As vrea sa organizez o nunta in aer liber, dar mi-e frica sa nu ploua!
Asta ar fi doar una din intrebarile majore pe care ti le pui ca mireasa atunci cand vrei sa alegi locatia de nunta. Foarte probabil ca nu e singurul lucru care te preocupa atunci cand iti imaginezi invitatii sorbind din cocktailuri pe o peluza perfecta in razele unui apus spectaculos. O nunta in aer liber ridica multe provocari si s-ar putea scrie o lista intreaga de aspecte care sa ridice probleme fata de o locatie mai “traditionala”.
Iata doar cateva dintre ele:
- Ce facem daca vine ploaia, sau – Doamne fereste – o furtuna?
- Chiar daca vremea va fi buna, nu se face prea frig dupa inserat?
- Iarba poate fi o problema – tocurile inalte si subtiri nu prea sunt prietene cu gazonul
- In functie de locatie, toaletele pot fi o problema – chiar vreau niste toalete portabile pentru invitatii mei?
- Imi voi inverzi rochia in primele minute de la iarba! Ce vor zice invitatii?
- Oare locatia va fi suficient de extinsa pentru invitatii mei? Nu vreau o nunta inghesuita!
- Daca va bate vantul, iar toate decoratiunile se vor strica, iar lumanarile se vor stinge?
- Ma voi confrunta cu insecte si alte ganganii care vor si ele sa participe?
- Cat e lumina afara e minunat – oare va arata la fel de bine si dupa lasarea intunericului?
Prea multe potentiale probleme! Sa renunt la ideea de nunta in aer liber?
Nicidecum! Pentru cam orice problema exista si solutii – citeste mai departe si te ajutam noi cu cateva!
O nunta in aer liber poate fi chiar mai mult decat ai visat! Pe langa problemele inerente ridicate de “iesirea” din locatia tipica in care se desfasoara de regula nuntile, evenimentele in aer liber au farmecul lor indiscutabil si iti ofera si avantaje fata de spatiile inchise:
- Soare (daca ai noroc), aer liber, balonase de sapun, sezlonguri – si doar astea si ar fi suficient, nu-i asa?
- Lumina poate fi de vis – aici nu incape comparatie cu lumina artificiala dintr-o sala
- Atmosfera informala si relaxata, de picnic, data de intregul context
- Invitatii se pot bucura de un peisaj cu totul deosebit (o padure verde, malul marii, chiar si o gradina plina de flori)
- Mai aproape de natura inseamna ca ai deja un decor frumos la care poti adauga mici detalii
- Locatia pentru sedinta foto este asigurata
- Va fi suficient loc pentru invitatii tai, atat de relaxare, cat si de joaca (pentru cei mai mici)
- Poti organiza o multime de activitati outdoor (jocuri, leagane, concursuri de dans, photo booth)
Micsoreaza riscurile si organizeaza o nunta in aer liber de poveste (sau macar de povestit!)
Ca sa te poti bucura pe deplin de o locatie in aer liber si sa ai de povestit doar de bine despre experienta ta (si daca toate-s bune si a invitatilor!), iata cateva sfaturi:
Daca locatia e prevazuta cu o prelata desupra zonei de mese, deja ai rezolvat o parte din problema data de vreme. Daca nu e, vezi daca poti inchiria o astfel de prelata. La fel, deasupra spatiului de dans, desi, la o adica, un dans in ploaia calda de vara e nu doar romantic ci si extrem de fotogenic :) Nu-ti fa griji ca s-ar murdari rochia – oricum si dupa ce freci podeaua unei sali de nunta pret de 10 dansuri, tot “se vede”.
Dansul pe intuneric nu suna chiar atat de rau, mai putin atunci cand nu ai un plan B pentru o eventuala pana de curent. Aceasta ar putea fi o problema pe care nici macar lumanarile n-o pot rezolva. Trebuie sa te gandesti ca locatia sa aiba un generator de curent in caz de…
Vantul nu doar ca poate stinge lumanarile, dar poate cauza si alte probleme, pe care sigur nu ti le doresti in ziua nuntii – decorul se poate strica sau zbura efectiv de pe mese, iar invitatii vor fi vizibil nemultumiti, sa nu mai spun de coafurile si tinutele doamnelor si domnisoarelor care vor avea de suferit. Poti preveni acest lucru prin montarea unor prelate laterale care se trag in jos atunci cand este nevoie.
Sperand ca nu va fi cazul de asa ceva, bucura-te de lumina calda a apusului!
Insa, dupa inserat chiar se poate racori, desi ai avut parte de o zi superba in rest. Aici depinde foarte mult si zona in care este locatia. Daca este langa un rau, lac sau chiar intr-o zona de deal sau de munte, te poti astepta ca temperaturile sa scada destul de mult pe parcursul serii. Silvia Stefanuca, wedding planner la Conac Polizu e de parere ca:
“Temperaturi sub 20 de grade, dupa anumite ore duc la un inconfort considerabil.”
Noi iti mai sugeram sa aduci multe paturi pentru voi si invitati, pe care sa le asezi strategic la intrarea in “locatie”, dar si in zona de cocktail. Crede-ma, vor fi de mare folos pentru cei care petrec mult timp la masa. In rest, incurajam dansul pentru a scapa de frig!
Madalina Oancea, wedding planner, ne spune:
“O solutie buna sunt tunurile de caldura, just in case, cu care inconjori spatiul destinat evenimentului. Asadar, chiar daca vestile despre vreme sunt bune, este recomandat sa ai acest back-up plan. In mai si septembrie nevoia de tunuri de caldura este indiscutabila.”
