De ceva timp petale si fire de iarba ne bantuie gandurile. Nu doar pentru ca a venit primavara, ci pentru ca am vazut ce pot face patru maini dibace – cele de la G+M Handmade Paper. Deocamdata va mai spunem ca G vine de la George, iar M de la Maria. Si ca da, produc hartie…manuala. Adica produc…hartie! Iar din aceasta hartie se pot face invitatii incredibil de frumoase pentru nunta voastra, dar si alte elemente de papetarie pentru acelasi evenimente. I-am luat, bineinteles, la intrebari si iata ce am aflat:

1 G+M Paper

WEDMAG: Ce inseamna hartie manuala? De unde si pana unde este ea produsa manual?

G+M: Denumirea este data de procesul de obtinere al hartiei, fiecare etapa facandu-se in intregime manual – de la plantarea ierbii si “recoltarea” acesteia, pana la transformarea ei in fibre, crearea foii de hartie, presare si uscare – totul se face treptat cu mare rabdare.
Procesul realizarii hartiei a ramas neschimbat de 2000 de ani.
Una dintre cele mai dificil de creat este hartia cu insertii de coaja de salcam(poate fi folosita si coaja de dud). In mod normal primavara se taie crengutele cele mai fine, dupa care coaja acestora se fierbe si se prepara pentru a fi batuta cu o paleta de lemn pana se separa in fibre foarte fine. Aceste fibre pot fi albite la soare dar pot fi folosite si in culoarea lor bruna, pigmentand natural hartia. Toate aceste fibre sunt lasate sa pluteasca intr-un vas cu apa urmand a fi ridicate cu ajutorul unei site speciale pentru hartie. Foaia umeda se pune la presat intre doua pasle si se preseaza pentru a
scoate excesul de apa si pentru a le intari, dupa care se intind pe o sarma la soare pentru a se usca natural.
Pentru prepararea ierbii folosim o reteta personala care ne ajuta sa pastram vii si proaspete culorile plantelor inserate in hartie.

W: De ce hartie manuala – cum v-a venit ideea – si de cat timp faceti asta?

G+M: “Descoperirea” hartiei manuale a inceput dintr-o joaca acum 17 ani, in incercarea de a face o hartie cu textura deosebita pentru pictura. Rezultatul mi-a placut atat de mult incat am continuat, iar joaca s-a transformat intr-o adevarata pasiune.
Acum 4 ani la incurajarile prietenilor nostri, ne-am hotarat sa infiintam G+M Handmade Paper si putem spune ca de atunci acesta a devenit jobul nostru full time.

3 G+M Paper

W: Cat de mare este echipa G+M? Cum sunt impartite atributiile?

G+M:Echipa G+M este formata din doi absolventi ai Facultatii de Arte Plastice sectia grafica – George si Maria. Maria este cea care tine evidenta proiectelor, picteaza in acuarela designul floral iar eu (George) ma ocup de prepararea ierbii si grafica, dar si de fotografierea proiectelor. Designul, machetarea invitatiilor si realizarea hartiei manuale sunt etapele la care lucram impreuna.
Desi suntem doar doi, simtim ca echipa creste la fiecare intalnire pe care o avem cu clientii nostri, fiecare discutie cu ei ne ajuta sa intelegem mai bine ceea ce isi doresc.

W: Cate feluri de hartie puteti produce? Imi puteti povesti putin si despre inserturile de iarba/petale etc?

G+M:Putem folosi ca insertii fibre de matase de porumb, iarba verde, frunze de iris, petale de flori. Practic orice planta se poate transforma intr-o foaie de hartie unica, intr-un spectacol in sine. Una din cele mai interesante este hartia plantabila ce contine seminte de flori – plantata intr-un ghiveci si ingrijita va “umple” ghiveciul de flori mici albastre, curgatoare. O adevarata provocare pentru noi a fost realizarea invitatiilor Heineken, pentru care a trebuit sa facem o hartie plantabila cu seminte de orz iar pentru plicul invitatiei cu insertii de iarba am construit o mica sera in care am plantat special orz.

2 G+M Paper

W: Cat timp dureaza realizarea invitatiilor din hartie produsa manual? Care sunt etapele unui proiect?

G+M: Dupa intalnirea cu mirii si stabilirea detaliilor, urmeaza rezervarea proiectului si trimiterea graficii spre aprobare.
In mod normal timpul de lucru este de 17 zile pentru realizarea unui proiect – asta presupune producerea hartiei, desenarea si pictarea graficii in acuarela, alegerea fonturilor speciale, realizarea machetei pentru print si finisarea invitatiilor.

W: Care sunt limitarile sau lucrurile pe care nu le puteti face in proiectele care implica hartia manuala?

G+M: Suntem un atelier mic, intim, in care fiecare proiect este atent lucrat si finisat.
Limita in cazul nostru este cu siguranta cantitatea – numarul de proiecte la care putem lucra este limitat – nu suntem o fabrica de hartie – textura naturala de panza, insertiile naturale in culori vii, parfumul de fan proaspat cosit al hartiei, sunt detalii ce nu pot fi obtinute industrial.

4 G+M Paper

W: Care este, orientativ, pretul pentru o invitatie realizata din hartie manuala?

G+M: Preturile variaza in functie de preferinte, de tipul de hartie ales si de model. Pentru modelele realizate deja avem un catalog de preturi, iar pentru un set de invitatii realizate in intregime la comanda, oferta de pret se face in functie de optiunile alese.

W: Sunt multi miri care prefera acest tip de invitatii/papetarie pentru eveniment? Care ar fi profilul unor asemenea cupluri?

G+M: Ne bucura mult faptul ca din ce in ce mai multi oameni incep sa aprecieze in general lucrul facut cu respect pentru traditii, pentru frumos, pentru natura si natural.
Noi ii vedem ca fiind niste oameni moderni,cool dar care au si acel strop de boem care ii face sa aprecieze lucrurile iesite din comun.

6 G+M Paper

W: Planuri de viitor? Pregatiti ceva nou?

G+M: Ne gandim foarte serios la urmatorul pas, gasirea unui spatiu pe care sa-l transformam in mult visatul nostru atelier-sera si mai nou am inceput lucrul la o serie de acuarele, o gama florala inspirata de motivele traditionale romanesti pentru o colectie noua de invitatii.

8 G+M Paper

Daca aveti informatii despre alti furnizori care fac lucruri nemaivazute, care-ti opresc rasuflarea macar pentru o jumatate de secunda, care reusesc sa iasa din multime chiar si atunci cand multimea este una al naibii de frumoasa, dati un semn pe adresa andrada at wedmag.ro.

Andrada Sas, 

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler. 

 

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online