Stiti fotografiile acelea care vibreaza de energie si in care toti oamenii ies extraordinar? Natural, fara gesturi fortate, dar frumosi si plini de viata? Ei bine, azi va invitam sa cititi un interviu cu un fotograf profesionst, care are abilitatea de a face lucrurile acestea posibile: Borza Lucian, fotograful care spune “NU” tiparelor.

Lucian, cum ai inceput fotografia? Si… de ce fotografie de nunta?

Whooooa, motivul este simplu: imi plac oamenii si ma incanta sa fiu alaturi de oameni fericiti. Sa-i vad zambind cand se uita la trasaturile lor din imagini, sa-i vad nostalgici cand isi amintesc de cele mai importante momente din viata lor.

La 22 de ani am facut prima fotografie de nunta, pe vremea cand eram student la Arte Vizuale. Cursurile de fotografie din facultate m-au facut sa ma indragostesc de evenimentele acestea si de vibe-ul pe care ti-l dau oamenii care se iubesc. Ce poate fi mai frumos decat sa poti sa conservi pentru totdeauna emotiile acelea? Vad fotografia ca pe un soi de alchimie moderna si tind sa cred ca nu exagerez.

Iti desfasori munca singur sau in echipa?

De cele mai multe ori lucrez singur. Doar daca mirii doresc un al doilea fotograf atunci sunt insotit de catre un fotograf secund. Motivul pentru care lucrez singur? Sunt control-freak. Glumesc, insa cunosc putini fotografi in care am incredere, eu insumi fiind perfectionist. In stilul meu riguros de lucru, imi place sa ma bazez pe mine si sa-l provoc in permanenta pe fotograful din mine.

Lucrez foarte bine cu aproape orice echipa de video si le recomand mirilor sa aleaga profesionisti si pe partea de videografie de nunta. In colaborarea mea cu videograful, regula de baza pe care o respect este aceea ca “tot timpul trebuie sa stii unde este pozitionat celalalt”.

Cat de important este contactul direct cu clientii?

Imens. Foarte. De fapt, cel mai important lucru este relatia cu viitorii miri. Relatia aceasta dicteaza si calitatea fotografiilor si a detaliilor surprinse. Esential este sa reusesc inca de la prima intalnire sa-i fac sa se simta cat mai confortabil si in largul lor alaturi de mine. N-am retete secrete, insa sunt foarte sincer si deschis cu ei si imi place sa vin cu multe idei in ajutorul lor, iar asta pare sa functioneze de minune!

Imi aduc aminte de una dintre cele mai frumoase experiente, ca prim contact cu un cuplu de miri. Dupa o intalnire de 5 ore, am constata ca doar vreo doua vorbisem despre fotografie, locatie si eveniment. In restul timpului, am aflat ca aveam o multime de lucruri in comun si ne-am imprietenit.

image1-borza-lucian-interviu

image2-borza-lucian-interviu

image3-borza-lucian-interviu

Ne poti spune care ar fi cele trei locatii preferate unde ai realizat sedinte foto inainte de nunta, la nunta si dupa?

Locatia preferata pentru sedinta foto inainte de nunta a fost creasta muntilor Parang. Aici am fost cu un cuplu foarte tanar, care mi-e foarte drag si acum. Adevarata provocare? Am ales sa fotografiem pe timp de iarna.

Locatia preferata din ziua nuntii a fost resortul Sungarden. O locatie rupta de agitatia orasului, in mijlocul padurii. O experienta unica.

Locatia preferata pentru sedinta de dupa nunta? Greu, greu de raspuns. Dar voi alege Dubrovnik (Croatia), unde am putut impleti magia orasului medieval cu peisajul marii, inconjurat de stanci.

Care e momentul ce iti place cel mai mult in cadrul unei nunti?

