Multa lume se intreaba de ce mirii aleg sa faca sedinte foto dupa eveniment, imbracati in tinutele de la nunta? Oare ,,se pun” aceste sedinte foto, daca nu au loc in aceeasi zi cu nunta in sine? E oare din cauza ca vor miresele sa se simta in centrul atentiei pentru mai multa vreme? 

Noi credem ca mai departe de tot felul de dorinte personale, o sedinta foto in alta zi iti ofera luxul celui mai bun rezultat posibil, fara a fi sub presiune, fara oboseala, fara telefoane de la rudele care nu gasesc restaurantul. Fara presiunea vremii, a planului A sau B contra timp in functie de nori, temperatura, ploaie sau vant. 

Dar iata care este opinia partenerului nostru, Alin Panaite, de la  Avatar Studio (Constanta) pe marginea subiectului acestei sedinte foto de dupa nunta, pe care unii o numesc Trash The Dress, altii Love The Dress sau chiar Cherish The Dress

Sedinta foto de dupa nunta a devenit o componenta importanta a fotografiei de eveniment.  Cei mai multi o numesc generic “Trash The Dress”, desi termenul nu este tocmai exact, notiunea fiind potrivita mai degraba pentru sedintele in care mireasa este dispusa sa isi distruga rochia, sa o murdareasca foarte tare, sau chiar – in cazuri extreme – sa o faca bucati.

r

Cat de importanta este aceasta sedinta?

Sedinta foto de dupa nunta este, din punctul meu de vedere, foarte importanta pentru miri. Ea nu are rolul de a se substitui sedintei din ziua nuntii, ci vine mai degraba ca o completare a povestii. 99 la suta dintre miresele mele aleg in pachet si aceasta sedinta. Cu toate astea, eu acord atentie foarte mare sedintei din ziua nuntii; emotiile din ziua respectiva sunt  greu sa le mai traiesti in alta zi, plus ca machiajul sau coafura nu au cum sa fie la fel intr-o alta zi.

40b

Dar care sunt avantajele unei astfel de sedinte?

Avantajul principal este timpul, sau mai bine zis lipsa presiunii lui. NU neaparat din partea mea, eu de multe ori lucrez foarte bine cand sunt presat, dar e vorba un pic prea multa presiune pentru miri, cauzata de toate micile detalii si probleme care pot aparea in ziua nuntii. Mai toate cuplurile se streseaza teribil cu organizarea nuntii – si acest lucru lasa urme vizibile inclusiv in ziua respectiva, indiferent cat de mult ar incerca sa se relaxeze.

Amalgamul de emotii din ziua nuntii creeaza niste emotii unice. Emotia este cuvantul cheie in fotografia de nunta, si ea trebuie sa se vada si in sedinta foto de dupa nunta. Ai in fata doi oameni care se iubesc, care au scapat de stressul cu matusa careia nu-i convine ca ai asezat-o la masa cu vecina de la 3 (pe care stiai ca n-o suporta, cum puteai sa uiti asta, serios?), sau ca lectiile de dans nu au fost suficiente si ai s-o calci pe pantofi… Toate astea au trecut, au ramas amintirile frumoase ale acelei zile, si a mai ramas ceva esential – dragostea dintre ei.

g

 

Cum alegi tematica sedintei foto de dupa nunta?

Aceasta sedinta foto, chiar daca are loc dupa eveniment, este un episod din povestea nuntii, deci tematica si locatia se aleg in functie de personaje. Daca nu tii cont de asta, totul va parea fals. Am vazut multe greseli din acest punct de vedere: nu poti sa pui mireasa sa-i dea palme mirelui, sa il lege cu funii si sa il traga dupa ea, daca nu sunt genul asta de oameni. Daca mirii sunt mai nebunatici, poti alege o ipostaza mai indrazneata, daca sunt mai linistiti, mai romantici, trebuie sa tii cont de asta. Important este ca ei, cand se vor uita pe fotografii, sa simta ca imaginile ii reprezinta, sa se regaseasca in poveste. De aceea este foarte important sa ai o legatura apropiata cu ei, sa fii prietenul lor, sa ajungi sa-i cunosti foarte bine.

Locatia o alegem impreuna, de obicei ei vin cu propuneri si eu le trec printr-un filtru propriu. Ca fotograf vezi lucrurile alfel: cauti lumina, unghiuri, texturi.

Alin2

Trash the dress sau love the dress?

Notiunea de love the dress este antonimul celei de trash the dress, si defineste o sedinta mai „cuminte” , in care rochia nu este traumatizata. Am avut cliente care au platitmii de euro pe rochie, evident ca nu au vrut sa o supuna la chinuri, si ar fi fost cel putin neinspirat din partea mea sa propun asa ceva. A fost o vreme cand multi fotografi se dadeau peste cap sa distruga rochii, pentru ca era la moda. Nu cred ca moda este atat de relevanta in acest punct. Poti face trash the dress, dar numai atunci cand se integreaza in poveste. Anul acesta voi avea o sedinta foto in apa ( mirele este scafandru ), alta facuta pe motoare (da, ati ghicit, mirele e biker). Altfel insa, trend-urile in fotografie sunt trecatoare si superficiale: peste zece sau chiar zeci ani, cand mirii se vor uita pe albumul de nunta, nu trebuie sa se simta stanjeniti de ideile fotografului influentate de vreo moda temporara.

Atunci cand rasfoiesc albumul de nunta, mirii trebuie sa se regaseasca inca in poveste, sa simta emotia de atunci. Restul sunt doar detalii.

DSC_0147

Nunta este o poveste… O poveste in imagini, pe care, atunci cand o cititi, va umple de emotia fiecarei clipe, a fiecarui zambet … De aceea rolul povestitorului este atat de important. Fotograful este cel care va fi alturi de voi in fiecare moment si care are grija ca peste 10, 20 de ani, cand veti arata albumul copiilor sau nepotilor, sa retraiti, prin imagini, emotia acelei zile. Fotograful este profesionistul experimentat care care iti da siguranta in tot ceea ce face, dar si omul, prietenul vostru, care stie cum ganditi, care vibreaza in acelasi ritm cu voi.

Avatar Studio, partener WEDMAG

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online