Verigheta este un simbol al devotamentului, al legaturii sufletesti create cu prilejul casatoriei. Ritualul schimbului de inele la casatorie s-a dezvoltat considerabil incepand cu cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand barbatii de pe front se bucurau de acel inel pentru ca le amintea permanent de sotiile lor.
Verighetele voastre nu trebuie neaparat sa fie identice, dar faptul ca seamana sau au elemente comune subliniaza apartenenta unuia fata de celalalt.
Dana Stefanoiu confectioneaza verighete unice, prin tehnica japoneza mokume-gane. Aceasta tehnica decorativa, a fost initial folosita pentru garda si elementele decorative ale sabiilor samurailor, urmand a fi adaptata la confectionarea de bijuterii deosebite.
Tehnica mokume-gane consta in lucrul simultan cu mai multe metale in culori contrastante (aur de diverse culori, argint, paladiu, fier, aliaje ale alamei si aliaje ale cuprului, in orice cominatie prefera artistul), metale care sunt comprimate intr-un sandvis si sudate prin fuziune dupa multe ore in cuptor. Rezultatul este un bloc metalic striat in care se sapa cu dalta, burghie si freze, dupa care se lamineaza, acest proces repetandu-se pana ce straturile diferit colorate ies la iveala si formeaza modele pe suprafata (care pot fi organice sau geometrice).
Dana prefera sa lucreze cu urmatoarele cinci combinatii de metale pentru confectionarea verighetelor: paladiu cu argint, paladiu cu aur galben, paladiu cu argint si aur galben, paladiu cu argint si aur rosu, aur galben cu argint.
Argintul este cel mai alb dintre metalele pretioase si lumineaza combinatiile; este singurul care se lasa atacat cu acid si permite texturi diferite.
Paladiul este gri, din aceeasi familie de metale cu platina si ofera tonul inchis si o nota eleganta si mai sobra.
Aurul galben si aurul rosu aduc culoarea si dau o nota jucausa.
Preturile pentru o comanda de verighete confectionate prin tehnica mokume-gane incep de la 500 euro, in functie de tipurile de metale utilizate.
Pentru potrivirea verighetei cu inelul de logodna, se pot face decupaje semirotunde sau se pot gasi alte variante astfel incat inele sa fie atat frumoase impreuna, cat si confortabile.
Astfel, aveti elementul de asemanare a verighetelor pentru simbolistica apartenentei, dar si elementul de unicitate, pentru ca prin aceasta tehnica nu se pot crea doua bijuterii indentice, chiar daca se folosesc aceleasi metale.