Desi cunoscuta drept eveniment conex al unei nunti, un detaliu de poate prea putina importanta, cununia civila, este, de fapt, o bucatica extrem de importanta din viata (oficiala, cel putin) a unui cuplu. Este formalitatea care da ,,verde” cununiei religioase ortodoxe si momentul din care, din punct de vedere legal cel putin, lucrurile incep sa fie diferite in familia nou formata.

Sunt cateva lucruri care caracterizeaza casatoria civila in Statul Roman si o sa incerc sa le pun intr-o lista:

– birocratia

– banda rulanta

– multitudinea de personaje care incearca sa te jecmaneasca de una-alta

– inflexibilitate

– durata foarte scurta

– imposibilitatea de a riposta

– rasuflarea de usurare dupa ce trece totul.

Stiu, nu-i deloc genul de lucruri pe care ati vrea sa le aflati atunci cand suntem in plina euforie nuntifera, dar asta e realitatea. Un om informat e un om castigat, iar unul realist e cu siguranta mai fericit. Regula care se aplica si cuplurilor.

Si atunci – ce putem face ca sa fie (mai) frumos?

© Ioan Stoica Photography www.ioanstoica.ro

© Ioan Stoica Photography
www.ioanstoica.ro

Mai intai de toate, trebuie sa va ganditi la ce oficiu al starii civile veti incheia casatoria. Regulile se schimba si peste noapte – cea mai eficienta cale de a primi informatii de ultima ora este telefonul. Acum ceva vreme casatoriile se puteau incheia doar la starea civila aferenta domiciliului unuia dintre miri – acum aud ca poate fi orice stare civila. Am clienti care s-au dus pe nepusa masa si au depus un dosar la Predeal, niciunul dintre ei nefiind domiciliat in judetul Brasov, macar.

Aveti cu siguranta nevoie de certificatul medical care va declara apti de casatorie – nu pregetati sa puneti o intrebare medicului de familie despre asta, cu siguranta va va putea ajuta.

Daca unul dintre miri nu este roman lucrurile sunt putin (si) mai complicate – aveti nevoie de documente eliberate de ambasada, apostilate si de un interpret daca ,,impricinatul” nu cunoaste limba romana (sau nu declara pe propria raspundere ca o cunoaste si intelege ce i se petrece).

Mai trebuie sa stiti ca in unele locuri (Cluj, spre exemplu) – se pot face programari pentru casatoriile civile, iar in altele (Bucuresti, spre exemplu) acest lucru  nu este posibil. Din nou – telefonul este sfant, utilizati-l cu mare incredere.

Termenul depunerii actelor variaza de asemenea de la loc la loc, de la an la an si de la chef de functionar la chef de functionar. Termenul minim este de o saptamana, dar exista si unul maxim, de zece zile (determinat de faptul ca certificatele medicale expira si nu pot fi eliberate cu foarte mult timp inainte). Din nou – repet sfatul – puneti mana pe telefon si apelati acum o functionara plictisita. Faceti-i ziua mai frumoasa! Pe langa termene, intrebati ce anume acte sunt necesare pentru depunerea dosarului. Ele variaza de la judet la judet si de la sector la sector, asadar nu va bazati pe informatiile pe care le gasiti pe forumuri.

Un lucru e sigur (in sfarsit!) – veti avea nevoie de copii la tot ce aveti prin casa (certificate, buletine). Daca aveti vreun act la care va ganditi ca nu are rost sa faceti copie, mergeti la sigur si mai omorati cativa copaci – niciodata nu sunt prea multe copii dupa acte la dosar.

Daca va doriti pentru cununia civila un interval orar anume, straduiti-va sa mergeti cat mai devreme posibil la starea civila.

La incheierea casatoriei civile, martori pot fi orice doi cetateni romani, cunoscuti sau necunoscuti, care au cartea de identitate la purtator. Obiceiul face ca majoritatea mirilor sa roage nasii sa le fie si martori, dar retineti ca nu este un lucru obligatoriu – oricine va poate fi martor.

Majoritatea fetelor isi doresc si un buchetel pentru a marca momentul festiv. Nici acesta nu este obligatoriu – dar e bine de retinut ca pentru a comanda floristului un buchet potrivit, e musai sa-i comunici culoarea tinutei (rochie + pantofi). Daca la rochia de mireasa ,,merge” mai orice, lucrurile stau diferit cu rochiile colorate.

