Articolul de astazi este un guest blog post de la Andrada Sas – The Wedding Styler:
Rolul fotografiilor, in general, dar mai ales la un eveniment important precum e nunta, este acela de a captura emoția momentului si de a ti-o tine acolo, in clasor (albumul foto) pentru totdeauna, de a o impartasi cu altii sau de a o tine doar pentru tine, intr-o seara rece, cand esti poate putin trist, sau doar melancolic, si ai nevoie de o infuzie de emotii pozitive din vremuri trecute. Albumul de nunta e cel pe care il vei arata copiilor, nepotilor, prietenilor lor si oamenilor care vor fi in viitor familia ta, el o sa fie povestea inceputului, dovada evenimentului frumos care a marcat viata voastra de cuplu.
Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți oameni vor sa stranga cat mai mult. Sa nu uite ca cineva anume a fost la nunta. Sa aiba acolo dovada că x sau y s-au bucurat alaturi de el, sa ramana acolo capturata, si in acelasi timp sa dovedeasca invitatului importanta pe care o are – doar s-a consemnat la fotografie ca a fost la nunta.
Din pacate, una dintre cele mai consumatoare de timp si energie idei este aceea de a face fotografii cu fiecare invitat la nunta. Si pot sa-ti spun cu siguranta ca acest mod de a face poza cu fiecare dintre oameni, eventual in aceeasi pozitie, iti va determina mai tarziu o mare lehamite de a te uita pe ele. Poti, la fel de bine, sa te uiti pe orice alte poze cu acesti oameni, cat despre tine – e simplu, e suficient sa vezi una, ca arati la fel si in celelalte. Acest gen de imagini nu genereaza nicio emotie – sunteti voi doi zambind fortat, intr-un rictus automat, iar pe langa voi se perinda pe rand tot felul de oameni, mai apropiati sau mai indepartati, care va sunt dragi sau pe care n-o sa-i mai vedeti niciodata (si nici n-o sa va pese de asta).
Timpul in care faceti asta este timp irosit in cea mai pura forma. Iar conventia nu merita sub nicio forma efortul.
Ce sa faceti totusi sa va asigurati ca cei care conteaza apar in fotografiile de nunta?
Aratati-i fotografului persoanele importante. Explicati-i ca e important pentru voi ca ei sa apara in imagini, chiar daca poate sunt mai retrasi. Faceti neaparat fotografii cu familia, conteaza. Peste ani, posibil chiar ca aceste imagini sa fie tot ce conteaza. Dar nu mergeti mai departe, nu luați pozitia ursului de la Govora sau a maimutei de la Eforie, o sa diminuati mult valoarea fotografiilor, indiferent cat de bune si nobile sunt intentiile voastre.
Iar daca totusi trebuie neaparat sa faceti aceste fotografii si nu exista mod sa va conving altfel, alegeti-va pentru aceasta operatiune fie momentul primirii (daca stiti ca oamenii vor veni mai degraba rasfirat si ca nu veti crea ,,coada” la usa) sau un moment anume ales, trecut in desfasuratorul evenimentului, cat mai aproape de ora inceperii evenimentului, care sa ii fie comunicat si fotografului.
Sub nicio forma nu faceti poze cu oamenii la masa. Nu e nimic mai crispat si mai lipsit de emotie decat un om pe scaun, cu farfuria si paharul in fata si o mireasa cu brațul pe scaunul lui cu husa si funda. Si tot sub nicio forma nu faceti poze cu oamenii la plecare. Aici am doua motive pentru voi, amandoua la fel de bune:
1) pentru voi nunta se termina la tort, in acest caz.
si
2) nimeni nu arata bine cand pleaca de la nunta.
Nimeni.
Mai bine purtati-va normal, nu ,,faceti poze” decat la sedinta foto si lasati fotograful sa-si faca treaba linistit. Stie el mai bine ce are de facut.
Si e cel mai bun fotograf, de aceea l-ati si ales, nu?
Credit foto: Marius Barbulescu Photography