce mai mic datorita numarului in crestere de furnizori pentru acest tip de serviciu) mai trebuie achitat si costuri de transport si de manipulare. Scaunele vin in stive, in camioane, cu pernele ambalate separat in saci. Ele trebuie descarcate, aranjate in sala conform schemei si apoi utilate cu perne. La terminarea evenimentului aceeasi echipa trebuie sa revina si sa faca aceleasi operatiuni, dar pe dos (scoatere perne, stivuire, incarcare in camioane, transport la depozit). Astfel, in functie de cat de aproape sunteti de un asemenea furnizor, serviciul va costa mai mult sau mai putin.

Fragilitatea – aceste scaune, desi par fragile, sunt destul de rezistente. Este adevarat insa ca, ca orice obiect inchiriat, calitatea lui depinde de grija furnizorului la care apelati. Ele trebuie testate din cand in cand si intretinute (reparate, revopsite, curatate). Aveti mare grija de unde inchiriati mobilier, bucuria ca ati gasit un pret extrem de mic s-ar putea traduce in tristetea ca nu veti beneficia de niste servicii de calitate. Pretul mic nu este un indicator cert (poate fi doar o promotie sau o strategie agresiva de marketing), dar incercati sa mergeti pe recomandari cand alegeti furnizorul de logistica, pe cat posibil.

chiavaricorinamargarit

© Corina Margarit

Cat de comode sunt scaunele Chiavari? Mai comode decat par, nu la fel de comode ca altele. Opinia mea personala aici este ca scaunele Chiavari sunt atat de comode pe cat ar trebui sa fie. Un eveniment de genul nunta nu este unul unde oamenii ar trebui sa se tolaneasca pe scaune si sa stea asa toata seara. La un asemenea eveniment oamenii vin in tinute foarte elegante, de cele mai multe ori destul de rigide, care impun o anume postura. Scaunele trebuie folosite pentru perioadele in care invitatii mananca, in rest se presupune ca ei vor socializa sau ca vor dansa, nu ca vor sta indesati in spatarul scaunului cu orele. Daca vrei sa adaugi acest plus de confort invitatilor, poti crea zone lounge. Unele locatii le au deja, in alte locatii le poti crea inchiriind mobilier special – canapele, fotolii, masute – intr-o zona ferita si de volumul muzicii. Mai nou, datorita legii antifumat in spatiile publice, va fi probabil chiar indicat sa instalezi aceste zone special pentru fumatori. In orice caz, aceste scaune nu sunt nici pe departe atat de incomode pe cat se vehiculeaza, deci folositi-le fara frica pentru evenimentul vostru.

Cat despre destinatia scaunelor Chiavari – ele se pot folosi atat in exterior cat si in interior. E adevarat ca cele albe arata mult mai bine afara, sau intr-un cort, pe cand cele aurii sau argintii dau o nota de eleganta si se potrivesc afara doar in anumite contexte. De asemenea, cele de plexiglas nu arata deloc bine afara (decat in contextul vreunul concept futurist – si eu ma refer acum la situatiile generale). Deci nu exista reguli referitor la destinatia acestor scaune, doar contexte si combinatii potrivite sau nepotrivite. Tineti cont si de faptul ca exista furnizori care pot asigura pernute imbracate in diverse culori – chestiune care s-ar putea sa ajute mult in construirea unei teme cromatice sau a unui stil.

Desi recomandarea mea este sa lasati scaunele Chiavari asa cum sunt, fara decoruri, funde si brizbizuri, daca se cere, exista huse si decoruri speciale pentru aceste scaune, deci consider ca acesta nu poate fi un motiv serios pentru care sa nu apreciati aceste scaune. As indrazni chiar sa spun ca modalitatile in care se pot decora aceste scaune sunt mult mai multe decat cele pentru scaunele clasice – e loc pentru multra creativitate si inovatie. De la capace pentru spatar, fundite discrete, esarfe impletite intre barele spatarului, tesaturi fluide, ca niste rochii, si pana la flori naturale si alte elemente care se pot fixa cu usurinta pe spatarele delicate – variantele sunt infinite.

chiavari cromatica

© Cromatica Photography

Sper sa gasiti cel mai potrivit scaun pentru evenimentul vostru, oricare ar fi el!

 

Foto copertă: Imagia

 

Andrada Sas, 

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler