Despre fotografiile de la nuntă

De câte ori ați auzit în jurul vostru afirmația asta? Probabil de destule ori. Mirese care sunt dezamăgite de rezultatul investiției lor în ceea ce sperau a fi “cele mai de preț amintiri”. Din fericire, ca regulă, nu am auzit asta de la miresele mele – însă nu exclud posibilitatea că unele să fi fost într-o mai mică sau mai mare măsură nemulțumite.

Nimeni nu-i perfect!

Doar că mirii nu neapărat ajung la acel nivel de nemulțumire încât să și-o manifeste față de fotograful ales – toți cei din jurul lor ajung însă să fie martorii nemulțumirii lor. Desigur, există și cazuri în care se ajunge la procese – am auzit de cazuri și în România!

fotograf de nunta imagia

© www.imagia.ro

Bun, deci vină o poartă mulțimea de fotografi nou intrați pe piață care nu știu cu adevărat ce fac, nu?

Păi nu chiar. Da, e adevărat, fotografia e la îndemână oricui – din punct de vedere tehnic cel puțin – și într-o epocă în care oricine are acces la cam aceleași mijloace de promovare, e mult prea ușor să-ți pui un “photography” în coada numelui și să devii peste noapte fotograf. Iar fotografia de nuntă e cea mai vânată “felie”, întrucât e una din ramurile care poate fi bine plătită din fotografia comercială. Poate fi, dar nu in orice condiții. Dar asta nu înseamnă că orice fotograf aflat la început de drum e străin de bunele practici!

La fel de adevărat e însă că mirii nu își iau, de foarte multe ori, precauțiile necesare atunci când își aleg fotograful! Iar într-o piață haotică, nereglementată strict de către niciun for, în care fiecare își zice oricum și lucrează mai mult sau mai puțin legal, e destul de dificil să faci diferența între ceva veritabil și ceva de fațada.

Mirii se lasă prea ușor pradă promovării și își fac prea puțin temele cu adevărat!

Atunci când un fotograf îți prezintă 10 imagini dintr-o nuntă și sunt și manipulate la modul hard-core, sunt slabe șanse ca atunci când vei primi 7-800 de fotografii de la nuntă să arate la fel ca cele admirate în portofoliu! Nu mă înțelegeți greșit – chiar nu cred că numărul în sine e o problemă!

Există fotografi care aleg cu mare grijă să promoveze doar un anumit tip de fotografii din fiecare eveniment – o alegere validă, întrucât atragi ceea ce promovezi! Vrei ca fotograf să te axezi pe o fotografie studiată, folosind un iluminat complex, iar momentul din nuntă în care asta e posibil e ședința foto – asta vei promova și vei fi căutat de către mirii care apreciază și caută exact asta! Ai o nuntă în care, din motive care nu neapărat țin de tine, nu a ieșit ceea ce ai vrut la ședința foto, nu o publici! Fair enough!

Ei, problema majoră e atunci când mirii nu ajung să vadă dincolo de portofoliu! Pentru că atunci când vei primi cele 7-800 de fotografii, în mod sigur nu vor fi toate fotografii de portofoliu.

fotograf de nunta IMAGIA

© www.imagia.ro

Nimeni nu e capabil să facă sute de fotografii excelente la un eveniment!

Absolut nimeni! Dar pentru a aprecia cu adevărat ce anume poți aștepta de la un fotograf, îți recomand să vezi cel puțin o nuntă întreagă, fotografiată de către cel pe care vrei să îl alegi! Desigur, înainte de a semna contractul! Ok, personal cred că asta ar trebui să facă parte dintr-o practică etică din partea fotografului, însă recunosc că și eu, la IMAGIA, am ajuns în timp la concluzia că ar trebui să fac asta! Și la fel ca și cu purtatul centurii de siguranță, consider că o fac pentru mine și business-ul meu in primul rând!

De ce? Simplu: a colabora cu clienți care caută altceva decât ceea ce fac eu de obicei ca fotografie de nuntă nu va avea rezultatele pe care le aștept nici eu! Pentru că fiecare eveniment înseamnă o oportunitate de fotografii grozave, de fotografii de care să fiu mândru! Și a pierde o astfel de oportunitate doar pentru a “prinde” un contract e o alegere greșită pe termen lung!foto nunti

Așa încât la IMAGIA am ales ca la semnarea contractului, fiecare cuplu de clienți să vadă nu una, ci două evenimente întregi – așa cum au fost predate mirilor respectivi. Și nu m-am oprit aici – le arăt și două albume foto de nuntă întregi. Așa vor avea șansă să vadă practic 4 evenimente, astfel încât să-și facă o idee cât mai clară asupra stilului de fotografiere și a tipului de design de album de nuntă. Iar odată făcută alegerea în cunoștință de cauză, știu că suntem pe aceeași lungime de undă și că șansele că mirii să fie extrem de mulțumiți de fotografiile primite sunt foarte mari!

În plus, pentru că pentru mine partea de poveste – de storytelling, dacă e să abuzez și eu de un termen trendy – e extrem de importantă, aleg ca fiecare articol de blog să conțină suficiente fotografii încât să fie relevant pentru evenimentul respectiv, chiar dacă ajunge să conțină unele fotografii care nu vor fi lăudate de către alți fotografi sau n-ar câstiga niciodată vreun premiu! Pentru mine ele sunt importante ca parte dintr-o poveste, o poveste pe care eu nu o pot spune doar în “fotografii de portofoliu”. Așa că, de multe ori, un articol de blog poate conține și 150 de fotografii sau chiar mai multe!

Concluzia?

Nu vă fie jenă să cereți fotografului să vedeți măcar un eveniment întreg!

Da, nicio nuntă nu e ca alta, unele sunt mai grafice, mai dinamice, altele mai liniștite și mai puțin spectaculoase, însă stilul nu se schimbă în portofoliul unui fotograf cu suficientă experiență! În ziua de azi, când s-a renunțat la DVD și in curând și la stick, mulți fotografi predau fotografiile prin galerii online – deja conțin toate fotografiile de la fiecare nuntă!

Amintiri frumoase tuturor!

(P.S. Fotografiile din articol sunt puse doar ca să mai spargă monotonia textului –  sper că nu reprezintă miri nemulțumiți :))

Portofoliul IMAGIA de fotografie de nunta poate fi urmărit pe www.imagia.ro și pe pagina de Facebook sau Instagram.

fotograf de nunta IMAGIA

© www.imagia.ro