Bugetul de nunta – parte din “proiectul” vostru

In ceea ce priveste etapa organizatorica a unui nunti, ar trebui sa priviti evenimentul ca pe un proiect, insa, tineti cont, nu vrem sa va ingropati in liste, bugete, si alte hartii, mentineti o balanta intre organizare si “having fun doing it” sau, cel mai corect, apelati la un wedding planner care va avea grija de aceste lucruri.

Bineinteles, chiar daca optati pentru o astfel de colaborare, bugetul va trebui comunicat si verificat in fiecare etapa organzatorica. Asadar, am propus unor 5 wedding planneri din Romania sa ne ofere cateva sfaturi pentru optimizarea bugetului de nunta.

Ca in orice proiect, gestionarea resurselor va aduce succesul, de aceea, ar trebui sa tineti cont de cateva directii importante:

  • Stabiliti bugetul de nunta in 3 pasi simpli, asa cum propune wedding plannerul Andrada Sas:
  1. stabilirea unui prag maxim peste care nu se poate trece;
  2. scaderea din intreaga suma a cheltuielii cu restaurantul (mancare, bautura, eventuale chirii sau alte taxe si servicii)
  3. prioritizarea celorlalte lucruri de pe lista astfel incat sa fie ,,satisfacute” in ordinea importantei lor.

“Daca bugetul este important si nu ne permitem cheltuieli infinite, atunci trebuie sa ne stabilim de la bun inceput o limita, oricat de greu ar parea. Apoi, sa tinem cont ca din toata aceasta suma, cheltuiala cu restaurantul depaseste uneori cu mult jumatate – si sa ne dam seama ca de fapt diferenta care ramane este cea in care trebuie sa “acomodam” toate celelalte cheltuieli, deloc putine (rochie, costum, verighete, machiaj si coafura, decor si floristica, logistica, fotograf, videograf, band sau DJ, candy bar, papetarie – invitatii si toate celelalte, dar si cheltuieli aparent minore (deloc minore in fapt) – transport, cazari, taxe la biserica sau la primarii etc.”

Decor de nunta de la Alyssa Decor

  • Bugetul organizat pe lunile dinaintea nuntii, propunerea wedding plannerului Irinei Negut de la I Do Events: urmarirea in avans a cheltuielilor ce vor avea loc in fiecare luna si planificarea altor activitati in functie de ele. De exemplu: sunt luni in care va trebui sa achitati sume in avans catre furnizori, si luni in care va trebui sa achizitionati rochia de mireasa, costumul, verighetele, etc.

“In majoritatea cazurilor, impart cheltuielil astfel: pre-eveniment, ziua evenimentului si post- eveniment, si utilizam tool-uri specifice (un fisier Exel comun) pentru a vedea in timp real cum stam cu sumele pentru fiecare categorie astfel incat sa ajustam unde e cazul cat mai devreme.”

Ce inseamna acest lucru? Se vor identifica, bineinteles, impreuna cu voi, elementele principale ale nuntii si veti raspunde unei intrebari simple: “cum arata nunta visurilor?” Ideea este ca bugetul trebuie sa acopere si acele segmente.

“De exemplu, printre cuplurile de miri cu care am avut bucuria sa lucrez, s-au regasit: adepti ai culinarului, impatimiti ai muzicii sau pur si simplu iubitori de ambient/decor, si altele. Ideea este simpla: lucrurile care aduc un plus de valoare nuntii tale, sunt lucrurile in care ar trebui sa investesti cei mai multi bani.”

Citeste si articolul “Locatii de nunta de top din Romania”

Wedding plannerul Victorita Axinescu va sugereaza sa priviti bugetul de nunta nu doar ca pe o lista de furnizori, dar nici ca pe o simpla proiectie a cheltuielilor finale. Bugetul de nunta presupune si cheltuieli cu incarcatura emotionala, iar cu cat sunteti mai determinati sa tineti lucrurile sub control, cu atat va va fi mai usor sa “dresati” bugetul si sa il aduceti in directia potrivita pentru voi! Ca sa puteti face aceste lucruri, iata propunerile Victoritei:

