Ne dorim sa ii cunoasteti mai bine pe cei care transpun ideile in realitate la nunta voastra. Speram ca va este deja cunoscuta rubrica “profesionistii nuntilor“, in care azi mai adaugam un interviu cu unul dintre cei mai apreciati floristi din Transilvania: Filomena Brisc.

WEDMAG: Cum a aparut atelierul tau floral?

Filomena Brisc: Mi-am inceput activitatea in 2004 deoarece exista o necesitate pe piata. Am observat atunci lipsa acestui tip de servicii si a specialistilor in domeniu. De atunci am invatat continuu, m-am dezvoltat si imi place sa cred ca am evoluat, impreuna cu echipa mea.

image1-filomena-brisc-interviu

image2-filomena-brisc-interviu

WM: Cine sfatuieste miresele si cat de important este contactul direct cu clientii?

FB: Suntem doua persoane care stam de vorba cu miresele: eu si asistenta/colega mea din cadrul atelierului, Ionela. Contactul cu clientii este cel mai important aspect. Primordial. Doar asa poti gandi un decor custom made, conform dorintelor, gusturilor si viselor mireselor. De la aceasta prima intalnire pornesc ideile, se creeaza decorul care poate spune o poveste.

WM: Cum gestionezi situatia in care o mireasa isi schimba parerea de la o intalnire la alta?

FB: Atata timp cat aceasta schimbare nu are loc cu o saptamana inainte de nunta, acceptam modificarile de stare si incercam sa multumim mireasa. In cariera de peste 10 ani nu am intalnit cazuri in care miresele sa nu fie multumite de sfaturile si recomandarile noastre. Atata timp cat se modifica doar cromatica, nu si structura si compozitia aranjamentelor, schimbarile se accepta.

image3-filomena-brisc-interviu

WM: Inspiratia este cea de moment sau fiecare floare isi are locul ei foarte bine stabilit dinainte?

FB: In principiu se stabilesc dinainte compozitiile, dar asta nu inseamna ca locul fiecarei flori e batut in cuie. Florile sunt diferite fiecare in parte si trebuie sa le gasesti locul potrivit intr-un buchet sau aranjament in momentul la care lucrezi cu ele efectiv. In functie de ce doresti sa obtii, le poti folosi grupate sau impartite uniform pe toata suprafata aranjamentului.

image4-filomena-brisc-interviu

WM: Care este cea mai putin comuna floare sau verdeata cu care iti place sa lucrezi?

FB: Genista – Ginster. Poate fi utilizata simpla, ca si element principal sau poate fi folosita ca baza de “verdeata” pentru o textura fina si parfumata in aranjamente. Ea se gaseste acum in mai multe culori decat in mod natural, sezonul ei fiind la final de iarna, inceput de primavara. Putem spune ca este printre preferatele noastre in acest sezon.

image5-filomena-brisc-interviu

WM: Cat de greu este sa coordonezi o echipa si ce inseamna activitatea de coordonare a echipei?

FB: Nu e neaparat greu de facut. Suntem o echipa veche, sudata. Munca se imparte de la inceput pe etape de evolutie ale decorurilor. Totul este dinainte calculat de la numarul de flori necesare si pana la timpul alocat fiecarei operatiuni. Lucrand cu flori proaspete nu dispunem mai mult de 24 ore si nu am reusi sa terminam la timp daca oamenii ar trebui coordonati chiar la fiecare pas.

WM: Cum se impaca munca la atelierul de design floral cu viata de familie? Ce se intampla cu noptile “pierdute” dinainte de o nunta?

FB: Ca in orice alt domeniu si munca noastra are plusuri si minusuri. Cand ai o familie care te sustine in ceea ce faci si iti intelege “minusurile” meseriei, te poti numi privilegiat. Eu sunt recunoscatoare pentru acest privilegiu! Daca nu sunt multe evenimente concentrate in acelasi sfarsit de saptamana, odihna restanta se recupereaza de obicei la inceput de saptamana cand avem un program mai scurt si o activitate mai relaxata.

WM: Cat de mult timp liber are un florist si ce face cu el?

FB: Stiti si voi ca de-a lungul unui an evenimentele nu sunt distribuite egal, cum ne-am dori probabil. Timpul liber exista evident intre proiecte, atata doar ca nu coincide neaparat cu timpul liber al celorlalti. Cu cel conventional. In special cel din weekend. Cineva trebuie sa munceasca pentru ca ceilalti sa aiba parte de o distractie pe cinste si de momente frumoase. Daca esti organizat, poti sa ai parte si de concedii, de vacante care sa se incadreze in perioadele mai linistite ale anului. Timpul liber as spune ca tine pana la urma de capacitatea fiecaruia de a-si gestiona activitatile.

WM: Care este locatia ta preferata, nu de concediu caci despre asta probabil vom discuta cu alta ocazie :) ci unde ai realizat aranjamente florale?

FB: Cred ca fiecare nunta este unica in felul ei si ca are mai putina importanta unde se desfasoara. Majoritatea nuntilor pentru care ne ocupam de flori au loc in Cluj-Napoca si in alte localitati din judet. In ultimii ani am avut cereri si ne-am deplasat si “prin vecini” adica in Maramures, Bihor, Bistrita, Salaj, Alba, chiar si mai departe. Spre exemplu, anul trecut am fost in Slatina. Ne-a placut in fiecare locatie si mai ales in cele in care am avut parte de provocari.

image6-filomena-brisc-interviu

WM: Ce surprize ne asteapta din partea atelierului floral Filomena Brisc?

FB: Imi doresc sa fac o experienta printre mari maestri floristi care ar putea duce catre un proiect de viitor legat de tehnica si profesionalism in domeniul design floral. Cand se vor concretiza promit ca veti fi printre primii care vor afla.

WM: Iti multumim! De abia asteptam noutatile! Suntem siguri ca ne vei surprinde si ca vei continua sa ne incanti privirile cu aranjamente florale spectaculoase precum ai facut-o pana acum.

image7-filomena-brisc-interviu

Decor: Vanilla Events
Credit foto: Andrei Photography, arhiva personala Filomena Brisc