Unde e cel mai bine sa realizati sedinta foto din ziua nuntii ori cele dinainte sau de dupa nunta? Noi va sugeram sa fie exact acolo unde va doriti voi, in locul de care va leaga o amintire ori de care vreti ca de atunci incolo sa va lege o amintire. Totusi, daca locatia preferata de voi este considerata mai putin potrivita din pricina luminii din momentul zilei in care ati programat sedinta foto, cel mai bine este sa ascultati sfatul fotografului. Azi va povesteste despre lumini si locatii fotograful profesionist Alina Botica:

Lumina naturala? Lumina artificiala? Sunt intrebari la care am cautat raspunsul pe parcursul anilor. Si sunt sigura ca majoritatea fotografilor au facut la fel. Am o preferinta aparte pentru lumina naturala, dar nu mi-e teama de cea artificiala. Pe parcursul anilor am invatat sa folosesc lumina – fie naturala, fie artificiala – in avantajul clientilor mei. In ziua nuntii incerc sa ma folosesc cat mai mult de lumina naturala, pe care uneori o imbin cu lumina artificiala pentru a obtine anumite efecte in imagini. Alteori, lumina artificiala sau cea ambientala ma ajuta sa scot in evidenta un anumit lucru, ma ajuta sa dau o anumita stare sau un anumit dramatism imaginii.

image1-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Cea mai frumoasa lumina naturala pentru fotografii este cea din apropierea rasaritului sau apusului soarelui datorita faptului ca umbrele sunt moi si calitatea luminii aduce un plus la atmosfera romantica, idilica, intima si calda din cuplu. Dar cum nu putem intotdeauna beneficia de aceasta lumina am invatat sa folosesc lumina si umbrele puternice din mijlocul zilei in avantajul mirilor mei pentru a crea fotografii minunate si, in acelasi timp, am invatat cum sa folosesc blitz-urile portabile pentru a compensa lumina sau lipsa luminii astfel incat sa pot crea cadre frumoase indiferent de perioada zilei in care are loc sedinta foto sau de locatia sedintei foto.

image2-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Imi doresc ca in fotografiile mele sa existe si amprenta mirilor mei, deoarece este vorba despre ei si despre evenimentul lor, asa ca vom alege impreuna atat locatia sedintei foto din ziua nuntii, cat si a sedintelor foto de dinainte de nunta si de dupa nunta. In functie de preferintele lor, de vreme, de momentul zilei vom alege impreuna locul potrivit pentru fiecare sedinta foto in parte. Sfatul meu este sa incercati sa alegeti locatii inedite sau care sa aiba insemnatate pentru voi atat pentru ziua nuntii, cat si pentru sedinta foto de logodna sau sedinta foto de dupa nunta.

image3-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Pentru ziua nuntii incercati sa evitati parcurile deoarece vor fi aglomerate in zilele de weekend, puteti alege in schimb cafenele, case vechi, muzee etc. Insa pentru sedinta foto de logodna sau cea de dupa nunta, avand in vedere ca timpul nu este constrans de alte evenimente, puteti alege si o locatie in afara orasului, in care locuiti sau unde a avut loc nunta, in Romania sau in strainatate.

image4-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Sunt miri care au un loc deosebit, de suflet, care a marcat un moment important in viata lor de cuplu, si isi doresc niste fotografii in acel loc – atunci voi face tot posibilul sa ajungem in locatia respectiva si sa avem macar cateva cadre in acel loc. Daca aceasta locatie nu este accesibila in ziua nuntii, datorita distantei sau a vremii, ii sfatuiesc pe miri sa profite de o sedinta foto inainte de nunta sau dupa nunta. Astfel, vom fi mai relaxati, vom avea mai mult timp si vom putea alege si momentul potivit astfel incat sa profitam de cea mai buna lumina fara sa fim constransi de programul zilei nuntii. De asemenea, sunt miri care merg pe mana mea in ceea ce priveste locatia sedintelor foto.

image5-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Pentru sedinta foto din ziua nuntii, daca vreti ca aceasta sa aiba loc in aer liber, va recomand sa alegeti un moment in apropierea apusului soarelui si o locatie care sa fie ori in apropiere de biserica ori in apropiere de restaurant astfel incat sa profitam la maxim de timpul si lumina pe care le avem la dispozitie. In schimb, daca optati pentru o locatie interioara, puteti alege si un alt moment al zilei pentru sedinta foto, spre exemplu imediat dupa pregatiri sau inainte de cununia religioasa, deoarece lumina va fi filtrata prin ferestrele locatiei si nu va fi la fel de puternica sau se pot folosi blitz-uri externe pentru iluminare in locatie. Ca si timp, recomandarea mea este sa alocati circa doua ore pentru sedinta foto din ziua nuntii, sa fiti relaxati si veseli si sa putem suprinde emotiile si bucuria voastra din ziua respectiva.

image6-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Se intampla ca mai multe cupluri de miri sa aleaga aceeasi locatie pentru sedinta foto si atunci se transforma intr-o provocare in obtinerea unor fotografii diferite pentru fiecare cuplu in parte. Nu gasesc o problema in avea aceeasi locatie pentru mai multe cupluri pentru ca fiecare cuplu este diferit si la fel vor fi si imaginile, indiferent de locatie, in plus, aceasta situatie ma ajuta sa gasesc, in aceeasi locatie, unghiuri diferite, unghiuri pe care nu le-am observat data trecuta sau unghiuri pe care lumina le pune altfel in valoare, astfel incat sa obtin alte imagini.

image7-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Daca in acelasi timp cu mine, in locatia aleasa, s-a aflat si un alt fotograf impreuna cu mirii lui, am incercat intotdeauna sa vorbesc cu acesta si sa stabilim niste mici reguli astfel incat sa putem folosi locatia in conditii optime pentru toata lumea si sa obtinem fotografiile pentru care am venit. In general folosim o parte a locatiei pe care ei nu o folosesc la momentul respectiv si invers, astfel incat sa nu ne incomodam unii pe ceilalti sau sa intram unii in cadrele celorlalti. Totul se bazeaza pe comunicare si intelegere reciproca. Si celalalt fotograf, la fel ca si mine, este acolo pentru a-si face meseria, pentru a livra produsul promis mirilor si pentru a-i multumi pe acestia.

image8-alina-botica-locatii-sedinta-foto

Sfatuiti-va cu fotograful vostru in ceea ce priveste locatiile si momentul potrivit pentru sedintele foto si cu siguranta veti avea niste imagini de care sa fiti mandri si pe care sa le pretuiti!