Oferta videografului de nuntă

Atunci când ești în căutarea unui videograf de nuntă, recomand să analizezi cât mai multe portofolii și să compari în primul rând stilul videografilor, iar mai apoi ofertele acestora. Este deosebit de important să înțelegem că videografii premium se diferențiază între ei printr-un stil artistic și/sau printr-o perspectivă de abordare a evenimentului și nu printr-o ofertă cu mai multe sau mai puține opțiuni.

În momentul în care ai găsit un videograf preferat și i-ai cerut oferta, în timp ce o analizezi, este posibil să fii copleșit de complexitatea acesteia, cel puțin din punct de vedere al anumitor parametrii tehnici pe care nu-i înțelegi. De asemenea, de cele mai multe ori, trebuie să alegi între o filmare cu unul sau doi videografi și poți să te afli într-o situație confuză, neștiind ce soluție e mai potrivită pentru evenimentul tău.

În principal, ceea ce trebuie să faci este să iei legătura cu videograful și să îl rogi să îți explice oferta, iar apoi să îți recomande un pachet în funcție de particularitățile evenimentului tău și, bineînțeles, în funcție de buget. Totuși, dacă dorești să fii mai bine informat despre anumiți termeni “videografici”, în continuare voi explica câțiva sau eventuale opțiuni cel mai des întâlnite în pachetele videografilor.

Un videograf vs. doi videografi la eveniment

Pachetele videografilor pot să fie extrem de diferite, însă opțiunea de a alege între unul sau doi videografi este probabil cea mai întâlnită. În mod cert, o filmare în doi sau mai mulți operatori este de preferat întotdeauna, indiferent de tipul evenimenului, fie că e vorba de un eveniment restrâns sau de unul mare. Din punct de vedere fizic, doi operatori vor putea suprinde mai multe perspective simultane decât unul singur, iar, în plus, este posibil să capteze scene ce au loc simultan în locații diferite.

Deoarece la un eveniment de timpul unei nunți majoritatea momentelor importante se întâmplă live, nu sunt supuse unei regii și nu se pot repeta, aș spune că cel mai important aspect este oferit de posibilitatea de a folosi două lentile diferite simultan în aceeași scenă (ex: poți oferi un cadru larg și unul apropiat simultan) și de faptul că poți reda cu ușurință un dialog sau o interacțiune între două persoane, din două perspective, crescând semnificativ aportul calitativ al montajului final.

Montaj trailer, teaser sau highlights

Toate denumirile fac referință la acel montaj scurt, în jur de 3 minute care în mod firesc reprezintă un rezumat de prezentare al evenimentului și care poate să conțină sau nu (în funcție de stilul videografului) și imagini captate într-o ședință video organizată într-o altă zi. Portofoliul unui videograf este alcătuit de obicei dintr-o colecție de trailere care în totalitatea lor reflectă potențialul artistic al videografului  respectiv și sunt un bun reper în alegerea unui stil preferat.

Montaj lung

Pe lângă montajul scurt, de regulă, videografii oferă și o variantă mai consistentă de montaj care, în general, în funcție de videograf, are între 30 de minute și câteva ore. De regulă, durata acestui montaj este un compromis între cantitate și calitate. Sloganul “Less is more” se aplică cu siguranță în acest caz, deoarece, un montaj mai scurt, de obicei va fi superior calitativ unui montaj lung, tocmai din prisma faptului că poți să fii mult mai selectiv legat de cadrele care întră în componența montajului, și în același timp, un montaj scurt te forțează să fii mai creativ atunci când îl realizezi.

Videograful atunci când își elaborează oferta, încearcă să echilibreze această balanță calitativ-cantitativă astfel încât să ofere un montaj cuprinzător, care să prezinte evenimentele importante și interesante, într-un pachet compact și calitativ. Fiecare videograf își elaborează propriul raport pe care îl consideră optim în funcție de workflow și de preferințele clienților săi.

