Alegerea decorului pentru nunta este o activitate care ar trebui tratata cu aceeasi atentie cu care ne alegem locatia si rochia de mireasa, insa de multe ori decorul este lasat pe ultimul loc, sau ajunge sa fie un mix de elemente si idei care ne plac, insa nu se armonizeaza deloc impreuna.

In alegerea decorului, Satori Art & Event Design te sfatuieste sa iei in calcul mai multe aspecte. Culorile, materialele folosite si stilul elementelor trebuie sa se imbine armonios intre ele. Combinarea unor elemente mult prea moderne cu elemente cu iz mult prea vintage de cele mai multe ori nu va genera o combinatie prea fericita. In calcul trebuie luata si locatia in sine. O locatie spatioasa, luminoasa, cu pereti albi va permite folosirea unei game mai largi de elemente de decor, atat ca si stil, cat si ca paleta cromatica. O sala cu putina lumina naturala si pereti decorati ori colorati va reduce semnificativ aria de elemente potrivite.

Pentru a usura intregul proces, cel mai simplu este sa gasiti un numitor comun intre toate lucrurile care va plac. Adica un concept, o tematica. Stabilirea unei tematici din timp va va ajuta foarte mult in toate alegerile pe care le faceti ulterior in materie de decor si orice alte accesorii sau elemente necesare evenimentului. In fond, intregul eveniment trebuie sa faca parte din aceeasi poveste: sala si decorul, vestimentatia mirilor, accesoriile acestora, florile etc.

image1-SatoriArtEventDesign-wedmag

De foarte multe ori mirii se tem sa aleaga o tematica pentru nunta, deoarece considera ca se vor complica mult prea tare. Fie alegerea tematicii in sine o considera prea grea. Fie isi fac griji in legatura cu decorul potrivit tematicii. Fie considera ca un eveniment tematic este mult mai scump decat unul normal, fapt pentru care de cele mai multe ori stabilesc doar o culoare a evenimentului si atat.

Un eveniment tematic nu se diferentiaza atat de mult fata de un eveniment “normal”, insa are marele avantaj de a oferi coeziune intre toate aspectele sale si usureaza foarte mult procesul decizional. In loc sa alegeti din 5000 de elemente care va plac, veti ajunge sa va uitati doar la 10-50 de elemente care se potrivesc cu tematica aleasa, iar acest lucru va reduce mult din bataile de cap datorate alegerilor, si implicit va reduce si timpul necesar selectiei decorului.

Costul unui eveniment tematic este similar cu cel al evenimentelor fara tema. Dar desigur, totul depinde de tematica aleasa, de furnizorii la care apelati, si de elementele pe care doriti sa le integrati.

In majoritatea cazurilor, cel mai simplu este sa apelati la ajutor de specialitate pentru a alege tematica evenimentului si pentru a va ajuta in procesul decizional. In caz ca incercati sa alegeti singuri tematica, iata de ce ar trebui sa tineti cont:

  • O tematica poate fi aleasa pe baza anotimpului in care are loc evenimentul, cu premisa ca anotimpul, culorile si specificitatile acestuia va plac foarte tare. Aceasta constituie cea mai simpla idee de tematica.
  • O alta idee de tematica o constituie inspiratia din diverse culturi. In cazul in care aveti o afinitate pentru o anumita cultura, sau apartineti unor culturi diferite, atunci alegerea tematicii de inspiratie culturala este cea mai potrivita: o nunta cu elemente traditionale romanesti, cu influente indiene, orientale, japoneze, rusesti, celtice etc.
  • In cazul in care o anumita epoca va fascineaza, atunci puteti sa centrati intregul eveniment in jurul sau: tematica Victoriana, Art Noveau, Baroca, Renascentista, Medievala etc.
  • In cazul in care aveti o carte sau un film care v-a fascinat si ati dori sa faceti parte din aceeasi poveste, puteti sa folositi asta drept tematica: Lord of the Rings, Harry Potter, Gone with the Wind, romanele lui Jane Austen etc.
  • In cazul in care frumusetea naturii va inspira cel mai mult, puteti sa alegeti tematica pornind de la acest aspect: o tematica marina, sau o tematica gen Woodland pentru cei ce adora padurea.
  • Daca amandoi aveti o activitate sau un hobby comun, acesta poate fi punctul de plecare pentru tematica evenimentului: de exemplu, o tematica ecvestra.
  • Daca in calatoriile voastre ati vizitat o cladire care v-a impresionat, puteti sa o alegeti drept emblema: Versailles, Taj Mahal etc.

