Atunci cand alegeti un videograf pentru nunta voastra, este important sa existe o conexiune intre voi si el, astfel incat fiecare detaliu sau persoana importanta din acea zi sa fie surprinsa in povestea nuntii. Pentru ca spun povesti frumoase intr-un mod profesionist, ne-am gandit sa va ajutam sa ii cunoasteti pe videografii de la Story Films printr-un interviu:

Cine spune povesti la Story Films?

Story Films este un brand in spatele caruia se afla 7 ani de experienta in filmare si care se defineste printr-o echipa specializata pe videografia de nunta.

In 2007 am inceput sa filmez evenimente, creandu-mi un brand in nume propriu – Kalmar Gyula, asemenea mai multor videografi de eveniment din tara sau din strainatate. Mereu mi-am dorit sa abordez diferit filmarea de nunta, sa ma diferentiez de competitie.

image4-storyfilms-interviu

Pe parcursul anilor am participat la o serie de workshopuri de filmare si odata cu amenajarea un spatiu pentru birou am decis ca vreau sa practic videografia la cel mai serios nivel. Asa ca echipa s-a extins la 3 videografi, incepand cu mine ca manager si videograf al Story Films.

Atat in perioada 2007-2012, cat si dupa aparitia noului brand Story Films, mi-am asumat activitatile de videograf principal, de manager si coordonator al echipei, de gestionare a website-ului, creare si intretinere de relatii cu clientii, participare la expozitii, cat si partea de editare. Insa nu este tocmai usor sa furnizezi un material de foarte buna calitate daca filmezi doar singur o nunta cu multe momente si activitati petrecute in locatii diferite. Este necesar, in multe situatii spre exemplu si un “second shooter” (pentru ca in general filmam in echipa de doi videografi), adica o a doua camera, care prezinta evenimentul dintr-o perspectiva diferita si ofera posibilitatea realizarii unui material final mai dinamic si interesant. Astfel ca rolul principal am membrilor echipei mele este sa-mi fie cameramani secunzi la evenimente. Ca rol secundar, dar nu lipsit de importanta, este acela de a ma ajuta cu editarea materialului filmat la eveniment, proces creativ si minutios, care se poate intinde pana la 80-90 de ore in cazul fiecarui eveniment.

image2-storyfilms-interviu

De ce tocmai povesti de nunta?

Am ales videografia de nunta pentru ca este un domeniu care oferta multe provocari, dar si multa satisfactie. Sunt un perfectionist pasionat de nunti si asta se vede in materialele video finale. Inca din 2007 scopul meu a fost sa ofer o alternativa calitativa celor care isi doresc mai mult decat o simpla filmare – acestea este motivul pentru care am ales videografia de nunta si nu altceva.

Cum sunt si cum v-ar placea sa fie filmele de nunta?

Videografia de nunta din Romania se afla in continua evolutie. Ne-ar placea insa ca aceasta nisa sa aiba unele reguli si restrictii pentru a avea parte de mai multi videografi profesionisti si de mai putine materiale video de proasta calitate. Ma bucura sa vad totusi ca sunt implementate idei noi, cu influenta vestica si ca mirii isi condimenteaza evenimentul cu diverse coltisoare atent decorate, pe care ne place tare sa le includem in filmul de nunta. In acelasi timp am observat o tendinta de simplificare pe care si eu la randul meu o incurajez ori de cate ori discutam cu viitorii miri. Ziua nuntii este o zi destul de lunga, si asta o observam mai degraba noi si fotografii – cei care suntem alaturi de miri pe tot parcursul zilei, spre deosebire de toti ceilalti furnizori care sunt prezenti doar partial la program. Asadar, oficierea starii civile intr-o alta zi sau simplificarea programului prin reducerea momentelor traditionale de la pregatiri reprezinta o modalitate de relaxare si destresare a mirilor. Personal cred – si experienta evenimentelor filmate confirma acest fapt – ca cele mai reusite evenimente sunt cele care sunt planificate cu mare atentie pana la ultimul detaliu (de preferabil cu ajutorul unui wedding planner) si ale caror program este unul lejer, relativ simplu si placut majoritatii participantilor, fara prea mult fast si momente inutile ori plictisitoare atat in prima parte a zilei, cat si in timpul petrecerii.

image1-storyfilms-interviu

Pentru a veni in ajutorul cuplurilor, pe site-ul nostru avem o serie de articole ce reflecta viziunea noastra asupra evenimentul, adica ce consideram noi a fi greseli frecvente in ceea ce priveste organizarea, dar mai ales ce anume observam noi ca fiind lucruri positive si pe care le incurajam. Toate aceste informatii provin din propriile experiente ca videografi de nunta, fiindca noi suntem observatori ai evenimentelor si din serviciul nostru face parte si consultanta acordata cuplurilor cu care colaboram.

Cat timp va ocupa munca de birou si de ce?

