Articolul de astazi este un guest blog post de la Decro:

Unul dintre cele mai importante momente din viata, nunta, este umbrit, de cele mai multe ori de problema banilor. Bugetul ne impiedica sa speram la indeplinirea unui vis frumos si ne streseaza pe tot parcursul organizarii nuntii.

De ce facem nunta?

Asta este o intrebare cheie la care toti mirii ar trebui sa raspunda inainte de a lua orice decizie legata de nunta. Oamenii se casatoresc din prea multe motive. Din dragoste, dintr-o traditie, pentru bani, sa intre cuplul „in rand cu lumea”, sunt prea „batrani” si e cazul, sa mai faca o petrecere cu prietenii sunt doar cateva dintre motive. Ne casatorim din atat de multe motive incat abordarea si inclusiv distribuirea bugetului trebuie sa fie pe masura acestora.

Vom discuta astazi despre o categorie de motive care se bazeaza foarte mult pe decoratiunile pentru nunta si pe importanta acestora.

Nunta pentru miri si amintiri

Aceasta categorie este din ce in ce mai pronuntata. Dragostea si amintirile frumoase pe care mirii vor sa le aiba dupa nunta dicteaza ce si cum trebuie facut. Pentru acesti miri conteaza ce cred ei, ce vor ei si cum se simt ei. Aranjamentele florale, decorul pentru cununiile civila si religioasa, decorul pentru locatia petrecerii, micile accesorii decorative si materialele textile sunt cele care exprima personalitatea mirilor si care vor deveni amintirile frumoase de mai tarziu.

image 1-decro

Ganditi constructiv!

Pentru o astfel de nunta, aranjamentele florale si elementele de decor sunt foarte importante, vor crea o stare speciala atat pentru invitati cat si pentru miri si vor face ca amintirea nuntii sa ramana vie. Poate vi se pare o alegere costisitoare. Nu neaparat! O data stabilita tematica sau paleta cromatica a unei nunti, pot fi identificate cu usurinta elementele de decor necesare personalizarii nuntii. In foarte multe cazuri veti vedea ca aceste elemente pot fi inlocuinte cu variante ieftine si creative care sa va permita sa va incadrati in buget – o floare de sezon sau chiar din gradina, niste scoici, nisip, conuri de brad, pietricele sunt doar cateva sugestii.

Ca idee generala, daca sunteti o pereche de miri care isi doresc o nunta unica, personalizata si memorabila, ar fi bine sa acordati 10% din buget decoratiunilor si aranjamentelor florale. Inainte de a va ocupa de bugetul pentru decoratiuni, va recomand sa aveti definitivat un numar aproximativ de invitati care vor participa la petrecere si un numar maxim de mese de care veti avea nevoie.

Iata cateva etape prin care ar trebui sa treceti inainte de a definitiva bugetul dedicat decorului nuntii:

1. Stabiliti exact care sunt elementele de decor de care veti avea nevoie, materialele textile pe care le veti folosi, paleta de culori si florile care va plac. Va recomand sa le treceti pe toate pe o lista, pentru a va usura procesul.

2. Identificati furnizorii care va pot ajuta cu fiecare dintre aceste elemente. Cu cat mai multi, cu atat mai bine pentru ca astfel veti putea compara mai multe preturi. Atentie insa ca anumite elemente de decor nu le veti gasi prea usor, mai ales cele personalizate. In functie de tematica, adaugati acestei liste si mici producatori locali care va pot ajuta cu lucrari in lemn, hartie, impletituri, croseturi, picturi etc.

3. Solicitati oferte de pret. Multe dintre elementele de decor le veti gasi de inchiriat la furnizori – fete de masa, huse de scaune, sfesnice, cutii, boluri de sticla – insa pentru o parte dintre ele va trebui sa cereti oferte pentru material si manopera. Daca puteti face voi rost de material (lemn, lana, hartie etc.), puteti solicita doar costul manoperei pentru numarul de obiecte de care aveti nevoie.

4. Stabiliti totalul de pret pentru toate elementele de decor. Daca nu ati primit oferte personalizate, inmultiti pretul fiecarui element cu numarul de persoane sau mese. Atentie pentru ca unele dintre ele se calculeaza in functie de numarul de persoane – huse de scaun, marturii, servetele, papetarie – iar altele in functie de numarul de mese – fete de masa, aranjamente florale centrale, sfesnice, cutii, boluri etc.

5. Selectati furnizorii care va ofera cele mai bun raport pret-calitate.

6. Trageti linia finala si adunati. Acum ar trebui sa aveti un cost final pentru absolut tot ce va doriti sa faca parte din decorul nuntii voastre.

7. Reluati, evaluati, rectificati. Cel mai probabil suma finala va fi destul de mare si poate ca va depasi bugetul pe care vi l-ati stabilit initial, cel 10% din cheltuielile totale pentru nunta. Va recomand sa identificati exact acele elemente la care nu puteti renunta. Poate nu aveti nevoie de huse de scaune sau de sfesnice si lumanari, de exemplu. Implicati-va in realizarea elementelor pentru a taia costurile cu manopera unor elemente.

Cereti sfatul unui specialist in organizarea nuntii, pentru ca acesta va poate propune noi variante pentru a va incadra in bugetul de care dispuneti, fara foarte mari compromisuri. Stabilirea si impartirea bugetului pentru decorul nuntii poate fi un proces destul de complicat care necesita destul de mult timp. Va recomand sa va stabiliti un buget total si sa apelati la ajutorul unui specialist pentru a identifica variantele optime pentru respectarea bugetului dedicat decoratiunilor. Un profesionist stie sa va indrume si sa va ajute sa va impliniti visele in bugetul propus!

 

Credit foto: Cromatica, Ostafi Photography,