Amintiri peste amintiri. Momente, trairi, locuri de suflet, persoane emotionate – cam asa am putea descrie pretioasele fotografii de nunta. Astfel face un fotograf un rezumant in imagini a unei zile memorabile. Alina Botica ne-a marturisit ca ii place tare de tot sa fotografieze mirii impreuna cu familia, cu cei mai apropiati dintre apropiatii lor. Asa ca va invitam sa cititi in continuare argumentele ei despre aceasta frumoasa activitate:

Sedinta foto cu mirii din ziua nuntii este printre cele mai importante momente ale zilei. De ce? Pentru ca atunci aveti posibilitatea sa fiti doar voi doi si fotograful. Sfatul meu este sa va relaxati, sa nu va ganditi la ce mai este de aranjat la restaurant, daca florile din ornamentele de pe mese si-au pierdut prospetimea sau daca mancarea va satisface pana si cele mai exigente gusturi. Lasati fotograful sa va vada exact asa cum sunteti voi, aratati-i dragostea pe care o purtati unul celuilalt. Toate aceste sentimente si trairi se vor vedea si in fotografiile voastre.

Pe langa sedinta foto cu voi doi, o alta parte importanta a amintirilor voastre sunt fotografiile de familie. Si nu ma refer aici doar la imaginile cu parintii vostri ci si cu fratii sau surorile voastre, cu bunicii sau cu alte rude care v-au marcat drumul in viata si v-au fost alaturi. Nu trebuie sa uitati ca multe dintre aceste rude au visat la ziua cand vor fi prezente la nunta voastra. Sunt sigura ca bunicii si buncile voastre v-au zis cel putin o data in viata ca asteapta sa va vada casatoriti si sa va fie alaturi in ziua nuntii. Luati-va o marja de timp, circa 20 de minute, dupa pregatiri sau dupa cununia religioasa astfel incat sa reusiti sa faceti aceste portrete de familie.

image1-fotografii-de-familie-alina-botica

Sunt fotografii care devin marturii de familie, vor ramane in patrimoniul familiei si vor dainui din generatie in generatie. Eu si acum am acasa, in rame, fotografii cu parintii mei cand erau tineri si fotografii cu mine, fratele meu si parintii mei. In casele bunicilor mei exista fotografii inramate de la nunta lor, de la nunta parintilor mei, a unchilor mei, imagini cu noi, nepotii, cand eram mai mici sau mai mari.

Pe parcursul zilei familia va fi surprinsa in ipostaze spontane, dar sfatul meu este ca in cele 20 de minute rezervate pentru fotografiile de familie, sa acordati atentie celor spuse de catre fotograful vostru astfel incat pozitiile in care sunt asezate persoanele si reactiile lor sa fie directionate, dar in acelasi timp sa avem parte si de emotii autentice si sa punem astfel in valoare familia si legatura dintre membrii acesteia.

image2-fotografii-de-familie-alina-botica

Comunicati cu fotograful vostru si alegeti, pentru fotografiile de familie si cele de grup, un cadru cat mai simplu si curat, cu o lumina care sa avantajeze chipul persoanelor din fotografii. Spre exemplu, puteti alege un perete intr-o singura culoare sau cu o textura aparte dar care sa nu distraga atentia de la subiectul principal, adica membrii familiei si invitatii vostri. Sfatul meu este sa evitati pe cat posibil fotografiile de grup in fata intrarii bisericii sau in usa restaurantului. In ambele cazuri cadrul nu aduce o plus valoare amintirilor voastre din ziua nuntii.

image3-fotografii-de-familie-alina-botica

image4-fotografii-de-familie-alina-botica

Ati vazut probabil ca la iesirea din biserica, de multe ori, exista un alt cuplu, insotit de invitati, care asteapta sa intre in biserica si inevitabil vor aparea in cadru persoane care nu au nicio legatura cu voi doi, cel mai bine va retrageti din fata bisericii catre o locatie mai linistita si cu un cadru mai simplu.

La restaurant se intampla momentul primirii invitatilor – acesta este un cadru potrivit pentru ca fotografi sa surprinda imagini cu emotii si reactii spontane, nicidecum pentru fotografii de grup. Cel mai bine ar fi sa aveti in incinta restaurantului un spatiu amenajat, cum ar fi un photoboot, unde sa puteti face fotografii cu invitatii in prima parte a serii, cand acestia sunt inca fresh si nu au dantuit o noapte intreaga. Indiferent daca aveti sau nu un spatiu amenajat, vorbiti cu fotograful vostru si va sti el sa va spuna unde si cand este mai bine sa faceti fotografiile de grup cu invitatii.

image5-fotografii-de-familie-alina-botica

image6-fotografii-de-familie-alina-botica

Daca stiti ca aveti la restaurant invitati care nu danseaza spuneti-i fotografului acest lucru si faceti o fotografie impreuna, astfel incat, in momentul in care primiti imaginile editate, sa fiti siguri ca aveti cel putin o fotografie cu fiecare invitat prezent. Din moment ce au fost invitati la nunta voastra sunt, cu siguranta, importanti in viata voastra. Desigur, e ceva mai complicata aceasta operatiune la nuntile cu foarte multi invitati – nu ati dori nici sa va ocupati tot timpul de la petrecerea de nunta doar facand fotografii cu invitatii. Va sfatuiesc sa nu lasati fotografiile cu invitatii pe sfarsitul petrecerii, cand semnele oboselii deja isi pun amprenta pe chipul vostru si al lor.

image7-fotografii-de-familie-alina-botica

Dupa nunta, acordati-i timp fotografului vostru pentru editarea imaginilor. Asa veti fi siguri ca ceea ce v-a placut in portofoliul lui veti primi si voi de la nunta voastra.

Acum ca timpul s-a scurs si ati primit fotografiile editate, ce faceti cu ele? In primul rand, faceti back-up la imagini, nu le tineti doar pe dvd/stick sau calculator, ci si pe un hard extern sau o solutie de pastrare a lor in cloud, pentru ca in orice moment dvd-ul, calculatorul, hardul ar putea ceda. Daca le aveti in cel putin 3 locuri e imposibil sa cedeze toate in acelasi timp. Dupa ce ati facut back-up, sfatul meu este sa faceti cel putin un album printat in care sa se regaseasca cele mai frumoase imagini din ziua nuntii voastre, un album pe care-l veti putea rasfoi ori de cate ori veti dori sa retraiti experienta din ziua nuntii. Oferiti-le parintilor, nasilor si rudelor apropiate un album. Va spun sigur ca le va face mare placere sa-l primeasca. De asemenea, pentru familie puteti opta sa oferiti cadou cateva printuri inramate sau un tablou canvas cu una dintre imaginile de familie. Orice varianta ati alege, le veti produce o mare bucurie in momentul in care vor vedea cadoul vostru pentru ei. Sfatuti-va cu fotograful vostru si alegeti imaginea potrivita.

In concluzie, nu uitati sa printati din fotografiile de la nunta si sa le puneti la vedere pentru a pastra mai aproape cele mai importante amintiri ale persoanelor care au fost alaturi de voi!