In articolul de azi, bijutierii de la Pretiosa iti spun cateva diferente dintre metalele pretioase, pe care ar fi bine sa le stie el inainte de achizitionarea Inelului.
Procesul de alegere al unui inel de logodna potrivit pentru sufletul pereche poate fi dificil nu doar in ceea ce priveste piatra pretioasa, ci si metalul pretios. Gama de metale pretioase este una variata, asa ca ai de ales intre aur alb, aur galben, aur roz si platina. Unele persoane vor prefera un mix intre doua dintre acestea, in timp ce altele sunt convinse ca vor sa poarte doar aur alb sau doar aur galben. In trecut, alegerea se facea strict intre aur alb si aur galben, asa ca lucrurile erau mai simple, insa acum exista mult mai multe variante care sunt oferite la dispozitie de producatorii de bijuterii si inele de logodna si consideram ca e bine sa stiti sa le distingeti.
Care sunt diferentele dintre metalele pretioase?
Platina. Acest metal are natural o nuanta de alb stralucitor, fiind cel mai pretios si cel mai scump metal. Comparativ cu aurul, platina este de cinci ori mai rara si mai pura decat aurul. Platina are si o durabilitate mare in timp, nu se deterioreaza si este hipoalergenica, fiind o alegere perfecta pentru pielea sensibila.
Aur galben. Aurul galben este cel in stare pura, naturala. “Auriul” reprezinta practic nuanta naturala a acestui metal pretios. Culoarea poate fi schimbata prin aliaj cu alte metale, cum ar fi nichel, cupru, argint sau paladiu.
Aur alb. Aurul alb se obtine prin amestec cu mangan, paladiu sau argint, la care se adauga rodiu, pentru a obtine un aspect de alb stralucitor.
Aur roz / Aur rosu. Acest tip de aur reprezinta un aliaj intre aurul natural si cupru. Atunci cand se adauga argint, el devine aur roz. Desi nu este atat de des intalnit astazi, el era foarte popular la inceputul secolului al XIX-lea in Rusia.
Aur verde. Atunci cand vorbim despre aurul verde, te poti astepta la o nuanta verzuie (nu la un verde intens). Acesta este obtinut prin aliaj intre aur, argint si cupru sau cadmiu. Atunci cand a fost descoperit de libieni, a primit denumirea de electrum – un aliaj natural format din argint si aur.
Aur negru. Din nou, mai rar raspandit, dar de o eleganta deosebita, aurul negru se obtine printr-un proces de galvanizare, cu rodiu negru si ruteniu, sau printr-un proces de patinare, care consta in aplicarea unor compusi cu sulf si oxigen.
Desigur, gusturile in ceea ce priveste tipul de aur folosit pentru inelele de logodna difera de la caz la caz. Unele femei sunt mai incantate de opulenta aurului galben, in timp ce altele prefera subtilitatea aurului alb.
Tu ce tip de aur preferi?
***
Citeste Best of Weddings 2015 – Catalogul nuntilor reusite din Romania
***