© Cristian Popa www.cristian-popa.com

© Cristian Popa
www.cristian-popa.com

Si am ajuns in ziua cu pricina. Foarte important -sfatuiti-va toti prietenii sa nu intarzie. De fapt, cel mai sigur este sa le comunicati alta ora (cu o jumatate de ora inainte de ora reala?). Nu intotdeauna sunt intarzieri, iar odata ce procesul s-a declansat, toata ,,afacerea” dureaza maximum doua minute. Daca cineva a intarziat, nu va mai prinde decat pupaturile din curte si probabil un (nemeritat) pahar de sampanie.

Majoritatea starilor civile (cel putin din Bucuresti) au fotografi colaboratori care par a salaslui undeva adanc in pivnitele stabilimentului. Nu ii veti putea inlatura cu niciun fel de rugaminte speciala sau mentiune a faptului ca aveti deja fotograf contractat pentru eveniment. Vor fi acolo, vor da ordine, vor explica tuturor ce sa faca si unde sa stea, iar la final va vor forta mana sa le cumparati creatiile pe care le vor printa la minut. Desigur, fotograful adus de voi va fi, intr-un fel…tolerat. Aici aveti doua variante – faceti scandal (de preferat inainte), incercati sa faceti ceva sa schimbati sistemul. Poate voi veti reusi. Sau acceptati situatia si daruiti pozele la minut parintilor – se vor bucura de orice iese instantaneu si pot arata vecinilor/colegilor de serviciu.

Asadar ati fost, ati dat cu subsemnatul, ati primit bratul de flori, ati luat premiu la pupat viteza si v-ati umplut parul de orez. Si acum va felicitati ca ati ales sa faceti asta in alta zi decat cea a nuntii. Ce urmeaza?

Obiceiul este sa oferi invitatilor un pahar de sampanie si ceva dulcegarii. Starile civile pun la dispozitia ,,clientilor” sali sau mese la terasa speciale pentru asa ceva (de notat sectorul 6, care in ciuda decorului auster si portocaliu al salii, are o terasa destul de bine organizata, cu foarte multe mese, de la care nu va goneste nimeni). Dar nu este obligatoriu sa stati acolo, puteti face rezervare la o cafenea unde puteti savura in conditii propice pasul semnificativ pe care tocmai l-a facut proaspata voastra familie. Paharele de plastic sunt greu de evitat in acest context, dar tineti cont ca exista pahare din plastic dur in forma celor de sampanie, care se monteaza pe loc – arata mult mai elegant si se gasesc la orice hypermarket.

Si nu uitati, daca alegeti pentru casatoria civila o zi de sambata, e foarte posibil ca fotograful (si videograful) contractat pentru nunta sa nu poata fi acolo. Anuntati-i din timp de intentia voastra de a stabili data cununiei civile intr-o zi sau alta si verificati daca pot fi prezenti. Nu presupuneti ca vor fi disponibili, chiar daca este vorba de o zi in timpul saptamanii. Sunt concedii si tot felul de alte planuri personale sau proiecte – inclusiv alte cununii civile.

De asemenea, de cele mai multe ori fee-ul pentru acoperirea cununiei civile nu include si o sedinta foto cu voi doi. Asigurati-ca ca lucrurile sunt clare intre voi si fotograf, comunicati-i exact ce asteptari aveti de la el si pentru ce perioada de timp ar trebui sa fie disponibil.

Daca totusi decideti sa aveti cununia civila in aceeasi zi cu nunta, va recomand sa alegeti o rochie de mireasa lejera, care se preteaza ambelor evenimente – sau daca acest lucru nu este posibil, alegeti o alta rochie, dar folositi-va de aceeasi coafura si acelasi machiaj. Veti consuma aproape 6 ore din zi cu operatiunile de styling pentru doua evenimente diferite.

Va doresc mult succes, nervi de otel, luciditate pentru decizii neemotionale si, anticipat, casa de piatra!

 

 

Credit foto coperta – Corina Mărgărit 

 

Andrada Sas, 

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler.