Cum ar fi sa dansam printre flori, intr-un camp de lavanda ori de maci?  Printre narcise sau crizanteme? Daniela Stelea, reprezentantul de seama al Moood Giuvaiere Florale, va propune un vals printre florile ei preferate, in fiecare anotimp:

Asa cum bine stim, sezonul in care are loc un eveniment este un factor deosebit de important in alegerea gamelor florale si cromatice. In functie de florile existente in fiecare sezon in Olanda – deoarece majoritatea florilor se importa de acolo si trebuie sa ne raportam la sezonul lor – putem propune anumite combinatii florale primavara, insa nu le putem reproduce 100% toamna sau iarna spre exemplu.

Tot acest sezon, de care va spuneam mai devreme, influenteaza si pretul florilor. Nu este un secret sa va spun ca, de exemplu un fir de bujor va avea un cost de trei-patru ori mai mare in toamna, decat il are in primavara si as putea continua cu multe exemple similare. Prin urmare, anotimpul florilor influenteaza foarte mult bugetul alocat acestora.

Dar pentru ca nu despre asta mi-am propus sa va vorbesc astazi, ci despre posibilitatile florale pe care le avem in functie de sezon. Asa ca urmeaza sa va propun cate un scenariu pentru fiecare sezon in parte. Florile reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte din decorul nuntii ce pot schimba radical atmosfera pe care mirii aleg sa o imprime locatiei, de aceea este important sa vorbim despre posibilitatile florale pe care le avem primavara, vara, toamna sau iarna, deoarece acestea aduc un aport valoros imaginii de ansamblu.

Cu aceasta ocazie, aleg sa va vorbesc de flori mai putin cunoscute, dar cu adevarat deosebite – pentru ca detaliile fac diferenta.

Ce poate fi mai frumos decat primavara, cand toata natura revine la viata?

Primavara ne aduce o gama foarte larga de flori, care mai de care mai colorate si parfumate. Este un sezon ce abunda in frumusete, iar perspectivele florale sunt nelimitate. De la gingasele si parfumatele zambile la lacramioare sau margaritari (cum li se mai spune in termeni populari) la narcise, bujori, frezii, anemone si ranunculusul cu petalele lui delicate.

image6-moood-anemone,lathyrus si ranunculus

In ultimii ani, florile-vedete ale primaverii si ale verii au fost bujorul si ranunculusul, insa hai sa ne imaginam cum ar fi o nunta delicata de primavara, deprinsa parca dintr-un tablou cu zane bune, in care florile vedete ar fi lalelele si heleborusul.

Heleborusul este o floare mai putin cunoscuta, foarte frumoasa si gingasa, ce se gaseste primavara, in diferite variatii de culori, usor parfumata care poate aduce un plus de frumusete unui aranjament floral. Daca ar fi sa propun o floare pentru aceasta primavara, m-as opri la heleborus. Insa floarea mea preferata de primavara este lathyrusul, deoarece are un aspect delicat si un parfum ametitor ce ne aminteste cumva de margaritarii din gradina bunicii.

image1-moood-primavara lalele si bujori

Daca pentru primavara propuneam un tablou desprins dintr-o poveste, pentru vara m-as transpune intr-o gradina secreta, cu flori parca neatinse, un refugiu pentru caldura toropitoare de afara sau o alta varianta diametral opusa: “de veghe in lanul de secara”.

Vara ne aduce in planul florilor foarte multe posibilitati, insa atunci cand luam in considerare aceste posibilitati, nu trebuie sa uitam un factor foarte important si anume temperaturile foarte ridicate. Propunerile florale trebuie sa fie ton in ton cu acest element, deoarece florile trebuie sa reziste impecabil in caldura. De aceea, vreau sa va propun pentru vara o serie de flori care nu numai ca au o rezistenta foarte buna ca sunt si deosebite si mai putin utilizate.

image7-moood-delphinium si mathiolla

M-as ajuta in conturarea tabloului meu de gradina nedescoperita de: stachis, delphinium, eucaris si mathiolla. Daca as fi pusa in situatia de a alege floarea mea preferata de vara, nu as putea sa ma decid. In timp ce mathiolla este o floare cu un parfum senzational, delicata prin aspect, dar cu o foarte buna rezistenta, eucarisul imi aminteste prin aspectul lui de gingasia narciselor.

image2-moood-vara eucaris

Toamna este anotimpul meu preferat din an. Asociez toamna cu abundenta recoltei, cu dulapurile din camara bunicii pline de dulceturi si serbet, cu parfumul de gutuie si culesul viei.

Mi-as imagina o nunta de toamna exact asa: la culesul recoltei, cu dalii parfumate si anemone, cu viburnum, eucalipt si struguri sau dovleci. Este un anotimp al culorilor calde, al miresmelor intense.

image3-moood-toamna fructe si dovleac

Si nu in cele din urma, iarna. Este un anotimp ce ridica multe restrictii din punctul de vedere al posibilitatilor florale deoarece gama florilor de iarna este considerabil restransa, insa cu putina imaginatie putem aduce un strop de magie in acest anotimp alb.

Florile mele preferate de iarna sunt brunia, wax-ul, lisianthusul si florile de bumbac. Dar nu as ezita nici macar o secunda sa folosesc gypsophila in aranjamente pentru a le da un aspect demn de craiasa zapezii. Va imaginati cum ar fi o nunta de Craciun, desprinsa parca din Narnia?

image4-moood-iarna brunia

image5-moood-iarna flori de bumbac

Trebuie tinut cont in alegerea anotimpului nuntii de faptul ca nunta va reflecta emotiile si starile cuplului si de faptul ca exista o legatura foarte stransa intre florile alese si personalitatea mirilor. De aceea, este foarte important atunci cand mirii stabilesc sezonul in care va avea loc nunta, sa fie informati cu privire la posibilitatile florale si cromatice disponibile la momentul dat.