Fie ca sunt electrice sau pe gaz, trebuie sa le ai pregatite pentru a le pune in functiune. Intereseaza-te dinainte daca presupun un cost suplimentar sau sunt puse oricum la dispozitie de catre locatie – nu toate locatiile outdoor au in dotare. Le poti amplasa pe terasa, dar chiar si langa mese. Asigura-te ca primesti consultanta unui specialist pentru acest lucru – nu vrei sa incomodeze sau chiar sa accidenteze invitatii.
Tocurile…inalte, joase, subtiri sau groase, stim ca nu fac echipa buna cu gazonul sau drumul pietruit. In timp ce unele domnisoare opteaza pentru incaltaminte de schimb, nu ar fi rau sa le oferim si alte solutii. Wedding planner-ul Madalina Oancea este de parere ca:
“Solutia cea mai optima sunt podelele false din vinil sau placaj, peste care se poate pune mocheta. Costul amenajarii unei astfel de podele va influenta considerabil bugetul, dar este o investitie care merita 100%.”
Pe fete le poti ajuta cu protectii pentru tocuri (da, chiar exista asa ceva!) pe care sa le asezi la fel de strategic langa paturi. Le poti gasi la un simplu search pe Google. Totodata, nu uita sa pui indicatoare pentru aceste accesorii, la fel cum vei folosi si pentru photo booth sau chiar pentru…cocktail bar.
Siguranta si confortul vostru vor fi sporite daca te gandesti din timp sa angajezi o echipa care se va ocupa de stropit vegetatia din jurul locatiei. Daca acest serviciu este deja oferit de furnizor, ai rezolvat o alta problema. Silvia de la Conac Polizu ne spune ca:
“Trebuie aplicate cateva stropiri controlate, mai ales dimineata, inainte de caldurile puternice care duc la evaporarea substantelor active.”
Nu te lasa descurajata! Daca ai ales sa iti faci nunta in aer liber nu inseamna ca trebuie sa controlezi efectiv tot mediul. Incearca sa aduci imbunatatiri realiste, cum ar fi iluminatul corespunzator, curatarea spatiului din jurul locatiei (parcarea, intrarea principala, dar si zona de cocktail si spatiul dedicat celor mici). Facand aceste lucruri marunte, poti preveni mici accidente.
Ca tot a venit vorba de “pericol de accidentare”, nu ar fi rau sa inspectezi cu ochi critici locatia de nunta si zona din jur, pentru a evalua eventualele riscuri – mai ales daca ai copii invitati la nunta! In plus, asigura-te ca locatia are o trusa de prim-ajutor si oricum ar fi bine sa pregatesti si tu una: sa stii de unde iei urgent un plasture, indiferent ca e vorba de zgarietura minora a unui copil sau de o rana cauzata de pantofii incomozi ai unei invitate! Sau ai tai. ?
Pentru ca nu iti doresti sa intampini dificultati legate de logistica, cum ar fi inchirierea scaunelor, meselor, bucatariei, personalului si nu in ultimul rand al toaletelor, asigura-te ca locatia dispune de aceste facilitati. In caz contrar, un wedding planner te va indruma cu succes catre furnizorii potriviti!
Gandeste-te acum la spatiul alocat petrecerii in sine. Este adevarat ca o nunta in aer liber are cel mai mare avantaj, spatiul, insa trebuie organizat in asa fel incat ringul de dans sa fie suficient de mare, sa pastrezi spatiu extra pentru band, dar si loc intre mese.
Armonia petrecerii va fi ghidata de spatiul de care dispun invitatii pentru a se misca si a dansa in buna voie. Pana la urma, nimeni nu-si doreste o nunta inghesuita, nu? Adina Dumitrescu, din experienta ca fotograf de nunta este de parere ca:
“Nu e nimic mai neplacut decat sa nu ai loc, sa fii nevoit sa te strecori printre mese, sau sa renunti la dans pentru ca ringul e prea mic si efectiv nu ai loc sa te misti. Daca spatiul unde se va desfasura nunta este deja construit, intereseaza-te de numarul optim, nu maxim, de invitati, si incearca sa te incadrezi in acel numar. Daca esti in situatia de a inchiria un cort, alege dimensiunea potrivita mergand pe acelasi principiu al numarului optim, chiar daca suprafata acestuia va fi mai mare decat cea estimata initial”.
Chiar daca ti se pare ca organizarea este anevoioasa, sa stii ca nicio nunta intr-o sala “traditionala” nu este mai usor de organizat. Lasand gluma deoparte, daca iti asumi acest tip de eveniment trebuie sa tii cont de problemele care pot aparea si, de ce nu, sa pui in aplicare cateva din solutiile oferite de noi.
Lista ramane deschisa, atat pentru eventualele “probleme”, dar, mai ales pentru solutiile pentru ele.
Daca esti un furnizor de servicii si ai si tu propuneri legate de acest subiect, le asteptam pe partener@wedmag.ro ! Daca ai avut o nunta in aer liber si doresti sa impartasesti cu viitoare mirese si cititoare WEDMAG experienta ta sau deja planuiesti evenimentul si ne poti dezvalui cateva dedesubturi interesante, suntem nerabdatori sa le aflam!
Fotografiile apartin celor de la PhotoCHIC – furnizor WEDMAG PREMIUM
*****