Despre fotografiile de la nunta

De cate ori ati auzit in jurul vostru afirmatia asta? Probabil de destule ori. Mirese care sunt dezamagite de rezultatul investitiei lor in ceea ce sperau a fi “cele mai de pret amintiri”. Din fericire, ca regula, nu am auzit asta de la miresele mele – insa nu exclud posibilitatea ca unele sa fi fost intr-o mai mica sau mai mare masura nemultumite.

Nimeni nu-i perfect!

Doar ca mirii nu neaparat ajung la acel nivel de nemultumire incat sa si-o manifeste fata de fotograful ales – toti cei din jurul lor ajung insa sa fie martorii nemultumirii lor. Desigur, exista si cazuri in care se ajunge la procese – am auzit de cazuri si in Romania!

fotograf de nunta imagia

© www.imagia.ro

Bun, deci vina o poarta multimea de fotografi nou intrati pe piata care nu stiu cu adevarat ce fac, nu?

Pai nu chiar. Da, e adevarat, fotografia e la indemana oricui – din punct de vedere tehnic cel putin – si intr-o epoca in care oricine are acces la cam aceleasi mijloace de promovare, e mult prea usor sa-ti pui un “photography” in coada numelui si sa devii peste noapte fotograf. Iar fotografia de nunta e cea mai vanata “felie”, intrucat e una din ramurile care poate fi bine platita din fotografia comerciala. Poate fi, dar nu in orice conditii. Dar asta nu inseamna ca orice fotograf aflat la inceput de drum e strain de bunele practici!

La fel de adevarat e insa ca mirii nu isi iau, de foarte multe ori, precautiile necesare atunci cand isi aleg fotograful! Iar intr-o piata haotica, nereglementata strict de catre niciun for, in care fiecare isi zice oricum si lucreaza mai mult sau mai putin legal, e destul de dificil sa faci diferenta intre ceva veritabil si ceva de fatada.

Mirii se lasa prea usor prada promovarii si isi fac prea putin temele cu adevarat!

Atunci cand un fotograf iti prezinta 10 imagini dintr-o nunta si sunt si manipulate la modul hard-core, sunt slabe sanse ca atunci cand vei primi 7-800 de fotografii de la nunta sa arate la fel ca cele admirate in portofoliu! Nu ma intelegeti gresit – chiar nu cred ca numarul in sine e o problema!

Exista fotografi care aleg cu mare grija sa promoveze doar un anumit tip de fotografii din fiecare eveniment – o alegere valida, intrucat atragi ceea ce promovezi! Vrei ca fotograf sa te axezi pe o fotografie studiata, folosind un iluminat complex, iar momentul din nunta in care asta e posibil e sedinta foto – asta vei promova si vei fi cautat de catre mirii care apreciaza si cauta exact asta! Ai o nunta in care, din motive care nu neaparat tin de tine, nu a iesit ceea ce ai vrut la sedinta foto, nu o publici! Fair enough!

Ei, problema majora e atunci cand mirii nu ajung sa vada dincolo de portofoliu! Pentru ca atunci cand vei primi cele 7-800 de fotografii, in mod sigur nu vor fi toate fotografii de portofoliu.

fotograf de nunta IMAGIA

© www.imagia.ro

Nimeni nu e capabil sa faca sute de fotografii excelente la un eveniment!

Absolut nimeni! Dar pentru a aprecia cu adevarat ce anume poti astepta de la un fotograf, iti recomand sa vezi cel putin o nunta intreaga, fotografiata de catre cel pe care vrei sa il alegi! Desigur, inainte de a semna contractul! Ok, personal cred ca asta ar trebui sa faca parte dintr-o practica etica din partea fotografului, insa recunosc ca si eu, la IMAGIA, am ajuns in timp la concluzia ca ar trebui sa fac asta! Si la fel ca si cu purtatul centurii de siguranta, consider ca o fac pentru mine si business-ul meu in primul rand!

De ce? Simplu: a colabora cu clienti care cauta altceva decat ceea ce fac eu de obicei ca fotografie de nunta nu va avea rezultatele pe care le astept nici eu! Pentru ca fiecare eveniment inseamna o oportunitate de fotografii grozave, de fotografii de care sa fiu mandru! Si a pierde o astfel de oportunitate doar pentru a “prinde” un contract e o alegere gresita pe termen lung!

foto nunti

Asa incat la IMAGIA am ales ca la semnarea contractului, fiecare cuplu de clienti sa vada nu una, ci doua evenimente intregi – asa cum au fost predate mirilor respectivi. Si nu m-am oprit aici – le arat si doua albume foto de nunta intregi. Asa vor avea sansa sa vada practic 4 evenimente, astfel incat sa-si faca o idee cat mai clara asupra stilului de fotografiere si a tipului de design de album de nunta. Iar odata facuta alegerea in cunostinta de cauza, stiu ca suntem pe aceeasi lunime de unda si ca sansele ca mirii sa fie extrem de multumiti de fotografiile primite sunt foarte mari!

In plus, pentru ca pentru mine partea de poveste – de storytelling, daca e sa abuzez si eu de un termen trendy – e extrem de importanta, aleg ca fiecare articol de blog sa contina suficiente fotografii incat sa fie relevant pentru evenimentul respectiv, chiar daca ajunge sa contina unele fotografii care nu vor fi laudate de catre alti fotografi sau n-ar castiga niciodata vreun premiu! Pentru mine ele sunt importante ca parte dintr-o poveste, o poveste pe care eu nu o pot spune doar in “fotografii de portofoliu”. Asa ca de multe ori un articol de blog poate contine si 150 de fotografii sau chiar mai multe!

Concluzia?

Nu va fie jena sa cereti fotografului sa vedeti macar un eveniment intreg!

Da, nicio nunta nu e ca alta, unele sunt mai grafice, mai dinamice, altele mai linistite si mai putin spectaculoase, insa stilul nu se schimba in portofoliul unui fotograf cu suficienta experienta! In ziua de azi, cand se renunta incet-incet la DVD si in curand si la stick, multi fotografi predau fotografiile prin galerii online – deja contin toate fotografiile de la fiecare nunta!

Amintiri frumoase tuturor!

(P.S. Fotografiile din articol sunt puse doar ca sa mai sparga monotonia textului –  sper ca nu reprezinta miri nemultumiti :))

Narcis este fotograf la IMAGIA. Portofoliul sau de fotografie de nunta poate fi urmarit pe www.imagia.ro si pe pagina de Facebook sau Instagram.

fotograf de nunta IMAGIA

© www.imagia.ro