Cununia civila este un eveniment foarte scurt, dar plin de emotii. Este un moment mult asteptat deoarece se intemeiaza o familie noua. Si pentru ca ar fi frumoase si alte dovezi mai putin oficiale decat certificatul de casatorie, cateva fotografii deosebite de la eveniment sunt binevenite. In cele ce urmeaza, fotografii de la Photomicona va spun cum procedeaza ei in cadrul cununiei civile si ce cred ei despre aceasta:

Pentru miri, casatoria civila e confirmarea importantei si constientei decizii de a-si uni destinile.

image5-cununia-civila-photomicona

Pentru fotografi, cununia civila este un act rapid, dinamic, in care se pot surprinde foarte multe cadre emotionante. Se simte nerabdarea, nervozitatea, anxietatea cand mai sunt cateva minute si ei, mirii, vor deveni sot si sotie. Emotiile sunt la apogeu si pentru familiile lor. Parintii si bunicii isi stapanesc cu greu lacrimile. Copiii lor s-au maturizat.

image1-cununia-civila-photomicona

Daca pentru o femeie casatoria simbolizeaza un inceput, intemeierea unei familii, nasterea copiilor, pentru un barbat semnarea certificatului de casatorie simbolizeaza un sfarsit al vietii de burlac. Prin imagini, fotograful de nunta povesteste psihologia momentului, starea mirilor care se schimba o data cu semnarea unei “hartii”.

image2-cununia-civila-photomicona

image3-cununia-civila-photomicona

Ofiterii de stare civila uneori sunt intelegatori cu fotografii angajati de miri, permitand accesul nu doar in lateral, ci si in spatele mesei de unde se oficiaza cununia. Adevarata provocare vine, in unele cazuri, din partea fotografilor angajati ai Oficiului de Stare Civila, care incearca sa impuna mirilor sa achite fotografiile facute de ei si printate pe loc sau intr-un interval scurt dupa cununia civila. Este alegerea mirilor sa plateasca sau nu aceste fotografii “clasice” in care mirii zambesc catre fotograf in timp ce semneaza registrul, insa cel mai probabil nu vor fi cele mai interesante fotografii de privit peste ani si ani.

In categoria fotografiilor “clasice” mai intra si fotografierea mirilor – mai exact a mirelui – cu certificatul de casatorie in mana. Nu sunt impotriva fotografierii mirilor tinand certificatul de casatorie. Pentru el ne-am intalnit cu totii la acest eveniment, e argumentul lor ca sunt cetateni casatoriti. As spune chiar ca imi place aceasta fotografie, mai ales atunci cand le vad reactia haioasa, tinand in maini “dovada” lor de iubire. E unica. Nu vor mai avea niciodata aceste expresii pe fete. Apoi cel mai probabil ca il vor privi cu indiferenta tot restul casniciei lor.

image4-cununia-civila-photomicona

Un moment important care trebuie imortalizat este iesirea mirilor din Primarie sau locatia oficierii casatoriei civile. Primul lor pas in calitate de sot si sotie nu trebuie ratat: reactia lor este unica. Mirii isi lasa “masca” jos pentru cateva clipe, pasesc in lume tinandu-se de mana si vor sa simta cum e sa fii casatorit. Urmeaza urarile si imbratisarile celor dragi, insa din punct de vedere fotografic important si natural este acel prim pas spre viata lor de familie.

image6-cununia-civila-photomicona

image7-cununia-civila-photomicona

image8-cununia-civila-photomicona

Dupa toti pupicii, directionam invitatii pentru traditionalele fotografii de grup, timp in care mirii isi revin si probabil constientizeaza ce au facut. Cu zambete, hohote si voie buna, incercam sa-i ducem pe miri intr-un parc sau in oras pentru cateva cadre. Pentru ca au fost atenti inclusiv la detaliul tinutei lor pentru cununia civila, dar si datorita zambetului de neinlocuit, mirii sunt foarte frumosi si au o stare si o energie deosebita. Din acest motiv, recomandam sa se aloce un timp pentru o sedinta foto in acea zi. Timpul alocat depinde de ce vor sa faca mirii dupa cununia civila. Sunt cupluri care merg cu familia sa sarbatoreasca imediat dupa cununie si atunci incercam sa realizam cateva cadre in imediata apropiere a locatiei oficierii casatoriei. Sunt insa si cupluri care doresc o sedinta foto mai degraba decat o mica petrecere sau sarbatoare cu invitatii prezenti si atunci alocam intre o ora si o ora jumatate pentru a merge intr-un loc stabilit in prealabil.

image9-cununia-civila-photomicona

image10-cununia-civila-photomicona

image11-cununia-civila-photomicona

Multe cupluri stabilesc cununia civila in alta zi decat nunta pentru a nu se aglomera, desi cununia civila decurge foarte repede si nu ar fi nicio problema sa se intample in aceeasi zi. Pentru nuntile de noapte, recomandarea noastra e sa se planifice cununia civila intr-o zi diferita de cea a nuntii, pentru ca in cea din urma, mireasa sa poata arata cat mai bine pentru cat mai mult timp. Cu toate ca acest eveniment consuma multe resurse fiind in alta zi, noi nu il consideram un serviciu extra. Face parte din nunta, ceea ce ne place sa fotografiem cel mai mult.

***
Vezi informatii despre cununia civila si in articolul Oficierea casatoriei.