Sa alegi un fotograf pentru nunta a devenit o misiune foarte grea – variantele sunt destul de multe, iar tarifele nu sunt de multe ori potrivite cu asteptarile clientilor. 

Care este, oare, motivatia unui fotograf de eveniment de a merge mai departe pe o piata din ce in ce mai aglomerata? Cum se justifica tarifele? Este tariful un motivator suficient? Inseamna el, automat, profit? Cum faci fata consumului emotional care vine la pachet cu lucrul cu clienti atat de implicati emotional, intr-o zi atat de importanta pentru ei? 

Am pus toate aceste intrebari fotografului Laurentiu Nica – si iata ce ne-a raspuns:

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, accesibilitatii si popularizarii aparaturii foto in special de tip DSLR, multe persoane cred ca a fi fotograf inseamna doar a apasa un buton si a detine un aparat profesional si obiective cat mai mari ca dimensiune. In felul asta, cu putin sprijin financiar, ne putem face toti fotografi profesionisti ! Dar fotograful creeaza, iar aparatul doar inregistreaza ! Gandesti, incadrezi, declansezi! Corect,nu ?

04-LaurentiuNica

In tara noastra, fotografia de nunta este cea mai rentabila nisa din domeniu. Si iau, mai concret, exemplul meu. Am pornit la drum ca fotograf de presa, insa in urma inchiderii ziarelor, a trebuit sa gasesc o cale de a merge mai departe pe drumul fotografiei. Lucrand cu oamenii, am ales fotografia de nunta, un domeniu cu competitivitate acerba, unde trebuie sa muncesti mult si sa fii bun pentru a rezista pe piata. Cel mai probabil, pe client nu il intereseaza cat ai cheltuit pe aparatura foto sau pe cursuri, vrea doar ca la final sa vada imaginile pe care si le-a dorit, respectand conditiile din contract. Daca o faci cu pasiune, cred ca totul vine de la sine. Mai ales daca este afacerea ta. Simti ca nu lucrezi, ci ca te bucuri de pasiunea ta! Cati dintre voi aveti un job care  nu vaofera satisfactie ? Maine ati renunta la el pentru a lucra in domeniul care va atrage, nu ? Cel mai probabil daca te hotarasti sa decii fotograf de nunta doar pentru castigul financiar, clientii tai vor fi dezamagiti iar afacerea ta nu va dura prea mult – sau vei ramane la nivelul cel mai de jos.

09-LaurentiuNica

Dar ce ne tine, de fapt, motivati pe termen lung in meseria noastra?  Satisfactia clientului cred ca este unul dintre motivele principale, la care mai adaugam renumele pe care fotograful si-l face in urma nuntilor contractate si a recomandarilor ce au venit dupa, precum si – bineinteles – partea financiara. Altfel, daca nu incepi sa lucrezi pentru pasiunea ta, vei lucra pentru pasiunea altuia.

07-LaurentiuNica

De felul meu sunt o persoana energica, preferand sa fiu la eveniment –  surprinzand emotiile mirilor si a invitatilor, decat editand imaginile in fata calculatorului. Dar, bineinteles, munca cu oamenii este cea mai grea.  Dincolo de portofoliul de pe internet, sarmul fotografului isi  spune cuvantul la intalnirea cu viitorii miri. Iar daca iubeste ceea ce face si are o comunicare buna cu clientii, cu rabdare si perseverenta ajunge acolo si-a propus. Adica la nunta !

08-LaurentiuNica

Exista servicii si produse pentru orice buzunar. Exact asa este si in fotografia de nunta. Un fotograf se vinde scump pentru ca este constient de valoarea lui, data de imaginatie, creativitate si experienta, si nu numai de aparatura si workshopurile la care a participat. Un cunoscut fotograf de nunta din Romania chiar spunea ca fotografia de nunta nu mai este o necesitate, asta datorita camerelor foto accesibile, in special cele de pe telefon. Este un lux!

02-LaurentiuNica

Am fost intrebat de curand ce mi se pare cel mai greu in fotografia de nunta. Raspunsul meu a fost simplu: emotiile, trairile si sentimentele celor prezenti la eveniment,  fara sa denaturezi realitatea. Sunt imaginile care vor ajunge la sufletul clientilor si inevitabil si la sufletul fotografului. In concluzie, ca sa mergi inainte ca fotograf de eveniment ai nevoie de o comunicare buna cu clientii, sa stii ce vor ei de la tine si sa-i surprinzi placut! Inchei cu cateva cuvinte motivationale ale lui Peter Lowe: “cea mai frecventa caracteristica pe care am intalnit-o la oamenii de succes este aceea ca isi inving tentatia de a renunta.”

05-LaurentiuNica

Laurentiu Nica, partener WEDMAG

Sunt fotograf de nunta! O spun cu mandrie, pentru ca fac ceea ce-mi place. Formarea mea profesionala este de fotograf de presa, insa am schimbat stirile din ziare pe momentele din viata cuplurilor. Ce poate fi mai frumos decat imortalizarea momentelor unice din povestile indragostitilor?

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online