Atunci cand discutam despre fotografia de nunta, multi dintre miri au inceput deja sa prinda cate putin ideea – cum se prelucreaza, diferentele dintre stilurile de prelucrare de la fotograf la fotograf, cat de importanta este aceasta etapa in producerea imaginilor finale si asa mai departe. Cu videografia insa lucrurile au ramas inca destul de neclare. Putin dintre miri inteleg exact care sunt etapele prin care videograful trece inainte de a livra filmele. Si probabil lucrul despre care se cunoaste cel mai putin este tocmai etapa de prelucrare prin care trece si filmul nuntii voastre, nu doar fotografiile. Si care este una destul de meticuloasa. 

Partenerul nostru, Ion Marin, ne-a povestit cate ceva despre acest proces minutios de prelucrare a imaginii video – in special despre culori – si acum parca il apreciem si mai mult! Cititi mai jos si o sa fiti mult mai instruiti atunci cand faceti alegerea de videografie pentru nunta voastra: 

Prin conceptul de prelucrare a imaginii video se intelege intreg procesul de corectii de culoare si colorizare in vederea obtinerii unui material final corect din punct de vedere al colorimetriei si potrivit din punct de vedere al tonurilor cromatice astfel incat sa plaseze povestea intr-un anumit context.
In practica in videografia de nunta din Romania corectiile de culoare si grading-ul a fost implementate de videografii din categoriile premium aproximativ din ani 2000’ dar cu preponderenta din anii 2011-2012 ca urmare a “revolutiei” aparatelor de tip DSLR in videografia de eveniment si desigur a evolutiei tehnologice din sectorul IT.

43d69f89-6e57-4ef7-8cd8-fbe0043798d7
In mod normal orice videograf care se respecta ar trebui sa aplice cel putin corectii de culoare primare pe tot materialul predat clientilor si o eventuala colorizare daca acest lucru se impune, tinand bineinteles cont de stilul acestuia.

Cat despre aceste ajustari, spre exemplu, toate lumea stie de capacitatile faimousului Adobe Photosop dar nu toata lume stie ca anumite prelucrari pot fi utilizate si pentru procesarea materialului video. Desigur, spre deosebire de imaginile statice, este mult mai dificil in a realiza anumite retusuri (de exemplu inalaturarea de semne ale pielii) dar sunt multe alte solutii pentru a imbunatati grafic imaginea.
Astfel, deoarece este destul de dificil a aborda acest subiect fara a intra profund in detalii tehnice, cel mai simplu este sa urmarim exemple ale procesului de prelucrare:

biserica1brt

Imagine bruta

biserica2cc

Corectii de culoare aplicate

biserica3

Corectii de culoare si colorizare

Dupa cum se observa in exemplul de mai sus, primul proces este acela de a aplica corectii de culoare materialului brut. Practic, fiecare clip in parte este corectat in vederea obtinerii unui echilibru de lumina si de culoare, astfel incat imaginea sa fie cat mai fidela. Pe scurt, se ajuteaza contrastul, culoarea, saturatia samd. Se acorda atentie in special tonurilor de alb/negru si tonurilor pielii astfel incat acestea sa fie cat mai naturale. Spre exemplu – nu ar dori nimeni sa aiba pielea asemenea unei mandarine sau portocale – si astfel corectiile sunt importante pentru a evita eventuale greseli, probleme de iluminare de la fata locului sau pur si simplu pentru a optimiza culorile.

Colorizarea sau (color grading-ul) este o continuare a etapei corectiilor de culoare si se refera la acel proces creativ prin care se stabileste un nou “ton vizual” accentuand anumite nuante, tonuri sau pur si simplu se poate opta pentru schimbarea paletei de culori in vederea transmiterii unei anumite stari privitorului.

In general nu exista neaparat un mod bun sau gresit prin care se face o colorizare dar este de dorit a nu se exagera prin supra-stilizarea unei imagini pentru a evita pierderea detaliilor/texturilor sau denaturarea exagerata a culoriilor (piele gri, verde, oranj, samd)
Una dintre principalele provocari a unui videograf ar fi pastrarea tonurilor pielii naturale, chiar in conditiile unei colorizari mai accentuate, in situatia unor multiple surse de lumina si in special fara a pierde detaliile imaginii prin supracontrastare sau prelucrare excesiva.

 

par1brt

 

Imagine bruta

par3grd

Dupa CC& Grading


Desi nu de fiecare data se ia decizia unui color grading, este absolut necesar pentru un film de buna calitate ca fiecare cadru sa fie supus unor corectii de culoare primare. Chiar daca materialul brut este foarte bun, tot timpul este nevoie intr-o mai mica sau mai mare masura de corectii suplimentare, deoarece in forma bruta acesta duce lipsa de contrast – iar in final mereu exista loc de a imbunatati o imagine din punct de vedere colorimetric si al concentratiei de lumina. De asemenea, un factor foarte important este calibrarea cadrelor intre ele – este de nedorit ca in cazul a doua cadre insiruite unul sa fie mai galben sau mai rosu decat celalalt. Iar in cazul unei filmari cu mai multe camere este de dorit sa nu existe diferente de culoare intre materialele paralele.

 

sala1brt

Material brut

sala2cc

Material cu corectii minore

sala3grd

Material prelucrat, dupa CC& Grading

Desi acest process de prelucrare a imaginii dureaza uneori mai mult ca montajul in sine, personal, prelucrez intreg materialul predat din punct de vedere al corectiilor de culoare iar grading-ul este aplicat atat pe filmul de 60 minute cat si pe trailer.

Sunt de asemenea de mentionat provocarile “unui platou de nunta” unde conditiile de iluminare sunt deseori pur si simplu incontrolabile, ceea ce face deseori prelucrarea imaginii extrem de dificila.
Spre deosebire de fotografii, o imagine video poate fi prelucrata doar intr-o anumita masura. Din aceasta cauza, in conditii extreme de iluminare cu surse de lumina foarte colorate, o corectie de culoare perfecta poate fi chiar imposibila. Cele mai intalnite surse de lumina care dau batai de cap sunt lustrele colorate, acoperisul colorat al unor corturi, corpuri de iluminat de proasta calitate sau de mai multe culori amestecate.
In concluzie, un material de calitate va fi intotdeauna corectat si colorizat si este o idee buna sa intrebati videograful dumneavoastra in ce masura prelucreaza materialele.

TIP: pentru a observa calitatea unui grading puteti observa tonurile pielii in contextul unei anume colorizari. Acestea ar trebui sa pastreze o nuanta naturala, fireasca, sau cel putin echilibrata in raport cu restul tonurilor din imagine. Un alt semn al unui grading de calitate este acela de a pastra cat mai mult detaliile (de exemplu motivele de pe rochia miresei, dungile costumului de mire sau detaliile coafurii, etc).
Sper sa va fie de folos aceste informatii si sper ca v-am ajutat sa vedeti si dintr-o alta perspectiva filmul de nunta. In continuare aveti un clip demostrativ al procesului de procesare al imaginii.

Simple CC Demo from ION MARIN on Vimeo.

Imi place sa cred ca sunt un profesionist. Activez in domeniul videografiei de nunta incepand cu anul 2009, iar acum aceasta este principala si singura mea ocupatie, deoarece consider ca singura modalitate de a face performanta este de a te axa pe un singur domeniu de activitate.

Ion Marin este partener WEDMAG.

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online