Obisnuiti cu fotografiile de nunta in natura sau intr-un interior spectaculos ori reprezentativ pentru miri, parca ne indreptam din ce in ce mai putin atentia inspre fotografiile de nunta din studiouri. De ce totusi nu ar trebui sa renuntam la astfel de fotografii, va zice Alin Panaite, de la Avatar Studio, in cele ce urmeaza:

Multa lume are o usoara aversiune fata de fotografia de nunta in studio. O aversiune justificata, daca e sa ne amintim ce insemna fotografia de studio pana nu demult. Adica imitatie de coloane grecesti, facute din poliestiren, cateva trepte, un fundal de panza si eventual o arcada cu flori de plastic. Un kitch total care asigura backgroundul pentru o serie de fotografii formale, in care toata lumea se uita la aparat si afisa un zambet tamp, comandat de fotograf. Cred totusi ca inca mai sunt studiouri care arata in acest fel. Inca mai sunt oameni care fac astfel de fotografii, de care sunt chiar foarte multumiti si pe care le inrameaza si le aseaza tacticos pe mileul din sufragerie, langa bibeloul cu soarecele care roade din cocean. Pana la urma, este o chestiune de gusturi, nu?

In ziua de azi, totusi, standardele s-au mai schimbat. Tendinte minimaliste, decoruri discrete. Cel putin asa vad eu lucrurile. Mie personal imi place foarte mult fotografia in studio, fac multe portrete, fotografii de fashion, si uneori fotografii de nunta.

Cred ca pentru miri este un avantaj ca fotograful nuntii lor sa aiba si un studio foto, pentru ca au un cuibusor unde se pot retrage daca, de exemplu, ploua in ziua nuntii (ceea ce nu-i de rau, ci doar un semn de belsug, nu?). Oricat de interesanta si creativa este sedinta foto Trash The Dress, sedinta foto din ziua nuntii arata emotia zilei respective, coafura si machiajul asa cum au fost in ziua cea mare. Daca ploua, iese din calcul sedinta in aer liber. Decat daca nu cumva avem ca recuzita o multime de umbrele colorate :) In caz ca nu avem, o varianta ar fi sa facem fotografii in diverse interioare sau in locatia de nunta, daca are o arhitectura interesanta. Dar studioul ramane o varianta mai sigura, mai ales daca ai o fereastra de aproximativ doua ore intre cununii sau pregatiri si cununii, de exemplu, deci acea perioada in care e mare zarva la locatia de nunta.

image1-avatar-studio-foto-in-studio-wedmag

Pentru sedinta in studio prefer sa vina la studio mirii, parintii, nasii si domnisoarele de onoare sau cavalerii. Nici nu prea ai cum altfel daca iti doresti si acele fotografii cu persoanele cele mai apropiate. Si sunt sigur ca ti le doresti. Au fost insa si cazuri cand m-am trezit cu tot alaiul de vreo 40 de persoane, de la biserica, la Avatar Studio. Am facut o poza de grup (noroc ca spatiul este generos!), alte cateva cadre cu grupuri, grupulete, dupa care i-am invitat pe toti la o cafea pe terasa si in lobby, iar eu am ramas cu mirii si ne-am axat pe sedinta lor foto.

Ramona si Liviu au fost printre cuplurile ce au avut parte de belsug in ziua nuntii si inca se bucura de acesta. Niste oameni minunati, care nu au fost prea stresati de potopul de afara. Intr-o fereastra de vreo ora, inainte de biserica, am facut un popas la Avatar Studio pentru o scurta sedinta foto. Iata cateva cadre din aceasta:

image2-avatar-studio-foto-in-studio-wedmag

Un alt moment bun pentru cateva cadre in studio este inainte de Trash The Dress. De obicei, la sedinta foto de dupa nunta, ne intalnim la studio, unde mirii se pregatesc, si daca tot suntem acolo, profit de ocazie si pornesc luminile pentru cateva cadre. Fotografii cu ambii, sau doar cu mireasa, in timp ce imbraca rochia, ceva intre fashion, nunta si budoir, cu un rezultat de o senzualitate si emotie aparte.

Pentru mine, fotografia de studio inseamna emotie, senzualitate, simplitate. Am destul de multe de elemente in recuzita pe care le-as putea folosi la Avatar Studio, de la chitara pana la aparate foto vintage sau alte accesorii, dar pe care le folosesc foarte rar. Accentul trebuie sa cada pe emotie, pe legatura unica dintre ei. Fara artificii, fara brizbrizuri. Pentru asta trebuie sa existe o chimie foarte buna si intre tine, ca fotograf, si miri. Ei trebuie sa se simta in largul lor, dar sa aiba si incredere in tine. Asta e valabil pe tot parcursul nuntii, insa in studio doar pe asta mizezi. In studio esti doar tu si ei si nu-ti mai fura ochii cadrele din natura, apusul, rasaritul sau arhitectura.

Fotografie, in limba greaca, inseamna a scrie cu lumina. Lumina este extrem de importanta, in orice stil de fotografie. Avantajul fotografiei de studio este ca ai la dispozitie lumina perfecta, pe care o modelezi cum vrei tu. Doar trebuie sa ai echipamentul necesar si sa stii sa-l manuiesti. Dezanvantaje, in studio, nu as spune ca exista, dar este mai dificil, din punct de vedere al posingului (felul cum aranjezi subiectii). Atunci cand nu ai elemente ajutatoare, cum se intampla cand fotografiezi pe locatie, accentul este pe expresie si lumina. Poti face siluete in studio, fotografii in contra lumina si multe altele – creativitatea nu are limite. Sunt cazuri cand, in ziua nuntii, intarzie mireasa la coafor sau machiaj si esti nevoit sa faci fotografiile foarte rapid. Nu ai timp sa incerci astfel de cadre, sau poate nu iti permite locatia. Cateva fotografii in studio pot completa foarte bine aceste aspecte.

image3-avatar-studio-foto-in-studio-wedmag

image4-avatar-studio-foto-in-studio-wedmag

Fotografia de studio are un farmec aparte. Nu este menita sa inlocuiasca fotografia in locatii deosebite. In nici un caz. Imi place sa caut mereu locuri cat de interesante pentru mirii pe care ii fotografiez si-mi place in mod deosebit sa fac fotografii in natura. Dar si simplitatea unui studio poate fi folosita in avantajul tau. Uneori, cu putin poti face atat de mult!

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online