Coregrafie-contur

Ce inseamna conceptul de coregrafie-contur?

Daca fiecare nunta este unica, de ce nu ar fi unic si fiecare dans al mirilor?

Dupa multi ani de experienta in dans sportiv si mai apoi in dansul mirilor, antrenorii First Dance Studio (fostul DIS Dance) au ales sa se lase ghidati de creativitate si sa lanseze un nou concept de dansul mirilor: coregrafia-contur.

Va aratam despre ce este vorba in cele ce urmeaza:

Si acum hai sa va si spunem in detaliu despre ce este vorba.

Descrierea conceptului de coregrafie-contur

La First Dance Studio veti avea parte de o coregrafie pentru dansul mirilor personalizata si creata impreuna cu voi si special pentru voi. Dar nu am putut sa vorbim despre unicitatea coregrafiei pana acum din mai multe motive, printre care si acela ca solicitarile de dansuri pentru acest moment din nunta se rezuma la dansuri precum vals vienez, blues, tango si cateva altele combinate sau nu, cu figuri ca in cartile de tehnici de dans.

Va recomandam sa alegeti o melodie pe gustul vostru, insa diferita de acele cateva melodii extrem de solicitate pentru dansul mirilor pe care le auzim cam la fiecare nunta. Trebuie sa stiti ca nu exista un trend pentru melodia primului dans si deci nu trebuie sa alegeti o melodie dintr-o lista de acest gen. Mai mult, ar trebui sa existe un trend care sa spuna ca cel mai la moda este sa iti alegi melodia pentru dansul mirilor cat mai diferita si necunoscuta de invitati.

Personalizarea dansului mirilor

Dupa melodie, a doua treapta pentru a avea un dans al mirilor personalizat este realizarea unei coregrafii pe gustul si dupa abilitatile cuplului si nu una ce sa constea in cativa pasi prestabiliti de catre antrenorul sau instructorul de dans. Desigur, pasii de baza ai fiecarui dans nu pot fi reinventati, asa ca orice ai face, cateva figuri de dans vor fi identice in coregrafiile a doua cupluri de miri. Pentru ca nu este vorba de un concurs, ci mai degraba de un spectacol, ce poate fi reinventat sau, mai bine zis, interpretat, este gradul de rotatie al figurilor si directiile in care se danseaza pasii la dansul mirilor. Asa ca la First Dance Studio ne acordam oportunitatea de a fi creativi si de a propune ceva nou pentru fiecare cuplu de miri dansatori. Acest “ceva nou” se traduce printr-o coregrafie pe un contur.

Asa ca la prima ora de dans, pe langa intrebarile “Care este melodia voastra preferata?”, “Aveti un dans preferat? Care este acela?”, mai adaugam o intrebare: “Care este obiectul vostru preferat?” Aceasta intrebare a generat reactii fel si fel de la cuplurile pe care am “testat” deja acest nou concept. Pentru unii era o intrebare dificila deoarece nu s-au mai gandit la a-si adresa vreodata aceasta intrebare, pentru altii a fost un test de cunoastere deoarece s-au amuzat spunand fiecare obiectul preferat al celuilalt, dar au fost si altii foarte prompti si am aflat rapid raspunsul la intrebare.

Danseaza pe conturul obiectelor preferate!

Dupa ce avem ca reper obiecte preferate precum inelul de logodna, un pahar de vin, o barca, un sfestnic va spunem ca dansul mirilor va avea o coregrafie care, privita de sus, va reprezenta obiectul vostru preferat. Pe masura ce avansati cu pasii de dans pe suprafata ringului veti contura acel obiect drag voua.

image1-coregrafie-contur-dis-dance
Este mai grea o coregrafie-contur decat o coregrafie “normala” de dansul mirilor?

La prima vedere, da. Atat ca prima impresie nu este intotdeauna fondata. Aici este un asemenea caz. Coregrafia dansata pe un contur este chiar mult mai usoara decat o coregrafie cu figuri de dans preluate exact din cartile de tehnica a dansului. Cum asa? Pai, in primul rand, va veti aminti mult mai usor fiecare figura si ordinea lor.

