Desi se fac aceste pregatiri la nunti de ani de zile, cumva ies tot timpul la suprafata povesti despre fuga, panica. N-a fost timp de poze cu mama. N-a fost timp de poze cu tata. Am uitat nu stiu ce acasa. N-am mai ajuns la sedinta foto ca era tarziu. Si tot asa. Si-mi dau seama ca e din cauza ca majoritatea oamenilor trateaza facil desfasuratorul primei parti a zilei, cea de pregatiri. Se face un minim program cu restaurantul, se stabilesc orele de mancare si orele de cantare. Dar nimeni nu se gandeste sa faca un plan concret si pentru pregatiri.

Ca doar nu suntem roboti! – ar replica o buna bucata dintre viitoarele mirese. Ce este atat de complicat? Esti acasa, cu parintii si prietenii, te coafezi, te machiezi, te imbraci cu o rochie si p-aci ti-e drumul. Nu te sui pentru prima data pe tocuri, nu e pentru prima oara (poate) cand porti machiaj profesionist. Nu e nevoie de programare pentru fiecare gest care pana la urma curge firesc.

Oh, cat mi-as dori sa fiu de acord! Imi place spontaneitatea, imi plac oamenii care nu se agita in legatura cu “milestones”, sau ora pentru X, pentru ora Y – si ma lasa pe mine sa imi pun intrebarile astea – dar cat de util ar fi, totusi, un minim planning pentru aceasta parte a zilei! Cat de important s-ar putea el dovedi in obtinerea unui tonus relaxat pe seara, la petrecere – cand se intampla de fapt lucrurile cele mai interesante!

Razvan-Cristina-0160

Desigur, de multe ori se ocupa de partea asta fotografii. Daca ati avut norocul sa dati peste un fotograf meticulos, care tine cu tot dinadinsul sa isi pregateasca terenul (si e obisnuit sa nu beneficieze de planul unui wedding planner) o sa va sugereze el (sau ea) la ce ore e bine sa programezi diverse, cum e bine sa faci si in ce ordine sa ataci problema. Dar nu mereu fotografii au energie sa faca si treaba asta. Si pe buna dreptate!

Asa ca citeste mai departe articolul meu si poate reusesti sa afli niste lucruri interesante, care sa-ti faca ziua mai usoara!

In primul rand, cheia este sa gandesti invers. Adica nu porni de dimineata catre seara, ci de seara catre dimineata. De la datele certe catre cele incerte. Stii sigur ca petrecerea incepe la ora 20.00 si stii sigur ca ceremonia religioasa este la ora 16.00. Intre ele, ar trebui sa ai suficient timp pentru o sedinta foto.

Dar cum facem cu restul?

Daca la ora 16.00 (sa zicem) trebuie sa fii la biserica, considera 15.00 ca ora la care trebuie sa fii gata. Tot mergand inapoi, gandeste 14.00 ca ora la care sa fii coafata si machiata. Stiu, pare ca o ora e prea mult pentru a pune o rochie pe tine, fie ea si de mireasa, dar e bine sa-ti gandesti termenele relaxat, sa lasi loc intre ele pentru orice discutii cu mama, pentru orice chestie uitata acasa, pentru orice intrevedere cu prietena din copilarie.

Pentru coafura si machiaj este bine sa rezervi minim 3 ore. E posibil sa dureze 2 ore, dar si 4 – asadar fii prevazatoare. Daca mergi la salon, gandeste-ti si timpul de deplasare. Prima oara e bine sa faci coafura pentru simplul motiv ca in timpul operatiunii de coafare e posibil sa fie afectat machiajul (par pe fata, suvite umede, fixativ). Daca nu se poate si nu se poate, e ok si invers, dar eu iti spun care este varianta de preferat.