In general pentru realizarea unui film de nunta, asa cum spuneam deja, sunt necesare de la 50 pana la 80-90 ore de munca in postprocesare. Aceste ore bineinteles exclud cele aproximativ 16 ore de prezenta in ziua nuntii si calculand in zile inseamna 7-11 zile cu 8 ore de munca pe zi. Munca de editare, care constitue marea majoritate a activitatii noastre de dupa nunta, este o munca creativa, iar asta presupune automat faptul ca nu poate fi executata fara oprire timp de 8-9 ore pe zi. Editarea o facem doar noi, conform stilului nostru si cu o atentie sporita la detalii.

image5-storyfilms-interviu

Printre celelalte sarcini se numara copierea materialului, realizarea copiilor de siguranta, sincronizarea intre camere si sunet, corectiile de sunet si culoare, imprimarea discurilor si realizarea carcaselor la comanda. Datorita naturii complexe a acestor proiecte si datorita faptului ca procesul creativ nu se poate face contra cronometru, in 2014 am lucrat cu termene de predare incepand de la o luna si pana cel mult patru luni, in functie de perioada anului si complexitatea proiectului. Este foarte important pentru noi ca inca de la prima intalnire sa le explicam mirilor toate aceste detalii despre timpul alocat muncii noastre atat la nunta, cat si dupa nunta, pentru a intelege de ce dureaza si cat dureaza pana la predarea materialelor finale. Astfel, majoritatea cuplurilor de miri si-au dat seama de diferentele intre proiectele noastre de filmare si ale celor care in 1-2 saptamani preadau nunta „la cheie”.

Care este durata ideala a unui film de nunta din perspectiva Story Films?

Am observat recent ca viitorii miri sunt din ce in ce mai curiosi sa vada varianta finala – filmul nuntii propriu-zis. Probabil acest lucru se datoreaza si faptului ca au vazut deja multe materiale rezumat circuland prin retelele de social media, insa materiale lungi probabil mai putine. Asa ca stiu la ce sa se astepte in privinta rezumatului de nunta, dar nu si in cazul filmului. Este evident mult mai greu sa faci un film lung interesant si placut fata de un clip de 5 minute. In cazul nostru, in momentul de fata, durata medie a materialului lung variaza incepand de la o ora jumatate si pana la putin peste doua ore. Consider ca lungimea unul film de nunta (in cazul evenimentelor din Romania) ar trebui sa fie undeva in jurul acestor valori, adica durata unui film pe care il putem vedea si la cinema. Durata acestor materiale este data de momentele din ziua nuntii, neexistand o reteta fixa pe care sa o putem spune inainte de participarea la eveniment. Scopul nostru principal este sa realizam un film care sa fie interesant, captivant si care sa nu lase audienta cu senzatia ca ceva a lipsit ori ca o anumita parte a fost mult prea plicitisitoare. Asa am ajuns la aceste valori estimative.

Mihaela Horia – You’re The One That I Want from Story Films on Vimeo.

Care este nunta voastra de suflet si de ce?

N-as putea raspunde la intrebarea asta extragand un singur eveniment. Ne plac toate :) Participam la evenimente superbe si intalnim cupluri minunate, asa ca as putea alege mai degraba un top 3, fara o ordine anume:

Ioana si Vlad – un cuplu superb, care a investit foarte multa energie, timp si efort in ziua nuntii lor, la nunta carora am simtit ca totul curge de la sine si care ne-au incantat cu un prim dans extraordinar:

Ioana & Vlad – Favorite love story from Story Films on Vimeo.

Andi si Gergo – doi tineri minunati, stabiliti la Paris, pe care i-am vizitat in primavara sub forma unei minivacante in care am realizat un clip de proiectat la nunta lor, ce a avut mare succes in randul invitatilor:

Love in Paris from Story Films on Vimeo.

Andreea si Adrian – un cuplu nebunatic din Germania si o nunta eleganta la Salonta urmata de un after wedding shooting in Sibiu:

Andreea si Adrian – Modern Love from Story Films on Vimeo.

Filmati si in timpul liber sau preferati sa vi-l ocupati cu alte activitati?

Timpul liber este destul de limitat, mai ales in perioada verii si toamna cand fie suntem la eveniment fie editam. Se intampla des sa lucram chiar si pana la 10 seara, asta din dorinta de a furniza un serviciu exceptional in termenele initial prevazute. Totusi, in timpul nostru liber incercam sa lasam deoparte echipamentele video pentru ca preferam sa fim activi, sa facem jogging, sa jucam fotbal sau sa mergem la schiat. Bineinteles, asta si pentru ca a fi in conditie fizica buna este esential atat in viata privata cat si pentru munca noastra. In rest, ne bucuram de grupul de prieteni si de familie, care ne sunt dragi tare!

Rezolutiile anului 2015. Ce v-ati propus?

Pentru 2015 ne-am propus sa continuam dezvoltarea brandului, a abilitatilor noastre de editare si filmare si ne dorim sa calatorim cat se poate de mult.

image3-storyfilms-interviu