Photomicona este o familie frumoasa care face fotografii cu suflet pentru alte viitoare familii (si nu numai). Cand va veti rezerva cateva minute pentru a poposi pe pagina lor de facebook sau pe site-ul lor, va prevenim ca veti simti din plin lumina, caldura si un zambet mare care pare a va lua in brate de undeva din spatele fotografiilor. Aceasta ar fi, daca ar fi sa alegem pentru descriere doar cateva cuvinte, esenta Photomicona. Ne-am dorit, insa, sa ne lungim la mai mult decat doar cateva cuvinte, asa ca i-am luat la intrebari pentru voi. Aveti mai jos raspunsurile lor, din spatele obloanelor pe care le trag cand isi iau cateva minute liber de la fotografiat si ,,petrec in familie”:

Ce inseamna ,,Photomicona“? Care a fost inspiratia alegerii numelui?

Photomicona inseamna dragoste, fotografie, curaj si ambitie. In 2008 ne-am hotarat sa facem din pasiunea noastra pentru fotografie o meserie si ni s-a parut firesc sa imbinam: Photo – Mi – Mandru, Co – Costin, Na – Natalia.

Ce anume va place cel mai mult la munca de fotografi de nunta?

Ne place sa cunoastem oameni si povestile lor de dragoste. Fotografia ne-a adus foarte multe satisfactii si provocari. Ceea ce ma bucura si ma inspira de fiecare data este faptul ca fotografia este o creatie ce nu se repeta, precum si povestea si emotia fiecarui om e diferita.

interviu-photomicona (2)

interviu-photomicona (6)

Care este urmatoarea etapa la care doriti sa ajungeti in ceea ce priveste fotografia de nunta?

Stilul nostru preferat este foto-jurnalismul, as putea spune ca este chiar o directie in care mergem. Ceea ce inseamna ca incercam sa reducem cat mai mult din scenarii, regii, cadre directionate, care noua ni se par false, cu atat mai mult cu cat oamenii nu sunt actori si nu-si pot juca emotiile, si punandu-i sa pozeze, ajung in imposturi, unde se vad sentimente false si corpuri rigide.

interviu-photomicona (8)

Ca o mica paralela, putem face o analiza a primelor filme – cele mute – in care oamenii nu au un limbaj corporal natural, acesta fiind rigid, fals, studiat – versus filmele de azi in care actorul studiaza sa fie natural, sa exprime in mod real gesturile corpului si trairea umana a personajului.

Cadrele care vor fi indragite de familie vor fi instantaneele in care oamenii s-au manifestat natural si nu au fost fortati sa joace un rol, si exact asta e ceea ce ma intereseaza, asta e ceea ce credem ca va rezista in timp. E chiar amuzant cum, vorbind cu clientii nostri, observam ca multe cupluri zic ca ei nu sunt expresivi si sunt chiar surprinsi sa se regasesca in fotografii cu emotiile lor, reale, ca de fapt sunt foarte expresivi.

interviu-photomicona (9)

Drept urmare pot zice ca fotografiile sunt vii, nu folosim un sablon aplicabil fiecarei nunti. La fiecare sedinta foto sau nunta caut cadre pe care nu le-am facut la alte evenimente, nu fortez oamenii sa fie falsi, sa nu se poata recunoaste.

interviu-photomicona (7)

Ce caracteristica ar trebui sa aiba cuplul pentru a se incadra in profilul unor miri ideal de fotografiat?

As spune ca trebuie sa fie ei insisi, sa fie deschisi ideilor, sa nu zica “eu nu fac asta”, “asta nu-mi place”, si sa porneasca de la premiza ca asta o sa fie o actiune placuta. Fotografiiile nu apar de nicaieri, nu pot crea ceva fara participarea lor, de asta cred ca este important ca mirii sa aiba dorinta de a se implica, de a se juca. Astfel iau nastere fotografiile vii.

interviu-photomicona (4)

Va faceti simtita prezenta la nuntile pe care le fotografiati? Cum v-ar putea descrie invitatii dupa un eveniment la care ati participat in calitate de fotografi?

Rugam mirii sa uite ca suntem acolo, ca sa putem obtine imagini in care participantii nu-si asuma roluri. Pentru ca facem foto-jurnalism, vanam emotiile in timp real, pe masura ce se petrec. Pe de alta parte, daca observ ca nu se intampla nimic si avem nevoie de actiune, atunci o provoc. Sunt ceea ce se cheama un entertainer – provoc reactiile oamenilor, vorbesc mult, fac sunete, ma maimutaresc, cu riscul de parea o nebuna. De fapt, daca cineva zice ca sunt o nebuna, atunci mi-am atins scopul :) In fond, nebunia aceasta scuza mijloacele, si scopul meu este sa obtin reactiile autentice ale oamenilor.

interviu-photomicona (3)

Care etapa va place cel mai mult sa o fotografiati in cadrul unei nunti? Pregatirile, cununiile sau petrecerea?

interviu-photomicona (1)

Ne plac pregatirile, pentru ca e un pic de nevozitate, anticipatie, si e frumos sa vezi cum o fata se schimba in mireasa, sa observi parintii emotionati care participa la aceasta transformare. Cununiile civile sunt, iarasi, un moment care ne plac, pentru ca asistam la un alt proces de transformare, este participativ, mirii sunt investiti cu un nou statut. Si nu pot refuza provocarea cununiei religioase, care este un moment static, si teoretic mai putin ofertant in obtinerea unor cadre interesante. Bineinteles, ne plac petrecerile – atunci incepe distractia si oamenii isi permit sa se relaxeze si sa ne lase sa surprindem cadre inedite, ce se vor transforma in amintiri.

De obicei recomandati mirilor o sedinta foto inainte sau dupa nunta?

Recomandam asa zisele sedinte de logodna, datorita faptului ca viitorii miri nu sunt tensionati, contra timp, nu trebuie sa se gandeasca la cum merge petrecerea, sau ce mai au de facut. Este de asemenea un prilej bun pentru a ne cunoaste si a vedea ce ne place si ce nu, ce asteptari avem unii de la altii. In ceea ce priveste sedintele de dupa nunta, in acestea se pot surprinde momente mai creative decat in ziua nuntii, mirii isi pot acorda timp sa inregistreze un jurnal intim.

interviu-photomicona (5)

Ce ati schimba daca v-ar sta in putinta la nuntile din Romania?

Cred ca as schimba durata nuntii. Fizic, creativ vorbind, nu poti surprinde la acelasi nivel evenimentul de la 10 dimineata pana la 5 a doua zi, mai ales ca si starea invitatilor se schimba, si, in aceeasi masura posibilitatea obtinerii unor cadre pe care vor dori sa le revada. Poate mai mult, ne dorim ca mirii sa aiba mai mult curaj, sa faca nunta pentru ei, dupa cum isi doresc. Astfel incat evenimentul sa aiba personalitatea lor si sa nu fie o corvoada, ci un moment de petrecere si inspiratie pentru urmatoarele ocazii festive pe care le vor avea in anii de casatorie.

Care ar fi regula numarul 1 pe care o respectati la fiecare nunta?

Sa fac cadre pe care nu le-am mai facut niciodata: inca n-am facut fotografia mea cea mai buna, urmeaza s-o fac. E un motto, daca vreti.

Ce faceti voi in timpul liber?

In timpul liber inchidem calculatoarele, aparatele, obloanele si petrecem in familie.