Material brut

Totalitatea materialului descărcat din camera video, așa cum este el, neprelucrat, ca atare în formă brută. De regulă, după un eveniment cum este o nuntă, în funcție de stil, un material brut este compus din sute de fișiere distincte de o capacitate foarte mare, cel mai des mult peste 100GB/camera video. Acest material nu îți este folositor, decât în situația în care te pricepi să îl montezi. Altfel este o povară de sute de fișiere greu de gestionat. Mulți videografi nu oferă clienților posibilitatea de a intra în posesia materialului brut, atât din cauză că nu este relevant pentru ei, ci și din pricina faptului că în formă brută acesta poate fi recomercializat împotriva intereselor contractuale ale videografului și, de asemenea, poate dezvălui secrete profesionale cum ar fi modul de lucru.

Calitate video 4K

Fiind succesorul formatului HD, deja consacrat, formatul se referă la o imagine de o calitate superioară din punct de vedere a rezoluției. Dacă o imagine HD este alcătuită din aproximativ 2 milioane de pixeli (punte distincte de culoare care în totalitatea lor reprezintă o imagine), o imagine 4K UHD este reprezentată de aproximativ 8.3 milioane de pixeli. Astfel, în termeni populari o imagine 4K va fi mult mai “clară”.

În ceea ce privește optarea pentru un pachet 4K, trebuie spus că nu este vorba de un moft, ci de o alegere firească, ca urmare a progresului tehnologic din care facem parte. Acum câțiva ani, o filmare HD părea un moft,  dar acum ni se pare absdurd să mai înregistrăm imagini cu o calitate inferioară standardului HD, deoarece chiar și telefoanele mobile sunt capabile de acest lucru. La fel, peste 3-4 ani, ni se va părea mult prea puțin orice sub standardul 4K.

Este de menționat că această cursă tehnologică a rezoluțiilor, nu va continua la infinit și personal sunt de părere că ne vom plafona în jurul rezoluției de 4k, deoarece ochiul uman nu va mai distinge diferențe evidente la rezoluții superioare, cel puțin pe dimensiunile specifice ecranelor TV. Din acest motiv, echipa noastra, Ion Marin, vă recomandă ca investiție, optarea pentru un material la calitate 4K.

Ședința video extra

E o ședință video realizată într-o zi diferită de cea în care are loc evenimentul. În funcție de stilul videografului se pot înregistra cadre regizate care în final să fie utilizate în montajul clipului scurt (trailer) pentru un impact spectaculos.

Personal, în funcție de eveniment și în funcție de preferințele mirilor, desigur, corelate cu bugetul acestora, împreună cu ei decidem asupra pachetului sau ale opțiunilor suplimentare care pot fi cele mai diverse. În rest, alte opțiuni sau cerințe special cum ar fi montaje extra, predare rapidă sau diverse clauze, depind în special de nevoile mirilor.

Sunt de menționat și alte opțiuni suplimentare care pot face parte din oferta, cum sunt filmări aeriene cu drona sau filmare cu macara, însă, de cele mai multe ori, această recomandare este dependenta de posibilitățile oferite de locația evenimentului. Spre exemplu, nu aș recomanda o filmare aeriană într-o zonă pe care nu aș consideră-o  atractivă din punct de vedere estetic sau nu aș recomanda o filmare cu macara într-un spațiu mic sau în cadrul unui eveniment restrâns. În aceste cazuri, aceste opțiuni nu aduc un aport calitativ montajului final.

Concluzionând, pot spune că aproape întotdeauna, aș putea recomanda (dacă bugetul permite) opțiunea de video cu 2 operatori și un upgrade pentru rezoluție 4K.

Mai mult de atat, studierea portofoliului, alegerea videografului și înțelegerea ofertei acestuia este importantă deoarece montajul de nuntă reprezintă o investiție din toate punctele de vedere. În principal, este o investiție de familie, memorabilă, atât pentru miri cât și pentru generațiile următoare. Bineînțeles, un videograf premium poate să o ridice la nivel de artă.

***

ION MARIN este partener WEDMAG Plus.

****

Citeste revista 100 Fotografii de Nunta