De ce este costumul bespoke pentru mire o alegere ideala

Cand vine vorba de ocazii speciale majoritatea barbatilor prefera sa isi faca un costum la comanda. Fie ca e din ratiuni practice, fie ca este o ocazie de a se rasfata, un costum comandat are o multitudine de atribute superioare costumelor disponibile “la raft”.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Ce este costumul bespoke

Intrucat ne putem comanda mai multe tipuri de costume, deseori apar confuzii intre diferitele servicii existente. Pe piata romaneasca s-au fundamentat in ultimii 7 ani destul de bine serviciile de tip made-to-measure unde clientul isi poate alege tesatura, personalizarile si intr-o anumita masura croiul. Recent, a reinviat traditionala croitorie “de comanda”, asa numitul serviciu bespoke, care, spre deosebire de made-to-measure, presupune pe langa o infinitate de personalizari, un croi identic conformatiei purtatorului, intrucat in croitoria bespoke fiecare costum are propriul tipar, dezvoltat special pentru mire – costumul bespoke pentru mire devenind, astfel, o optiune preferata.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Bespoke versus made-to-measure

Pe scurt, din punct de vedere tehnic, principala diferenta dintre cele doua servicii rezida in croiala. In timp ce costumul made-to-measure este, dupa cum ii spune si numele, facut pe masurile viitorului mire plecand de la un etalon (haina de masura standard care se pune de proba pentru a stabili masura de baza de la care se calculeaza), costumul bespoke pentru mire nu are masura de baza, singurul element de referinta fiind corpul mirelui. Mai mult, costumele made-to-measure sunt declinate din costumele de serie si au un succes deosebit in randul tinerilor cu o conformatie apropiata de etalon care cauta un costum foarte accesibil ca pret, fabricat dintr-o tesatura buna.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Beneficiile costumului bespoke

La polul opus, costumul bespoke pentru mire (denumirea provine de la englezescul “to be spoken for”) are avantajul ca intreaga constructie pleaca de la individ si nu de la cum a fost construit tiparul fabricii. Costumul bespoke nu suporta productie de serie, intreaga sa filosofie fiind despre atentia la detalii si atentia la client, motiv pentru care maestrul croitor vede intotdeauna mirele si discuta cu acesta despre preferintele sale in materie de confort si asteptari de la costum. Pe aceasta, construind tiparul, nu exista riscul de a inregistra sincope intre asteptarile clientului si rezultatul final, croiala fiind orientata spre atingerea perfectiunii.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Un alt avantaj al costumelor bespoke intervine in momentul in care constructia costumului, cea corporala sau asteptarile de la haina depasesc posibilitatile tehnice disponibile in fabrica si sunt orientate spre replicarea unui ideal al croitoriei sau unor elemente specifice ca: ajustoare laterale pentru mici fluctuatii de greutate fara sa mai fie nevoie de curea, buzunare suplimentare, buzunare ascunse, stop-camasa (element constructiv care impiedica iesirea camasii din pantaloni), costume super-light, aerisiri speciale pentru zilele toride, detalii cusute manual, butoniere cusute manual, monograme cusute manual, falduri pentru confort, constructii speciale pentru umeri, spate, piepti etc.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Costum realizat de SARTO Bespoke

De asemenea, viata unui costum bespoke pentru mire este mult mai lunga, intrucat dincolo de tesatura se lucreaza cu accesorii de cea mai inalta calitate, ca piepti full canvas din par de cal, nasturi din horn si elemente constructive rezistente in timp. De asemenea, lucrul in propriul atelier ne permite sa ne gandim la costum pentru o lunga perioada de timp, incluzand si fluctuatiile in greutate. Costumele SARTO bespoke au sub captuseala rezerve de material care va permit fluctuatii de greutate considerabile.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Ce se intampla la probe

Costumul bespoke pentru mire vine in intampinarea acestuia si cu avantajul probei intermediare si a croiului in ateliere mici, nu linii de productie. Astfel, se poate interveni asupra acestuia pe parcurs, intrucat echipa care il construieste este in permanenta in cadrul SARTO bespoke, la dispozitia clientului, pregatita sa intervina si daca apar schimbari neprevazute. Mai mult, SARTO va invita la o proba intermediara, care survine cam la 2-3 saptamani de la comanda, pentru a proba costumul semi-construit si a ajusta orice mici detalii, in vederea asigurarii perfectiunii acestuia. Cum nuntile sunt evenimente complexe influentate de multi factori si elemente neprevazute, este ideal sa va pregatiti pe cat mai multe planuri.

La proba se poate interveni asupra orientarii manecilor, se pot elimina orice cute si falduri deranjante si se pot stabili detaliile finale pentru un look exact asa cum se doreste. La SARTO se lucreaza cu o proba intermediara pentru a fi siguri ca data la care este programata livrarea este respectata cu strictete si ca nu apar surprize si intarzieri.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Serviciul bespoke la SARTO

SARTO a oferit in trecut serviciul made-to-measure, de care clientii nostri au fost multumiti, disponibil la un pret foarte avantajos, insa cursul normal ale evolutiei noastre ca si brand si relatia cu clientii, ne-au adus in punctul in care ne dorim sa putem oferi costumul perfect si o experienta superioara!

Un motiv determinant pentru trecerea SARTO la croitoria bespoke a fost dorinta de a-i putea oferi mirelui costumul dorit. In piata romaneasca am descoperit ca exista confuzia intre ce presupune costumul made-to-measure si cel bespoke sau “de comanda”, confuzie care genereaza nemultumirea clientilor care au asteptari mari de la un costum made-to-measure. In ciuda faptului ca in magazinele made-to-measure comanzi un costum care va veni peste o luna, acesta nu este in niciun caz un costum bespoke sau “de comanda” in acceptiunea croitorilor traditionali. Din pacate, piata evita sa prezinte aceste diferente si genereaza asteptari supra-realiste raportate la ce poate se poate oferi.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Costum bespoke pentru mire creat de SARTO

Din dorinta de a fi complet transparenti cu privire la ceea ce presupune serviciul SARTO bespoke, toti clientii nostri intra in contact cu Maistrul Croitor care le va desena tiparul si sunt invitati sa observe procedeul de croire. In atelierul SARTO, croitorii pot fi observati rihtuind, lucrand la masa de croit sau desenand tipare. Credem cu tarie ca fiecare mire merita un costum perfect in ziua nuntii sale, obtinut prin dedicarea si profesionalismul croitorilor nostri.

Costumul bespoke pentru mire este de preferat pentru ca…

  • Este fidel conformatiei corporale a purtatorului, intruchipandu-l pe acesta perfect;
  • Este mai usor si mai apropiat de corp decat orice alt costum;
  • Ofera o performanta superioara (aerisit in zilele toride de vara, durata lunga de viata, rezistenta la sifonare);
  • Toate elementele sunt centrate pe corp, fara cute si falduri deranjante;
  • Existenta unei probe intermediare ce garanteaza ca la livrare totul va fi asa cum va doriti;
  • La SARTO costumele sunt livrate intotdeauna la timp, filosofia brand-ului fiind cea a recomandarii si nu cea a dimensiunii cosului de cumparaturi.

costumul bespoke pentru mire - sarto

Gasiti mai multe detalii despre SARTO bespoke in pagina de prezentare din sectiunea “Alege furnizori”

 

*****

Citeste 100 Fotografii de nunta – o colectie de fotografii de nunta senzationale din Romania

fotografii de nunta din romania