Aici e foarte simplu: cununia religioasa. Este esenta unei nunti. Este momentul cel mai sincer si adevarat pe tot parcursul nuntii. Dar, recunosc, poate prefer acest moment si din cauza ca am terminat liceul de teologie.

image4-borza-lucian-interviu

image5-borza-lucian-interviu

image6-borza-lucian-interviu

Programezi fiecare fotografie inainte sau lasi inspiratia de moment sa “isi faca de cap”?

De obicei, fotografiile sunt o inspiratie de moment. De cele mai multe ori insa e munca de cautare: cercetez locatia, imi fac o imagine de ansamblu (unde e lumina mai buna, care colt este mai interesant, unde pot surprinde detalii autentice). Insa, in fotografia de nunta lucrez cu un alt fel de inspiratie: personalitatea, temperamentul si stilul mirilor.

Sunt adeptul naturaletii, nu incerc sa pun mirii in pozitii in care nu s-ar simti in largul lor. Fotografiile trebuie sa povesteasca despre miri, nu despre fotograf. Eu sunt o simpla unealta care imortalizeaza momentul. Astfel ca imi place stilul fotojurnalistic, tocmai pentru ca nimic nu e mai placut decat sa stai in culise si sa “furi” vesniciei, cele mai frumoase momente.

Care este fotograful tau preferat din tara sau din strainatate?

Pentru mine “The God” in domeniul fotografiei este Adam Alex. Autenticitatea fotografiilor lui m-au ajutat sa-mi definesc stilul fotografic care ma reprezinta. Insa board-ul meu de inspiratie cuprinde peste 200 de fotografi din intreaga lume pe care ii urmaresc permanent.

Care este vestimentatia ta la nunta si cum crezi ca ar trebui sa fie “echipat” fiecare furnizor de la o nunta?

Buna intrebare! In opinia mea, vestimentatia ideala este o combinatie subtila intre elegant si casual. Nu te poti prezenta la o nunta nici in sandale sau pantaloni scurti, insa nici in frac. Consider ca atentia la tinuta e si o dovada de respect pentru mirii care te-au ales. De asemenea, un fotograf lucreaza aproximativ 15 ore, deci este foarte important ca ceea ce poarta sa fie si confortabil. Imi place sa cred ca eu am gasit compromisul intre elegant si confortabil. Cred ca in acest fel ar trebui fiecare furnizor sa fie imbracat.

image7-borza-lucian-interviu

image8-borza-lucian-interviu

image9-borza-lucian-interviu

Care este filosofia ta in ceea ce priveste fotografia de nunta?

Pentru mine nunta inseamna ceva organic, schimbator, un sir de evenimentele spontane, unice. Frumusetea fotografiei de nunta consta in incercarea continua de a capta aceste momente exceptionale. Ca o comparatie, fotografia de nunta este asemenea unui parfum care iti ramane in minte si pe care il asociezi cu cele mai fericite clipe din viata ta.

Ce te diferentiaza de alti fotografi de nunta?

Spun NU tiparelor! Intotdeauna caut ceva diferit fata de acel original uzat. Inventez, descopar, caut ceea ce este deosebit sau doar ciudat. Desi unii oameni ii atribuie conotatii negative, pentru mine cuvantul ciudat insemna diferentiere. Adica acel “iesit din comun” care te face sa te simti special.

Ce parere ai despre prelucrarea pozelor? Cata atentie acorzi editarii si procesarii?

Post-procesarea este o etapa la fel de importanta ca si fotografierea evenimentului in sine. Sunt adeptul naturaletii, asa ca pentru mine prelucrarea fotografiilor nu este egala cu superficializarea, plastificarea sau “cosmetizarea” acestora. Asa cum pun accent pe veridicitatea evenimentului, la fel de mult conteaza si realitatea emotiilor suprinse. Adica acel element “viu” pe care il simti atunci cand te uiti peste o fotografie.

Multumim Lucian! Va invitam sa-i studiati portofoliul la adresa www.borzalucian.ro.

 

***

Citeste Best of Weddings 2015 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***