Pentru mine e-un mister cum s-a ajuns la o adevarata industrie care ORNEAZA sali cu ocazia nuntilor. Nu glumesc, termenul e utilizat (mai ales in anumite parti ale tarii). Sunt perfect constienta ca fenomenul nu este romanesc si ca la noi nu-i decat un raspuns in ecou la ce se-ntampla de multa vreme pe alte meleaguri mai mult sau mai putin insorite. Cu toate astea…

Desigur, ocazia festiva impinge la un anumit fast si la o anumita eticheta. Florile au locul lor in evenimente de-a lungul istoriei si se pot scrie tratate intregi despre asta – de ce flori, cate flori, de unde flori, de care flori.

Otib24De asemenea sunt perfect de acord ca sunt sali care au nevoie de cosmetizare. Iar anumite elemente speciale fac diferenta intre o zi obisnuita in restaurant si un eveniment cu staif. O anumita vesela, o anumita fata de masa, anumite tacamuri pot imprima evenimentului o clasa anume. Florile au rol important si te pot ,,lovi” in plex intr-un sens bun inca de cand intri in sala. Pot, pe romaneste, ,,sa-ti ia rasuflarea” daca ai lucrat cu un artist florist care face minuni chiar si intr-o sala banala. Luminile, de asemenea, pot transforma un ambient, pot sa te faca sa te simti intr-un cadru intim sau intr-un spectacol. Sau intr-un film de groaza, daca vorbim despre neoane din tavane false.

Totusi, nu pot sa inteleg cum s-a ajuns pe o arie atat de vasta la depasirea granitei dintre festiv si circ. De ce a fost nevoie, peste tot in lume, de echipe intregi care sa mutileze o sala. De firme care sa faca bani din arcade de baloane si cearceafuri lucioase si sifonate arse pe alocuri cu tigara. De ce exista aceasta dorinta-n oameni de a lua o sala de restaurant (sau nu) obisnuita si de a o transforma in cel mai mare kitsch pe care-l pot gandi cu putinta – si asta intr-o zi extrem de importanta pentru ei. In loc de ,,ziua nuntii noastre” aceasta zi se poate numi de multe ori ,,ziua in care-am facut misto de sala aia”.

Ce gena avem noi, oamenii, care ne impinge sa dorim sa transformam o sala frumoasa sau macar obisnuita intr-un disco-balamuc? Care a fost momentul in care intreaga omenire a hotarat ca cu ocazia nuntii avem voie sa uitam toate regulile estetice, tot minimalismul si tot ce-am vazut de-a lungul vietii prin reviste de design si stil?

Sunt intrebari care inca ma framanta de fiecare data cand vad fotografii de la nunti in sali pe care le stiu prea bine si care imi plac. De ce se straduiesc oamenii atat de mult sa gaseasca un loc pe placul lor, dupa care vin si dau cu paiete si fundite si sclipiciuri si mici pietricele de plastic pana nu se mai intelege nimic din cum arata locul ala de fapt.

In primii doi ani de activitate intrebarea care m-a speriat cel mai mult, venita de la clienti, a fost ,,cand discutam despre decorarea salii?”. Multa vreme cei care ajungeau pe site-ul meu considerau ca asta este rolul meu, ca asta face un wedding planner – stropseste sala cu te miri ce. Si nu ma speria intrebarea pentru ca n-as fi vrut sa discutam despre flori si despre nuanta fetei de masa, ci pentru ca nu intotdeauna o sala are nevoie sa fie decorata/ornata/transformata – si niciodata o sala nu are nevoie sa fie mutilata. Putem discuta asadar mult si bine despre stil, despre flori, chiar si despre o cromatica a evenimentului. Despre lumini, despre papetaria informativa si witty, dar nu despre decorarea salii.

87

Da, acest articol se vrea a pune pe ganduri viitorii miri – si am ales intentionat pentru ilustrarea lui fotografii cu alegeri fericite. Pentru ca intentia articolului nu este de a ironiza pe unul sau pe altul, de a arata cu degetul, ci de a ridica probleme in mintea celor care fac alegerile. Intrebati-va de fiecare data cand alegeti un element de decor de ce o faceti, daca va ajuta cu ceva prezenta lui acolo, daca adauga la atmosfera generala a evenimentului – sau daca este doar ceva luat de dragul de a mai pune un mot de frisca marelui tort  care este sala evenimentului vostru.

Alegeti niste huse de scaune –  intrebati-va de ce o faceti! Aceste huse (din nou! husele de scaun) isi au utilitatea atunci cand nu exista buget pentru inchiriere de scaune speciale pentru evenimente. Cand investitia in locatie a fost mai mica si atunci ati ales un loc cu diverse neajunsuri (scaune deteriorate sau diferite intre ele).

Seful de sala va mai spune ca de obicei la nunti stalpul x din restaurantul lor se inconjoara cu tulle, ca sa fie frumos. Din nou – intrebati-va – la ce ajuta tulle-ul? E o pata de igrasie pe stalp? Ajuta la prinderea unui element necesar petrecerii? Sau e doar  o cireasa de plastic pe un tort deja uratel?

In pachetul de la locatie aveti inclusi nu stiu ce stalpisori decorativi. Intrebati-va – cu ce ma ajuta stalpisorii decorativi? Ajuta la iluminarea unei poteci? Marcheaza ceva? Daca da – trebuie neaparat ca acesti stalpisori sa aiba fuste ca de balerine hartuite, sau pot marca/ilumina si lasati in pace in goliciunea lor sincera?

Se obisnuieste ca paharele mirilor sa fie decorate cu elemente sclipicioase si stridente. Intrebati-va – ce utilitate are acest gest? Si o sa va raspundeti singuri – utilitatea marcarii paharelor mirilor este ca ei sa nu le rataceasca prin sala (nu ca mirii n-ar putea lua, pur si simplu, alte pahare de pe tava). Si atunci nu am putea sa le marcam discret, fara a le transforma in niste fondante de sticla care se sperie de ele cand se vad in oglinda? As putea continua la infinit.

Carla-Dragos-0029

Concluzia este doar una – pragul dintre festiv si ridicol e foarte subtire iar tentatia cotofanismului este mare. Dar eu am un instrument de ajutor pentru aceste alegeri – casa de vis! Cu totii avem o casa de vis, un conac mai mare sau mai mic, o casa in padure, o vila pe malul marii pe care am vazut-o in reviste, pe care o visam, in care am vrea sa traim macar o zi. Vorbesc despre o casa ideala pe care am putea-o amenaja asa cum am dori, fara ca bugetul sa fie o problema. Si pentru inaugurarea acestei case splendide, de vis la propriu, sa zicem ca am putea da o mare petrecere.  Am alege elementul acela de decor pentru petrecerea noastra ideala din casa noastra ideala pentru care avem buget nelimitat? Dupa ce inchideti ochii si va imaginati scena, dupa care inchideti paginile revistei imaginare de design interior, o sa aveti raspunsul la intrebarea voastra. Si o sa stiti care este linia fina dintre festiv si ridicol si unde este cazul sa va opriti. Pentru ca nunta voastra, evenimentul in care ati investit atatia bani si atatea emotii, este exact acea seara pe care o aveti la dispozitie pentru petrecerea din casa visurilor voastre.

Va doresc mult spor si curaj in luarea deciziilor potrivite pentru ambientul celei mai importante petreceri din viata voastra!

 

Andrada Sas, 

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler. 

 

Credit foto coperta: Marius Barbulescu.

Fotografii articol: Adrian Lazau, Ioan Margineanu,  Cromatica