Tortul tau de nunta – evolutia trendului

Pe masura ce mirii incep sa puna cat mai mult accent pe detaliile nuntii lor, astfel incat sa existe cat mai multe elemente unice si deosebite, de la mancare si bautura, pana la cel mai mic element de décor, TORTUL a devenit si el un aspect foarte important.

Nu mai reprezinta doar dulcele servit spre sfarsitul evenimentului, ci a devenit un element central care trebuie sa se integreze perfect in tematica evenimentului atat prin compozitia aleasa cat prin designul acestuia.

Ca si trenduri in materie de arome preferate pentru tort, nu putem spune ca directiile sunt foarte clare intrucat gusturile nu se discuta, si aici chiar este vorba de gusturi. 

Gusturile chiar nu se discuta

O tendinta in ultimii ani, este orientarea catre variante mai lejere a torturilor, nu foarte dulci si satioase, care pot fi consumate cu placere dupa cele 3 sau 4 feluri de mancare servite inainte. Mousse-urile sunt la mare cautare cu arome atat fructate cat si cu diverse soiuri de ciocolata, nuci caramelizate, alune etc.

Este foarte adevarat ca un tort pe baza de mousse este intotdeauna mai lejer si mai usor, dar, pe de alta parte exista si multi iubitori de torturi care abunda in ciocolata, crème si diverse blaturi.

Umplutura tortului si decorul acestuia

Noi sfatuim mirii sa aleaga compozitia in functie de meniul pe care il au la nunta, daca este clasicul meniu bazat pe cele 4 feluri de mancare (antreu, peste, sarmale, friptura) indicat ar fi sa opteze pentru o compozitie lejera, fara prea multa ciocolata neagra sau multe tipuri de ciocolata. Variantele din urma sunt foarte gustoase (cui nu-i place ciocolata?) insa merg foarte bine cand meniul este format din 3 feluri de mancare sau poate chiar 4, dar acestea trebuie sa fie usor de digerat, bazate in mare parte pe retete vegetariene.

Indiferent de gustul preferat, pe piata exista numerosi furnizori care pot satisface toate gusturile existente si noi, Monticello Events, putem consilia mirii in alegerea furnizorului cel mai potrivit pentru preferintele si bugetul vostru.

Pentru ca un design perfect si impecabil al tortului se poate realiza doar cu pasta de zahar, acest gen de tort nu se va demoda niciodata, dar, totusi tendinta merge catre torturi mai putin finisate, imbracate mai mult in frisca, diverse crème si flori naturale, fara acea pasta de zahar pe care invitatii o dau la o parte de cele mai multe ori. Din pacate, in loc de pasta de zahar, multe persoane o numesc pasta de martipan, cand de fapt este doar zahar, fara nici un gram de martipan. Daca ar fi fost martipan ar fi adus un plus de valoare gustului. Dar cum acesta are un pret mult mai ridicat decat zaharul si cum torturile de nunta ar necesita o cantitate mare pentru a fi imbracat, se prefera pasta de zahar.

In privinta marimii tortului, si aici lucrurile s-au schimbat putin, in ideea in care daca este vorba de un eveniment mare, peste medie ca si numar de invitati, se face de regula un tort cu 3-4 etaje maxim, iar restul cantitatii de tort este pregatita direct in tavi gata si usor de feliat.

Nu cu mult timp in urma, se cam purtau torturile macheta, mari, impunatoare si foarte false. Acestea se foloseau si in cazul evenimentelor mai mici, cand ar fi fost destul de evident ca tortul adevarat nu ar avea cum sa fie asa mare.

In continuare dorim sa va prezentam cateva din ideile noastre pentru a avea un tort mai altfel si mai deosebit la nunta voastra.

Pentru iubitorii de bezea, tortul Pavlova, va fi intotdeauna alegerea numarul 1. Desigur ca acest tort Pavlova la nunti, nu este neaparat un element de noutate. Au fost atatea evenimente unde s-a servit acest tip de tort si chiar prin participarea mirilor la decorarea acestuia. Elemetul de noutate vine aici in modul de servire. Tortul este adus si prezentat de catre bucatarul sef, are loc momentul de felicitari si poze, iar dupa aceasta, tortul este zdrobit de catre chef iar invitatii sunt serviti acolo, direct pe ringul de dans.

Se poate transforma ca intr-un moment de live cooking pentru tort si statie de servire in acelasi timp. Avantajul este ca cine mai doreste poate mai cere inca o portie Dezavantajul este ca momentul va dura destul de mult si este posibil ca invitatii sa fie scosi din ritmul de lor de dans si distractie. Aceasta metoda se servire este mai potrivita mai mult la evenimentele de zi sau unde dansul nu este elemental central al petrecerii.

“A la carte” wedding cake

Pentru cine doreste sa ofere diversitate invitatilor pentru tort, exista varianta ca tortul sa fie servit “a la carte” zicem no, la Monticello Events. Acest lucru presupune ca tortul va fi pregatit sub forma de mono-portii, in 2 sau 3 arome, iar invitatii isi pot alege astfel aroma preferata.

Aceasta metoda presupune desigur un cost mai ridicat intrucat trebuie pregatite cateva portii in plus din fiecare aroma intrucat nu se poate estima cu exactitate cine ce aroma va prefera.

Chiar daca va exista aceasta cantitate de tort in plus, sa nu credeti ca sunt bani irositi, intrucat la petrecerea de a doua zi intotdeauna va fi bine venita o portie delicioasa de tort , deci cu siguranta se va consuma tot ce va ramane de la nunta.

Wedding cake bar sau piramida de gogosi delicioase

Daca se opteaza pentru o diversitate si mai mare de arome, atunci se poate organiza si un Wedding Cake Bar. In loc sa fie serviti de catre ospatari cu sortimentul de tort ales in prealabil de catre miri, invitatii se pot servi singuri de la barul special amenajat.

O alta varianta deosebita, se adreseaza iubitorilor de gogosi. Pentru o nunta mai micuta se poate organiza o Piramida de gogosi care pe langa faptul ca arata spectaculos, mai este si delicioasa. Aromele pot fi diverse, iar invitatii se pot servi singuri dupa momentul de felicitari si poze.

Sau daca se opteaza pentru un Donut Wall in loc de candy bar, pentru tort putem opta pentru mono-portii de tort in forma de gogoasa, adica doar designul sa fie de gogoasa, iar compozitia de tort – astfel incat sa se incadreze in tematica gogosilor. 

Foarte important este ca fiecare sa gaseasca varianta de tort care considera ca i se potriveste cel mai bine, atat din punct de vedere al aromelor cat si al decorului.

Ca si wedding planneri, noi ne implicam si in acest aspect, participam la degustarile de tort in cadrul careia discutam ce arome ar fi mai portivite si cum le putem combina intre ele, ce variante de design putem alege astfel incat sa ne incadram in tematica aleasa.

Exista foarte multe idei inedite, aproape orice se poate realiza intrucat avem furnizori parteneri cu care colaboram de multi ani, care ne pot personaliza torturile si aromele, care ne pot concepe un design altfel si deosebit si cu care putem pune in practica idei noi si frumoase, sunt furnizori carora le place noutatea si nu zic niciodata “nu”.

Dar noi sfatuim mirii sa aleaga varianta care li se potriveste lor, cateodata poate in detrimentul variantelor in trend. Pentru ca este foarte important ca ei sa se identifice cu elementele nuntii lor, iar invitatii sa ii regaseasca pe miri in toata atmosfera creata si sa nu fie o nunta bazata doar pe trenduri si noutati.

*****

Citeste revista Best Of Weddings – Catalogul nuntilor reusite din Romania