Si lista exemplelor de tematici poate continua, atat pentru locatiile interioare, cat si pentru locatiile exterioare alese pentru nunta voastra.

Daca evenimentul are loc in aer liber, majoritatea tematicilor (cu exceptia unora de epoca sau care necesita un interior mai special) se pot potrivi. Locatiile inchise, albe si luminoase, sunt ideale deoarece sunt precum o panza goala si permit implementarea cu succes a oricarei tematici de mai sus, insa este indicat sa evitati excesul de alb sau de sticla la alegerea decorului, altfel riscati ca decorul sa se confunde cu fundalul. Pentru locatii ce au un aer de epoca, o tematica de epoca si stil asemanatoare este cea mai buna alegere deoarece totul se va armoniza frumos.

Bun, sa zicem ca ati stabilit deja tematica. Fie aveati ceva in gand dinainte, fie v-au inspirat ideile de mai sus si tocmai ce va ganditi la o tema preferata pentru nunta voastra. Astfel ca urmeaza alegerea decorului potrivit. Fara ajutor, poate fi mai dificil sa gasiti exact ceea ce aveti nevoie. In cazul unor tematici mai speciale, este posibil sa nu gasiti nimic din ceea ce doriti pe piata, insa nu trebuie sa va descurajati. Cel mai simplu este sa apelati la furnizori de specialitate, sa mentionati de la bun inceput tematica dorita si locatia (daca ati ales-o deja), iar acestia vor veni cu propuneri de implementare. Unele elemente vor trebui realizate de la zero daca tematica este mai speciala. Tocmai din acest considerent este important sa gasiti furnizorii dispusi sa va ofere chiar si produse ce nu se gasesc in oferta lor curenta, sau sa creeze elementele de decor de la zero.

Speram ca deja v-am convins sa va doriti o tematica de nunta, asa ca va invitam sa va inspirati din urmatoarele tematici propuse pentru azi, de Satori Art & Event Design:

1. Victorian Glamour: Aceasta este o tematica cu inspiratie de epoca, mai precis perioada victoriana: detalii pretioase de minereu auriu, patternuri minutios pictate, specifice epocii, aspect royal, dar nu ostentativ, culori deschise, calde, elegante (crem si ivory), potrivite in majoritatea spatiilor.

image2-SatoriArtEventDesign-Victorian-Glamour-Wedding-wedmag

2. Elven: Aceasta tematica este inspirata din Lord of the Rings: inele de servet in stilul Mallorn Leaf, patternuri elven, zane, imprimate cu fonturi elven/hobbit, elemente naturale ce evoca frumusetea din Rivendell: muschi, iedera, conuri, ramuri si cristale (vezi foto coperta). Si nu in ultimul rand Gate of Moria, o poarta realizata si pictata integral manual, cu un mesaj special scris in caractere elven, ce poate fi folosita drept altar sau photo corner.

image3-SatoriArtEventDesign-Elven-Wedding-wedmag

3. Pink Antoinette: Tematica se inspira din stilul Versailles si cel al Mariei Antoinette: roz antic si auriu pal, detalii florale in relief, pretiozitate si delicatete. Panoul de prezidiu/photocorner preia elemente inspirate din minunatul palat, atat ca si pattern cat si in privinta culorilor si a stilului. Este o tematica ideala pentru acest an, avand in vedere faptul ca rozul a revenit in tendinte, si se poate integra cu succes in locatii luminoase si albe.

image4-SatoriArtEventDesign-Pink Antoinette-wedmag

In concluzie, ne dorim ca alegerea unei tematici pentru nunta sa nu fie ceva complicat pentru voi si sa o excludeti din start. Este o buna ocazie de introspectie, pentru ca cel mai important este sa va ganditi la acele lucrurile care va definesc atat individual, cat si ca si cuplu. De indata ce aveti stabilita tematica, deciziile legate de eveniment vor fi mult simplificate.

Mult spor la descoperit tematici!