  • Alegeti cununia în biserica/ la primarie, in detrimentul ceremoniei în aer liber din cateva motive:
  1. Costurile oficiantului (ofiter de stare civila, preot), care sunt deoseori mai mari pentru ”deplasare”, plus costurile de transport;
  2. Cheltuielile logistice si de decor, care pot pleca de la cateva sute de euro si se opresc doar acolo unde se termina imaginatia fiecaruia;
  3. Pentru o ceremonie in aer liber nu de putine ori veti fi taxati chiar de locul in care organizati nunta, iar asta poate insemna ca o parte din logistica e acoperita de acea taxa;
  4. Scaunele pentru invitati, masa pentru oficiant, covorul sau runner-ul personalizat, cercul decorat cu flori, aleea cu semne caligrafice, scriptul printat al ceremoniei, floricelele si lumanarile pe aleea care duce spre ceremonie – toate sunt mici detalii care se pot aduna intr-o suma considerabila de plata;
  5. Costurile unui cvartet sau al unui alt tip de moment artistic care sa acopere momentul de procesiune către „altar”. Sau măcar pe cel cu sonorizarea pentru microfonul oficiantului, pentru ca in aer liber nu aveti neaparat „acustica” potrivita.
  • Alegeti un loc de nunta aproape de invitatii vostri. Cheltuielile de transport si cazare sunt rareori „compensate” de invitati, iar daca va doriti de la început sa va incadrati intr-un anumit buget, eliminati cheltuielile pe care le genereaza un local in afara orasului. Orientati-va catre cele unde oamenii pot ajunge usor, cu mijloace proprii sau cu uber/taxi.
  • Creati un document structurat in care sa tineti evidenta cat mai clara a bugetului. Pentru ca nu aveti nevoie de programe sofisticate, desi piata este plina de resurse care sa va ajute sa tineti evidenta cheltuielilor. Un simplu tabel in excel, pe care sa il populati cu toaaaate lucrurile pe care trebuie sa le achitati sau pe care vi le doriti.

Pentru mine, cel mai usor este sa optimizez un buget de nunta atunci cand stiu suma de confort a cuplurilor cu care lucrez (spoiler: ea este, de obicei, cu 10-20% mai mica decât totalul nuntii, la final).”

Faptul ca sunt multe modalitati inteligente prin care sa faceti economii substantiale fara ca nunta voastra sa aiba de suferit la nivel calitativ sau cantitativ, ne-a spus wedding plannerul Geta Ungurean. Tot ea va ofera cateva pentru optimizarea bugetului de nunta:

  • Alegeti un DJ bun în locul unei formatii live care sa fie atent la reactiile invitatilor si veti economisi o suma substantiala de bani, care va va acoperi costul altor nevoi. Sigur ca daca va numarati printre cei care isi doresc neaparat o trupa la nunta lor, atunci nu aici este cazul sa taiati din buget; totul depinde de gusturile voastre si de ceea ce va doriti.
  • Aranjamentele florale nu mai inseamna doar foarte multe flori, fara pic de verdeata, asta daca va plac noile concepte Greenery si Eco, in tendintele de anul acesta care, cu siguranta, se vor pastra si anul viitor. Astfel ca, daca pana acum miresele isi doreau ca aranjamentele sa contina cat mai multe flori (si sa fim seriosi, fiecare fir de floare costa mult, mai ales daca floarea preferata este in extrasezon), verdeata si elementele geometrice au luat cu asalt acest domeniu. Deci, cu siguranta ati putea economisi foarte mult aici.

“Recomand pentru acest stil si o combinatie de piese vintage si noi: sticla colorata si vase din diferite forme geometrice, cu un amestec de stil minimalist din anii 1920 si Art Deco. Sigur ca o nunta nu se poate defini fara un concept personalizat, asa ca nu uitati sa incadrati in aranjamente si decoratiuni ceva ce va defineste pe voi ca si cuplu.”

Indiferent daca alegeti sa va gestionati singuri bugetul, sau apelati la un wedding planner priceput, trebuie sa tineti cont de un aspect foarte important, anume ca unele compromisuri nu inseamna ca evenimentul vostru nu va ramane la fel de calitativ. Este foarte important ca fiecare alegere sa va reprezinte, iar optimizarea bugetului de nunta sa fie un proces pe care il incepeti inca de la primele pregatiri si pe care il veti urma luna de luna, pana la momentul nuntii!

***

Citeste revista 100 Fotografii de Nunta