Pentru dansul mirilor, antrenorii si instructorii de dans de la First Dance Studio nu va vor incarca memoria cu numele real al figurilor, asa ca majoritatea pasilor ajung sa fie “pasii aceia unde ne rotim amandoi” sau “figura unde te rotesc pe tine de doua ori”. La o coregrafie pe contur, figurile sunt redenumite prin asociere cu parti ale obiectului ales.

De exemplu, “piciorul paharului de vin”, “piatra inelului” si altele. Astfel, pe langa o mai buna tinere de minte a pasilor, aveti parte si de amuzament si buna dispozitie!

Alege o coregrafie-contur!

Cu urmatorul argument ce il aduc in favoarea acestui tip de coregrafie sper sa conving mai multi barbati ca dansul este un moment frumos in cadrul nuntii si nu numai. Dragi miri, este deja o chestiune destul de bine cunoscuta aceea ca majoritatea femeilor au un simt al orientarii in spatiu nu asa de bine dezvoltat ca si barbatii.

Asa ca dansul mirilor pe contur este ocazia voastra sa va ghidati partenera in pasi de dans pe directiile corecte si sa creati impreuna o amintire de suflet, voi avand o expresie a fetei foarte increzatoare si generand un zambet larg pe fata ei. Bineinteles ca asta nu schimba cu nimic faptul ca voi, dragi mirese, va trebui sa stiti la fel de bine ca si partenerul vostru pasii de dans si nu doar “sa va lasati conduse”.

Este adevarat ca a dansa nu este un lucru usor. La fel cum este adevarat ca nu este un lucru imposibil. Poate aveti nevoie de 5 sedinte, poate de 10 sau poate de cateva luni bune de dans, insa cel mai important lucru este sa faceti aceasta activitate de placere si cu placere.

Un lucru il tot repetam la First Dance Studio: expresia fetei este mult mai importanta decat pasii pe care ii dansati. Daca reusiti sa va pastrati un zambet pe buze si o postura eleganta orice pas gresit – stiut de voi doar ca este gresit – va fi trecut cu vederea de catre invitati care se asteapta sa nu va vada buzele miscandu-se in sens de numaratoare si povesti legate de ce figura urmeaza in dans.

Cine va stii ca voi dansati pe un contur dansul mirilor?

Probabil doar voi. Asta daca nu sunteti extrem de incantati dupa prima ora de dans cand aflati cat de interesanta va fi coregrafia voastra creata de First Dance Studio si le spuneti despre asta tuturor celor pe care ii intalniti :)

Are rost sa faceti o coregrafie pe contur daca nu se va filma de sus dansul?

Da. Filmarea dansului astfel incat sa se vada conturul este un bonus pentru amintirea dansului mirilor. Este insa mult mai important sa stiti voi ca dansul vostru a fost unic si ca v-a reprezentat. Dcci chiar daca aveti sau nu in pachetul de video de nunta o drona sau o macara, puteti alege o coregrafie-contur pentru primul dans.

La fel de important este sa va fie mult mai usor de dansat, ceea ce se va intampla prin acest stil de coregrafie. Si daca tot am vorbit despre simplificarea lucrurilor la acest capitol, va recomandam ca melodia aleasa de voi sa fie cu un ritm destul de clar si cu suficiente accente si schimbari de ritm ori, de preferabil, sa fie cu versuri. Pentru ca daca are versuri va puteti orienta dupa cateva cuvinte, pe langa orientarea dupa forma obiectului.

Acestea fiind spuse, speram ca acest nou concept sa vi se para cel putin la fel de interesant precum li s-a parut mirilor care ne-au calcat pragul la First Dance Studio si deja au aceasta amintire a acelui moment deosebit din ziua nuntii.

Credit foto: WEDMAG, Marius Frim Photography
Credit video: Ion Marin