Ce relatie are fotograful de nunta cu invitatii?

De ce nu face fotograful vostru poze cu toti invitatii cand vin? Cati megapixeli are camera? De ce platesti asa mult pentru un fotograf cand pot sa-ti fac eu poze cu camera mea – am sute de likes pe facebook!

O suma mare de invitati adreseaza sau gandesc aceste cuvinte atunci cand au de-a face cu fotograful nuntii altcuiva. Sunt multi care au opinii mai mult sau mai putin avizate despre fotografie si chiar si mai multi care au dificultati in a intelege ca relatia comerciala exista doar intre fotograf si mirii cu care a incheiat un contract, nu cu intreaga familie sau cu toti invitatii de la nunta. Asadar, desi poate parea logic ca un invitat sa dea directiuni fotografului, in realitate lucrurile stau total diferit. Iar ca fotograf, pentru a ajunge la miri, de multe ori trebuie sa treci de invitati. Asa ca cel mai important este sa tratezi toate situatiile cu mult tact – dar este nevoie ca si invitatii sa priveasca lucrurile in aceeasi maniera. 

04-LaurentiuNica

Dar iata si opinia unui fotograf profesionist pe marginea acestui subiect. L-am intrebat pe Laurentiu Nica care sunt lucrurile care-i trec prin minte atunci cand se gandeste la relatia dintre el si invitatii de la nuntile la care fotografiaza. Iata care sunt concluziile: 

Cu totii am fost invitati la un moment dat sa sarbatorim casatoria unui cuplu. Va puteti oare aminti acum, macar in cazul uneia dintre nuntile la care ati fost invitat, cum ati interactionat cu fotograful evenimentului? Nu multi se gandesc la acest aspect, dar adevarul este ca in afara de miri, actorii principali, inevitabil si invitatii intra in contact mai mult sau mai putin cu fotograful. Uneori se pot crea dispute, se pot dezvolta ipoteze nebanuite, iar in final exista chiar posibilitatea ca fotograful profesionist contractat pentru a fotografia nunta sa fie impiedicat sa-si desfasoare activitatea in conditii optime. Iata care sunt cel mai des intalnite situatii care ar putea fi evitate printr-o comunicare buna intre fotograf, miri si invitati:

 

Sfatuitorul profesionist

06-LaurentiuNica

Asadar, din pozitia de fotograf de nunta am avut ocazia destul de des sa intalnesc persoane care sa-mi dea sfaturi, cel mai frecvent cu privire la locul fotografiilor de grup sau si al sedintei foto. Daca intr-adevar, locul arata mai bine decat cel ales de mine, le multumesc pentru sugestie, fara a ma simti jignit. O idee buna poate veni din orice directie, oricand. In caz contrar insa este posibil chiar ca unii invitati sa se supere daca propunerea lor nu este luata in seama, chiar daca le-a fost explicat motivul. Totul tine de personalitatea invitatului si modul de rezolvare a conflictului. O buna comunicare poate rezolva asta si e intotdeauna nevoie de intelegere de ambele parti ale ,,situatiei”.

 

Fotograful amator entuziast

02-LaurentiuNica

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, orice invitat are la indemana o camera foto, fie ca aparat, fie inclusa intr-un dispozitiv mobil, iar unii dintre ei sa faca exces de zel, incurcand treaba fotografului si a videografului, care sunt platiti sa faca asta. Vorbind din experienta mea, mi s-a intamplat sa pierd cadre din cauza unui asemenea invitat, desi i se spusese in prealabil ca poate sta in spate, langa ceilalti, facand de acolo cate fotografii doreste. Exista si cazuri cand invitatii se supara pe mine ca ma bag in fata camerei lui… Frecvent, la fotografiile de grup, invitatilor fotografiati langa miri, le “zboara” ochii la diversi prieteni care le fac poze cu telefonul. O mica atentionare face bine!

 

Bachus si prietenii sai

Putin mai ametiti din cauza alcoolului, unii invitati ajung sa dea ordine fotografilor, insistand sa li se faca poze incontinuu, folosind un limbaj ce lasa de dorit. Personal nu am avut un asemenea ghinion. Dar intotdeauna exista o solutie, nu?

4) Superstitii vs fotograf

05-LaurentiuNica

Unele persoane sunt foarte acaparate de unele obiceiuri sau mai bine zis, superstitii. Ca exemplu, dupa iesirea din biserica s-a mers cu tot alaiul pana la strada. Le-am propus sa facem si o fotografie de grup cu toata lumea prezenta, pe scarile bisericii. Un cuplu s-a opus spunand ca nu e bine sa te intorci din drum, ba chiar s-au suparat si nu a vrut sa vina la fotografie.

Dintre invitati, unii pot fi viitori clienti, asa ca o comunicare buna cu ei este foarte utila. Plus ca, prin comportament, atitudine si stil se poate defini imaginea si profesionalismul fotografului, mirii fiind apreciati pentru calitatea furnizorilor alesi pentru evenimentul lor.

Laurentiu Nica – Wedding Photographer este partener WEDMAG

Ce poate fi mai frumos decat imortalizarea momentelor unice din povestile indragostitilor? Incepand de la Save the Date, la nunta propriu-zisa cu distractia de rigoare si pana la relaxanta sedinta foto After Wedding sau Trash the Dress.

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online