Un serviciu de videografie prestat cu seriozitate, interes, atentie la detalii si eticheta este ceea ce oferta Ion Marin. Aceasta pentru ca atunci cand te ocupi de un singur lucru care te si pasioneaza pe deasupra, nu ai cum sa scoti altceva decat rezultate de admirat. Va las sa admirati si voi imaginile si vorbele care il descriu pe Ion Marin ca profesionist:

De ce videografie de nunta sub brand-ul personal Ion Marin?

Am ales brandul personal Ion Marin tocmai pentru a comunica viitorilor clienti importanta persoanei din spatele camerei video. Inainte de calitatea echipamentelor, pentru o imagine de calitate trebuie ca in spatele camerei sa se afle persoana potrivita. Din aceasta cauza nu contractez mai multe evenimente pe aceeasi data si particip personal la fiecare eveniment.

Videografia de nunta este singura activitate pe care o desfasor si fac acest lucru cu daruire maxima. Ca atare, fac parte din toate comunitatile si grupurile de profil din Romania si Europa si ma consider un profesionist. Scopul meu este de a crea clipuri de nunta la cea mai buna calitate. Astfel ca am inceput videografia de nunta in anul 2009 si pana in prezent am peste 120 de evenimente filmate si peste 120 de clienti multumiti – deci simt ca nu sunt departe de realizarea scopului meu :)

image1-interviu-scris-ion-marin-foto-baniamin-binder

Care este stilul tau ca videograf?

Caracteristica specifica modului de filmare practicat de mine este video-jurnalismul. Adica nu regizez nimic, imi place sa surprind actiunea fara a interveni in vreun fel. Si montajul este construit astfel incat sa redea evenimentul exact asa cum s-a desfasurat el, fara alte artificii precum inserari de cadre de la sedinta foto. Ma provoaca tocmai aceasta abordare mai dificila, dar rezultatul final este un film expresiv ce se remarca prin naturalete.

De asemenea, caracteristic stilului abordat sunt corectiile de culoare atent realizate astfel incat tonurile sa fie cat mai ancorate in realitate. Prefer o corectie de culoare corecta si o claritate maxima a imaginii in defavoarea stilurilor vintage sau suprasaturate.

De la filmare la montaj – cat filmezi intr-o nunta si cat inseamna montajul din materialul brut?

Intradevar aceasta este o intrebare destul de comuna si care mi se adreseaza des de catre miri. Raspunsul meu este simplu: “depinde”. Depinde de complexitatea evenimentului, de durata lui, de atmosfera, de locatie, de detalii si de multe alte aspecte. Practic, se filmeaza toate momentele importante si interesante. As putea zice ca filmarea propriu-zisa variaza de la 3 la 6 ore.

La montaj folosesc tehnici complexe pentru ca, in final, filmului de nunta sa aiba o durata de aproximativ 60 de minute. In acest timp, pun accent in principal pe surprinderea emotiilor mirilor si ale apropiatilor si pe atmosfera de la petrecere.

Montajul intro-ului este de tip best moments si ilustreaza exclusiv imagini din timpul nuntii. Nu folosesc imagini de la sedinta foto pentru ca nu le consider relevante cursului evenimentului si nu imi este caracteristic stilului de videografiere.

Nu m-am confruntat niciodata cu probleme legate de materialul brut deoarece toti miri beneficiaza de un montaj al filmului de nunta unde este folosita cea mai mare parte din materialul brut.

Care ai zice ca sunt punctele tale forte?

Consider ca puncte forte faptul ca ofer imagine la cel mai inalt standard calitativ din Romania, precum si stilul relaxat practicat, fara kitch si cadre siropoase si faptul ca am un raport pret-calitate imbatabil :)

Ce ne povestesti despre munca in echipa?

In principiu, echipa este formata din doua persoane: colegul meu, Alex Iuoras, impreuna cu mine. Alex este mai mult decat un cameraman, el este cu adevarat un videograf – astfel ca anumite parti din montaj ii apartin. Acest aspect este deosebit de important deoarece ne ajuta sa ne analizam reciproc pana la a fi complementari in stilul de fimare. Practic, in timpul evenimentului, dintr-o singura privire putem comunica o serie de lucruri ce urmeaza a fi facute – de la setari sau reglaje, la incadrare si pana la alegerea subiectului.

image2-interviu-scris-ion-marin-foto-camelia-burduja

Recomand viitorilor miri sa aleaga intotdeauna un pachet video cu cel putin 2 cameramani/videografi. Astfel se pot oferi 2 unghiuri de perspectiva, pot fi utilizate diferite lentile simultan si pot fi surprinse doua momente care se desfasoara simultan in locatii diferite (cum ar fi pregatirile mirilor), iar materialului final este considerabil imbunatatit.

