Ideea poate parea putin obraznica. Invitatii sunt prin definitia oricarei petreceri cei menajati, cei rasfatati, cei serviti. Cei tratati cu grija, cei ale caror interese trebuie puse mai presus de orice. Ei sunt cei de care depinde cel mai mult petrecerea si din felul in care reusim sa ii cunoastem cat mai bine decurge o desfasurare cat mai lina sau cat mai ,,agitata” a evenimentului.

Fiind vorba de o nunta, discutia este si mai delicata – pentru ca – s-o spunem pe cea dreapta – invitatii vin de obicei cu un dar in bani pentru tinerii insuratei. Ca ne place, ca nu ne place, ca e corect, ca e normal – asta e alta discutie si alta dezbatere. Pana una alta, realitatea este ca petrecerea depinde de invitati si la un alt nivel – si anume cel financiar. Si de aici o gramada de probleme – pentru ca dumnealor, invitatii, sunt arareori o formatiune omogena, usor de multumit. Trebuie sa vedem cum ne dozam eforturile astfel incat sa reusim sa-i multumim si pe cei mai carcotasi dintre carcotasi. Si pe cei nostalgici, dar si pe cei traditionalisti. Si pe tineri, dar si pe varstnici.

Lucrurile vor fi mult mai simple atunci cand cei care sunt invitati la o nunta vor intelege ca este necesar un minim efort si din partea lor – ca e bine sa-si aduca doza de bunavointa si respect fata de miri. Si, uneori, imboldul ar trebui sa plece chiar de la miri, care presupun ca invitatii s-ar simti lezati de anumite lucruri sau ca nu le-ar intelege. Iau adica decizii in numele lor, fara sa recurga macar la o tentativa de comunicare. Ati fi surprinsi cate bunici sunt incantate de nuntile moderne! Cati invitati au mintea mai deschisa decat ati crede – doar ca nu-i intreaba nimeni niciodata nimic.

leila-ciprian-wedding-photography_photochicro-062

Sfatul nostru, din articolul de azi, este sa incepeti o comunicare cu invitatii vostri. Sa-i lasati sa afle cate ceva din culisele organizarii. Sa ii faceti partasi la ideile voastre si sa le cereti, fatis, colaborarea in anumite aspecte. Asadar – nu va sfiiti sa adaugati in invitatie o nota in care sa mentionati eventuale dress code-uri, faptul ca nu e indicat ca femeile sa poarte pantofi cu toc (daca nunta e direct pe iarba). Spuneti-le ca nu doriti sa fiti fotografiati cu telefonul pentru ca ati investit deja o suma importanta in fotografie – multi fac asta de dragul mirilor, dar vor intelege cu siguranta ca trebuie sa se abtina, daca le-o spuneti direct. Daca alegeti sa nu puneti un anumit gen de muzica, explicati-le si de ce. Pentru cei mai ,,conectati” tehnologic puteti crea un grup pe facebook sau un microsite, unde sa le impartasiti diverse idei, sa le aduceti la cunostinta informatii sau sa le cereti opinia in legatura cu diverse aspecte.

Comunicati-le ca nu vreti ca mireasa sa fie furata (daca nu vreti ca mireasa sa fie furata, fireste). Comunicati-le ca este o nunta de zi, daca doriti sa organizati o nunta care sa se termine cat mai devreme intr-o zona unde acest lucru nu este obisnuit (de obicei in sud/Moldova). Spuneti-le ca nu doriti sa primiti flori daca stiti ca nu veti avea cum sa le transportati. Anuntati-i ca nu veti sta la primire si ca doriti sa va faceti intrarea dupa ce toata lumea a ajuns deja in sala, ca sa nu stea sa astepte in fata intrarii minute in sir.

cristina-mihnea-fotografii-nunta-bucuresti-022

Daca hotarati sa faceti ceva ce e total neobisnuit (sa prezentati tortul foarte devreme – sau sa organizati bufet suedez), puteti lasa mici note informative pe scaunele invitatilor sau in dreptul farfuriilor. Asemenea explicatii expuse intr-o forma grafica placuta, pe un ton frumos, nu fac decat sa ajute toata lumea sa se simta bine si – de ce nu – sa afle ceva nou!

Nu va fie teama sa comunicati. Comunicarea inseamna fericire, liniste, intelegere si un eveniment cat mai pe gustul vostru si intru multumirea invitatilor. Si – nu in ultimul rand – nu uitati ca oamenii primesc mult mai bine informatii de acest gen cand se simt apreciati. Respectul e ceva contagios. Asigurati-va ca le oferiti confort invitatilor. Nu-i puneti mai mult de 10 la o masa, pe cat posibil – daca este vorba despre mese rotunde. Nu le puneti plicuri cu numele lor in fata – acel plic va fi ceva ce le va reaminti pe tot parcursul petrecerii ca indiferent ce s-ar intampla, el, invitatul, se afla acolo ca sa ,,cotizeze”. Puneti-le la dispozitie tot ce au nevoie intr-un mod mult mai discret. Nu puneti tortul cat mai tarziu ,,ca sa nu plece nimeni pana la ora x”. Oferiti-le lor ocazia sa aleaga la ce ora vor sa plece. Petrecerea va dura atat cat alegeti voi si prietenii vostri sa dureze – si fiecare invitat ar trebui sa poata pleca acasa la o ora pe care o considera acceptabila (ora 2.30 ar trebui sa fie una maxima pentru servirea tortului).

86

Tineti-va invitatii aproape, incercati sa le explicati lucrurile pe care credeti ca nu le vor intelege din prima. Ajutati-i sa se simta confortabil si cu siguranta si ei vor raspunde altfel la incercarea voastra de a le oferi o petrecere pe gustul vostru.

Credit foto pentru fotografii –

Cromatica Photography,

Marius Tudor Photography

Marius Barbulescu Photography

Andrada Sas, 

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler.