Un accesoriu important pentru mire este ceasul.

Ceasul este atat un accesoriu ce completeaza tinuta mirelui, cat si unul util. Totusi, nu trebuie sa profiti la maxim de utilitatea lui in ziua nuntii sau sa te preocupe prea mult deoarece s-ar putea interpreta ca semn de plictiseala, nervozitate, iritare sau stres. Si tu nu esti un mire stresat, nu e asa?

Cel mai important criteriu in alegerea ceasului pentru nunta este tinuta mirelui.

La o tinuta eleganta, clasica, merge un ceas ce are curea din piele –  foarte elegant – ori bratara metalica. Pentru o bratara din piele maro sau una din otel inoxidabil, mare atentie la nuanta pielii tale. Cureaua din piele trebuie sa se asorteze cu textura si culoarea pantofilor si a curelei pantalonilor, negrul fiind cea mai sigura alegere. Bratara metalica – de preferabil una simpla – trebuie sa se asorteze cu textura si culoarea butonilor/acului de cravata si cu tipul de metal din care e confectionata verigheta. La fel, carcasa si cadranul sa fie in ton cu celelalte accesorii. Pentru a ramane in sfera elegantului, cele mai apreciate cadrane sunt cele albe si cele gri.

La o tinuta vintage sau adaptata unei tematici retro, merge foarte bine un ceas de buzunar, cu lant, eventual dintr-un metal antichizat. Aceeasi regula de asortare cu accesoriile ramane valabila si in cazul acesta. Gandeste-te insa daca ti se potriveste atitudinea de a purta un asemenea ceas si daca te-ai simti confortabil cu gesturile specifice citirii acestui tip de ceas. Pentru a stii mai exact in ce epoca sa cauti informatii despre aceste ceasuri, iata un scurt istoric: Peter Henlein este considerat a fi inventatorul primului ceas, de buzunar, in 1524, in Germania. Dupa 1575, ceasurile de buzunar au inceput sa fie produse si in Elvetia si Anglia. Anul 1705 a insemnat folosirea rubinelor pentru a crea o miscare cat mai precisa a mecanismului ceasului. In ziua de azi, mecanismele ceasurilor sunt cu intoarcere manuala (mecanice), cu intoarcere automata (automatice), cu quartz si autoquartz, rezistente sau nu la apa.

La o tinuta nonconformista, pentru care alegi sa porti tenisi, merge si un ceas mai sport, dar evita totusi ceasul cu afisaj digital si alege un model simplu, in culori adecvate.

Asadar, nu pretul foarte ridicat este criteriul principal in alegerea unui ceas pentru nunta, ci primeaza criteriile de stil.

Reguli de purtare

Un ceas se poarta la incheietura mainii stangi (pentru ca, de obicei, are o cheita de reglare ce trebuie rotita cu mana dreapta); nu se poarta peste manseta camasii; nu se poarta cu cadranul intors inspre interiorul incheieturii atat din motive estetice, cat si pentru a nu fi expus riscului de lovire sau zgariere; cureaua ceasului va trebui sa nu fie prea fixa, pentru a nu-ti afecta circulatia (iti va sta inima in loc in destule momente din nunta, asa ca nu ai nevoie si de un ceas prea stans pe incheietura), dar nici prea larga astfel incat sa nu atarne pe mana sau sa il pierzi. O alta regula, contestata insa atat prin vorbe cat si prin fapte, zice ca la o tinuta foarte eleganta gen „Black Tie” – deci si tinuta de mire – nu este indicat sa porti ceas de nici un fel deoarece trecerea timpului nu ar fi o problema care sa te preocupe la evenimentele mondene.

Superstitie

Se zice ca mireasa nu e bine sa ii ofere mirelui cadou un ceas pentru ca astfel clipele casniciei ar fi numarate.

Accesoriul de baza pentru mireasa nu ar trebui sa fie ceasul sau… mirele :)

Probabil nu ati vazut foarte multe mirese cu ceas pe mana la nunta. Asta pentru ca la rochia de mireasa, dar si la rochiile de gala, ceasul nu este un accesoriu pretabil. Din punct de vedere al utilitatii, ceasul pentru mireasa nu este deloc util. Pentru ca ar fi un motiv de stres in plus si nu tine de tine organizarea timpului in ziua nuntii. E suficient sa aiba mirele ceas daca vei avea nevoie sa stii cat e ora. Niciunul dintre voi nu ar trebui sa aiba telefonul mobil la indemana, deci este exclus a afla ora in acel mod.

Daca totusi vrei sa porti un ceas la nunta, cele mai indicate variante ar fi: ceasul-bratara (cu un detaliu din bijuterie ce acopera cadranul, acesta fiind descoperit doar in caz de citire a orei), ceasul-inel (asemenea ceasului-bratara), ceasul lant atasat la poseta (tot sub forma de bijuterie) ori un ceas pereche cu al mirelui (pentru o tinuta nonconformista).

In concluzie, alege ceasul tinand cont de tinuta si personalitatea ta, iar atunci cand il achizitionezi tine minte ca este o investitie pentru foarte mult timp de-acum incolo.

 

Credit foto: Andrei Photography, Imagia, Photo Chic