Daca ar fi sa schimbi ceva la nuntile din Romania, care ar fi acel lucru?

In primul rand, as schimba organizarea… adica lipsa de organizare. Recomand cu incredere mirilor sa apeleze la serviciile unui Wedding Planner pentru o buna desfasurare a zilei lor de nunta.

In al doilea rand, as schimba iluminarea din majoritatea salilor de nunta. Viitorilor miri le recomand sa investeasca in iluminare deoarece multe sali de evenimente nu folosesc surse de lumina calitative, iar acest lucru influenteaza atmosfera din timpul petrecerii.

In al treilea, dar nu in ultimul rand, consider ca traditiile cu modernismul nu sunt complementare. Asadar, pentru a evita riscul de a avea parte de kitch, sunt de parere ca este de bun augur ca nuntile care se doresc a fi traditionale sa pastreze traditia autentica pana la capat, iar cele moderne sa urmeze un curs firesc, fara a tine cont de “ce se face” in niciun aspect al evenimentului.

Care este relatia ta cu colegii care fotografiaza evenimentul?

Cu toti fotografii cu care am colaborat am ramas in relatii bune si foarte bune. Consider ca nu au cum sa apara probleme intre furnizorii videografi si furnizorii fotografi chiar si daca acestia nu s-au cunoscut inainte de eveniment, atata timp cat ambele tabere sunt formate din profesionisti. Asa ca pot sa spun ca am avut norocul sa colaborez doar cu profesionisti.

Care este filmarea cu care te lauzi cel mai tare?

Datorita colaborarii mele foarte apropiate cu mirii pot spune ca toate nuntile au fost interesante in felul lor, fiecare aducand un plus de experienta. Am intalnit oameni interesanti, cu preocupari interesante, oameni introvertiti, oameni kinestezici, fel si fel de oameni si fel si fel de cupluri. Fiecare tip de personalitate are farmecul ei, asa ca mi s-a parut interesant sa le surprind emotiile mirilor in ziua lor mare.

Daca as fi laudaros din fire, m-as lauda cu toate filmarile de la toate nuntile :) Totusi, pe site sunt postate cele mai reprezentative. Acolo, pe canalul Vimeo si pe pagina oficiala de Facebook puteti gasi o serie de videoclipuri din cele mai diferite. Unele prezinta evenimentul foarte pe scurt, in 2 minute, iar altele putin mai detaliat, in 6-7 minute pentru ca viitori clienti sa isi poate face o impresie clara asupra calitatii filmarii in toate etapele evenimentului – de la machiaj pana la petrecere.

Pentru ca fiecare montaj este rezultatul a zeci de ore de munca in postprocesare, nu as putea alege unul singur. Din aceasta cauza si din motive de promovare eficienta a luat nastere montajul DEMO REEL care practic imbina mai multe montaje intr-unul foarte concentrat. Sunt de parere ca ilustreaza foarte bine caracteristica de stil si caliteatea imaginii surprinse la mai multe evenimente. Acesta, as putea spune ca a fost montajul la care am muncit cel mai mult deoarece imbina aproximativ 15 evenimente. Doar demo-reel efectiv avand durata de 125 de secunde a necesitat mai bine de 40 de ore de munca.

Demo REEL from ION MARIN on Vimeo.

Ce surprize sau proiecte pregatesti pe viitor? La ce sa ne asteptam?

In perspectiva, pentru anul urmator mai exact, doresc sa implementez un pachet video la rezolutie 4K si sa ofer posibilitatea mirilor sa aleaga varianta materialelor video pe stick-uri de memorie flash, nu doar pe support Blu-ray ca pana acum. Asadar, va fi vorba de o crestere substantiala a calitatii materialului final.

image3-interviu-scris-ion-marin-foto-lightway

Credit foto: Benbinder, Camelia Burduja, Lightway Photography