Videografia de nunta reprezinta mereu o provocare tocmai din cauza ca niciodata nu vei avea conditiile perfecte pe care ti le-ai dori pentru o scena de filmare. Videograful Ion Marin este de parere ca mereu un videograf de nunta este pus in situatii in care este nevoit sa se adapteze situatiei folosindu-se de pregatirea tehnica si echipamente performante astfel incat sa poata compensa conditiile imperfecte ale “platoului de fimare”. Toate acestea pentru ca intr-un platou adevarat de fimare, ar fi multiple surse de iluminare ajustabile ca intensitate, culoare, pozitionare etc. si mai mult timp pentru duble.
Asadar, problema provocare cu care se confrunta un videograf de nunta este lipsa unei iluminari corespunzatoare. Aceasta problema apare de regula in interiorul bisericilor si in special in sala de nunta dupa lasarea serii.
In sala de nunta depindem de cele mai multe ori de niste lumini incandescente sau fluorescente pe jumatate stinse. In aceste conditii ii cerem camerei de filmat sa depaseasca perfomantele ochiului uman si sa “vada” in intuneric :) si desigur pastrand conditiile de calitate pentru ca nimeni nu isi doreste o fimare cu “pureci”. Asa ca aici intervine o limitare tehnologica care mereu ne da batai de cap.
Unii videografi prefera sa compenseze lipsa de lumina prin instalarea unor lumini aditionale (reflectoare de putere mare sau lampi video atasate camerei de filmat). Acesta practica nu este pe gustul meu, deoarece stilul care caracterizeaza brandul Ion Marin este videojurmalismul, ceea ce inseamna ca nu doresc sa transform nunta intr-un platou de fimare, ci incerc sa surpind naturaletea evenimentului. De asemenea, nu consider ca este confortabil pentru invitati sa fie orbiti de o lumina puternica sau sa schimb atmosfera unui ring de dans. Deci solutia pe care o vad eu este utilizarea unei aparaturi corespunzatoare, impreuna cu recomandarea de a avea un minimum de luminozitate in sala de nunta (practic sa nu fie bezna).
In concluzie, pentru a putea avea o imagine calitativa in conditii slabe de iluminare ai nevoie de cunostinte avansate si de echipament de ultima ora. Chiar si avand toate aceste resurse exista un prag tehnologic care nu il putem depasi momentan. Din aceasta cauza, personal imi plac salile luminoase sau acele sali care dispun de “iluminat special” cum ar fi lumini colorate de umplere, moving headuri, orga de lumini si multe altele exceptand laserele, care pot distruge definitiv senzorul camerei video.
De asemenea, consider ca in conditii mai putin optime de munca ar fi nevoie de un al doilea operator. Pentru un material video de calitate superioara, sugerez suprinderea scenei din cel putin 2 unghiuri si cu o rata de montaj dinamica. Folosind doua camere se pot surprinde simultan subiecte aflate in locatii diferite, se poate reda intr-un mod mult mai interactiv un dialog intre doua persoane sau un dans deci se poate suprinde atmosfera mult mai bine.
Daca aveti alocat un buget mai redus pentru serviciile de videografie de nunta, va sugerez sa optati pentru varianta ca al doilea cameraman sa fie prezent pe parcursul perecerii. Acest lucru este posibil atunci cand exista o buna organizare si programul de pana la petrecere este mai “aerisit” si eu, in calitate de videograf principal, pot sa particip la pregatirile mirelui si ale miresei fara sa pierd vreun moment important din alta locatie. Luand in considerare si tipul montajului final la care se foloseste adesea o coloana sonora in prima parte, se permite o tehnica de filmare mai fragmentata. Se poate sa fragmentez filmarea in cadre scurte si sa imi schimb mereu pozitia, creand impresia ca s-au folosit mai multe camere, de exemplu.
Pe parcusul petrecerii, atmosfera devine mai mai energica astfel ca se schimba si tehnica de filmare. In aceasta parte a nuntii se foloseste preponderent filmarea pe steadicam, se alterneaza obiectivele camerei fixe, se urmareste o dinamica cat mai mare a montajului si implicit o rata de montaj sporita – acesta fiind un alt motiv pentru care imi place sa lucrez cu un al doilea operator la petrecerea de nunta.
Alegerea unei coloane sonore pentru filmul de nunta si pentru trailer este una din cele mai provocatoare etape ale montajului. Este un proces care ocupa mare parte din timpul alocat montajului. Prefer sa propun eu coloana sonora, dar la solicitarea mirilor se poate inlocui.
Desigur, mirii pot solicita sau sugera o anumita coloana sonora de la inceput, insa asta nu intotdeauna inseamna un proces mai usor sau mai rapid, ci chiar din contra. O coloana sonora bine aleasa este esentiala mai ales pentru momentele care sunt intesificate si puse in valoare mult mai bine cu o melodie potrivita. Personal consider ca muzica aleasa pentru filmul de nunta contribuie in proportie de 50% la succesul montajului.
O noua provocare apare odata cu evolutia tehnologica si dezvoltarea standardului 4k pentru televizoarele de pe piata. Sa ne asteptam asadar ca si videografia de nunta sa se intrepte spre aceasta tinta. Practic se doreste implementarea serviciilor video la rezolutie 4k pentru a veni in intampinarea clientilor care detin playere si televizoare 4k. Rezolutia 4k fiind practic dubla fata de rezolutia HD, impactul este similar ca si cum am facut trecerea de la DVD la Blu-ray sau ca si cum am trece de la un TV cu diagonala de 100 cm la unul de 200 cm. Deocamdata cererea pentru servicii video 4K este limitata pentru ca tehnologia este abia aparuta pe piata si mare parte a populatiei nu dispune de televizoare si playere compatibile.
Dintre toate provocarile unui videograf de nunta, Ion Marin considera ca pentru el si colegii lui iluminarea salilor de nunta ramane cea mai mare si cea care influenteaza cel mai tare rezultatul final al filmului de nunta.