Organizarea nuntii e un moment care se poate intoarce pe multe parti si analiza in multe feluri. Daca stai sa te gandesti – ea naste multe colaborari intre oameni pentru care ce se intampla la nunta e in plan profesional, pe de o parte – si alti oameni, pentru care nunta este un eveniment eminamente personal – pe de cealalta parte. Gandindu-te la asta doar, nu poti sa nu iti pui intrebarea – cat de mult e bine sa se imprieteneasca un furnizor de servicii cu clientul sau? Poate exista o relatie pur profesionala intre doua parti ale unui contract, atunci cand subiectul contractului este un eveniment atat de personal? Care e cel mai potrivit amestec de ,,business& pleasure” in acest caz? 

Am ridicat aceasta problema unuia dintre partenerii nostri – Alin Panaite, de la Avatar Studio (Constanta). Si iata ce punct de vedere interesant are un fotograf profesionist de nunta: 

,,Un subiect sensibil cand vine vorba de fotografia de nunta este relatia fotograf client. Si totul pleaca, ca-n orice alt aspect al vietii, de la modul cum viitorii miri isi aleg fotograful. Daca vrei sa ai o relatie buna cu fotograful, nu poti sa tratezi superficial aceasta decizie.

Am fost intrebat de multe ori care este parerea mea legat de modul cum ar trebui sa-si aleaga mirii fotograful pentru nunta. Sunt atat de multi fotografi, multi dintre ei foarte buni – atat de multi incat este realmente o provocare sa faci cea mai buna alegere. Le-am  raspuns intotdeauna tuturor celor care m-au intrebat ca in primul rand mirii ar trebui sa se uite bine pe portofoliile fotografilor pe care-i ,,vizeaza”. Stilul si viziunea unui fotograf se vad in lucrarile lui. De multe ori , uitandu-te pe anumite fotografii, simti pur si simplu ca acel  fotograf este pentru tine, ca sunteti pe aceeasi lungime de unda. Dupa care urmeaza etapa a doua, in care ei se intalnesc cu omul/oamenii din spatele aparatului. De obicei, in etapa asta apare confirmarea faptului ca stilul pe care il regasesti in fotografii se regaseste si in personalitatea si caracterul fotografului.

Un alt moment important este etapa „negocierii” . Si  nu referitor la partea financiara, cat la modul cum se va desfasura si mai ales fotografia tot evenimentul, din punctul de vedere al fotografului.  Le spun asta si cursantilor de la scoala de fotografie: trebuie sa fii foarte direct cu privire la stilul de lucru pe care il ai, iar mirii sa inteleaga ca asta iti garanteaza rezultatele pe care le-au vazut in portofoliul tau.  Sloganul „clientul nostru, stapanul nostru” trebuie regandit in acest context. Sunt multe cazuri in care mirii pot avea idei nastrusnice, care contravin cu stilul si cu modul cum vezi tu, fotograf, lucrurile. Daca reusesti sa faci un compromis intre ce vrea mirele si ce vrei tu, atunci e ok. Dar daca nu, mai bine intervii si iti spui punctul de vedere. Daca viziunile sunt total diferite si tu, ca fotograf, nu te simti confortabil cu ceea ce iti spune mirele, este de preferat ca ei sa gaseasca pe altcineva, decat sa accepti job-ul si sa existe in final frustrari majore de ambele parti.

Asa gandesc eu. Sa nu ma intelegeti gresit, asta nu inseamna sunt un tip al dracului si inflexibil, care merge pe principiul „ it’s my way or the high way”. Spun, pur si simplu, ca nu trebuie sa fii disperat sa semnezi contractul de nunta cu orice pret, daca asta iti va altera calitatea fotografiilor tale. De multe ori, insa, mirii vin cu niste idei foarte faine, pe care tu le slefuiesti si le integrezi foarte bine in ceea ce faci.

Fotografiile de nunta nu sunt o serie intamplatoare de imagini, ele spun o poveste. Iar eu, ca povestitor, trebuie sa-mi cunosc personajele.  Primul lucru pe care il fac este sa le ascult povestea, sa-i cunosc , sa inteleg ce fel de oameni sunt, ce le place sa faca, ce anume ii face sa vibreze. Fiecare nunta este unica, fiecare cuplu are un „ acel ceva” care il defineste. Si cat stam noi de vorba – bem si o cafea, ne cunoastem mai bine, ne imprietenim, radem. Este foarte important ca in ziua nuntii sa fim deja prieteni buni, sa nu mai existe nici un fel de bariere intre noi. Pentru asta, eu le propun de obicei si o mini sedinta foto inainte de nunta. Pe langa imprietenire, foarte importanta este si increderea in ceea ce fac eu, dar si in modul in care arata ei in fotografiile mele. Am intalnit mirese care imi spun : ,,Sunt foarte frumoase fotografiile tale, dar eu stiu ca nu ies bine in poze”. Rolul sedintei de inainte de nunta, este tocmai acela de a rezolva aceasta problema a increderii mirilor in felul cum arata in fotografiile realizate de mine.

Tot ce am vorbit pana acum se intampla inainte de nunta. Si e al naibii de important! In ziua nuntii, tu deja ii cunosti bine, sunteti prieteni, glumiti, ei sunt relaxati, sunt ei insisi in prezenta ta. Naturaletea in fotografia de nunta are la baza toate aceste lucruri. Din punctul meu de vedere, o fotografie buna arata felul in care esti, nu felul in care arati.

Eu nu glumesc cand spun ca, la nunta, sunt prietenul clientilor mei. Mai ajut mirele cu papionul sau cravata, sau sa-si caute butonii rataciti prin casa, mai asist socrul mare sa desfaca o sticla de vin :)… Eu ma simt foarte bine la nunti, ma distrez de minune. Si nu cred ca exista vreun risc in a deveni prea „prieten” cu mirii. Eu am incredere in ei – si ei in mine. Ei stiu ca eu imi fac bine treaba relaxat si simtindu-ma bine; nu trebuie sa stau incruntat sau serios ca sa demonstrez ca sunt profesionist. Energia pozitiva degajata de ei se trasmite si la mine, dar si in fotografii. Si asta e valabil si in sens invers.  Se mai intampla sa dansez la nunti –  din nou, am fost intrebat de cursantii mei daca asta „ da bine” , daca nu poate fi considerat exagerat.  Pai daca tu faci fotografii si te ia socru’ mare de mana si te baga in hora – ce faci, il refuzi? Sau daca mireasa vrea sa danseze cu tine? Atata vreme cat toata lumea se simte bine si momentul o cere, poti face orice.

In concluzie, nu pot spune ca exista o reteta ideala din punct de vedere al relatiei cu mirii. Cel mai important este sa fii tu insuti, sa nu incerci sa impresionezi viitori clienti incercand sa pari altfel, de teama ca nu te-ar place daca te comporti prea ,,natural”. Daca mirii te vad asa cum esti si sunt pe aceeasi lungime de unda, totul va merge extraordinar. Daca incerci sa fii altcineva pentru a parea mai interesant sau pentru ca asa ai vazut la alt fotograf, s-ar putea ca masca pe care ti-ai pus-o sa iti cada cand ti-e lumea mai draga – si atunci vei avea de dat niste explicatii.

Fotografiile sunt de la nunta Paulei si a lui Dragos, 28 mai 2016″

Alin Panaite, Avatar Studio

Avatar Studio este partener WEDMAG.

Fotograful este profesionistul experimentat care care iti da siguranta in tot ceea ce face, dar si omul, prietenul vostru, care stie cum ganditi, care vibreaza in acelesi ritm cu voi.

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online