10483989_739259602803247_3161945668059206151_n

Pentru pregatiri e bine sa ai o camera doar a ta. In mod ideal, una de hotel. Ce moft mai e si asta, ai spune poate? Si te inteleg, asa as fi spus si eu acum o suma de ani. Dar am invatat intre timp ca la hotel te deranjeaza mai putina lume (daca totusi sunt insistenti, plaseaza o domnisoara de onoare la usa sa-i placheze). Si – cel mai important – spatiul neutru arata mai bine in fotografii. Te gandesti in prima instanta ca ce e in jurul tau, in casa ta, te defineste si ca preferi un spatiu personal unuia de hotel, care n-are nici pe una nici pe alta. Dar crede-ma, ce tie ti se pare ordonat si curat, intr-o fotografie poate parea aglomerat si dezordonat, mai ales in raport cu o mireasa. Culorile in general neutre din camerele de hotel ajuta. Si-apoi ce e foarte important pentru fotografii bune este lumina – cu care se poate jongla mult mai usor la un hotel cu ferestre mari si draperii. Sigur, daca e cel mai negru nor posibil afara, asta n-o sa ajute foarte mult, insa nu poti pleca de la premisa asta – si oricum atunci vei ramane cu decorul cald al camerei care sigur arata mai ok decat ar arata norul ala negru de la tine de acasa. Daca totusi ai un spatiu frumos si “curat” acasa, nu da banii pe camere la hotel doar pentru ca asa umbla vorba-n targ ca e bine. Incearca sa fii obiectiva.

10527304_785219278207279_3837351714849317633_n

Pregatiti-va in camere diferite. Nu neaparat de dragul de a respecta traditia, dar pentru ca asta va diviza oamenii in doua si va ajuta cu “fluidizarea traficului”. Nu-ti face griji ca fotograful nu va putea fi in doua locuri deodata. Chiar daca este unul singur, pregatirile voastre vor decurge in alt ritm si el poate da o fuga in cealalta camera cand nu se intampla mare lucru pe frontul tau. De asta este insa bine ca locurile de pregatire sa fie apropiate – daca nu in acelasi hotel sau casa, macar la distante mici.

06

Daca va stiti traditionalisti sau daca din alte motive trebuie sa alocati timp si diverselor obiceiuri, nu le minimizati. Tineti cont de ele in program si impingeti pregatirile mai in spate cu minim o ora.

andreea&adrian-06

Dupa ce ai schitat un program, asigura-te ca toata lumea il stie. Familia, dar si staff-ul. Rezerva-ti din timp orele la make-up artist si hair stylist – o sa ai surpriza sa ii gasesti foarte ocupati daca intarzii foarte mult. Cere sfatul fotografului daca nu stii pe cine sa alegi si nu ai un wedding planner – fotografii au destula experienta cu stilistii. Spune-le domnisoarelor de onoare ce asteptari ai de la ele si intre ce ore ar trebui sa fie disponibile pentru anumite chestiuni. Nu presupune ca stiu lucrurile astea – nimeni nu stie nimic pana nu i se spune.

Nu uita sa-ti anunti fotograful daca vrei fotografii de familie cu mama, cu tata, cu bunicii. Daca vrei fotografii de la pregatire cu domnisoarele de onoare. Sau cu o anumita domnisoara de onoare.

Nu-ti ramane decat sa te relaxezi, sa-ti vezi de ale tale si sa bei apa. Neaparat sa nu uiti sa bei apa. Stiu ca asta spune toata lumea – dar poate tocmai asta ar trebui sa te puna pe ganduri. Daca spune toata lumea, trebuie sa fie ceva acolo, nu? Deshidratarea e perfida, te ia cu durere de cap si senzatie de lesin si nici nu stii de la ce e. Deci apa, apa. Totusi nu bea fortat 2 litri odata, mai ales daca ai o rochie care nu-i foarte prietenoasa cu mersul la toaleta :)

Iti urez pregatiri frumoase, generatoare de amintiri pe viata, emotii pozitive si cea mai frumoasa lumina!

Andrada Sas,

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler.

Credit foto prima imagine: Marius Frim
Credit foto imagini articol: Lightway, Cromatica, Marius Barbulescu