Cromatica e o echipa speciala. O abordare plina de naturalete ce transpare in fotografiile facute de ei. Cine sunt ei? Ei sunt Irina si Robert, asa cum ii vedeti in fotografia de mai sus, iar noi i-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari legate de ceea ce fac ei. Si asta fiindca ceea ce fac, fac atat de bine!

 Cum a inceput povestea de dragoste dintre voi si aparatul foto? Si de ce fotografia de nunta?

Lucrurile se întâmplă cu un motiv, chiar dacă noi ne dăm seama foarte târziu de acest lucru. Din copilărie şi până acum au fost nenumărate întâmplări care ne-au adus tot mai aproape de fotografie şi de ceea ce facem acum. Albume vechi de familie, fotografi interesanţi pe care s-a întâmplat să îi cunoaştem, expoziţii de fotografie care ne-au impresionat, un curs lung şi intensiv de tehnică fotografică, călătorii, muzee de artă, un concurs Canon câştigat când eram foarte la început – o mulţime de lucruri aparent lipsite de importanţă la vremea lor au lăsat, de fapt, nişte urme, ne-au creat nişte vise şi ne-au ajutat apoi să ne apropiem de ele. Faptul că ne ocupăm de fotografie pare acum la fel de firesc ca faptul că am crescut şi am rămas împreună. De ce fotografie de nuntă? Pentru că am îndrăznit să credem că lucrând împreună şi îmbinând înclinaţiile noastre atât de diferite, vom putea aduce ceva nou şi necesar în acest domeniu – sau, vorba lui Nichita Stănescu, că adaugăm o picătură în plus sensibilităţii contemporane.

Cu ce va ocupati timpul inainte de a deveni fotografi?

Cu celelalte pasiuni ale noastre. Irina se ocupa de un doctorat în literatură comparată şi de predat diverse cursuri, Robert se ocupa de grafică de televiziune şi de webdesign. Sunt pasiuni la care nu am renunţat nici acum.

De ce “Cromatica”? De ce nu Robert si Irina?

Băiatul nostru, Andrei, este ceva din Irina şi ceva din Robert; cu toate acestea, el este Andrei – alt om, alt nume, alt destin. La fel este şi Cromatica: are ceva din Irina şi ceva din Robert, dar este altceva decât oricare dintre noi. Amestecul selectiv de Irina şi Robert produce ceva ce doar ne seamană puţin, dar depăşeşte ceea ce găseşti doar la unul dintre noi :).

Cat la suta inspiratie si cat la suta transpiratie? Cum se cultiva ambele?

Noi credem în muncă. Multă, constantă şi obligatoriu de calitate. Doar munca ne-a ajutat până acum, aşa că nu putem crede în altceva. Inspiraţia trebuie să te găsească muncind ca să dea roade. Indiferent că vine din literatură, din pictură, din cinematografie, din aventura unei călătorii sau din propria noastră relaţie, inspiraţia vrea să o primeşti cu mintea deschisă şi cu temele bine făcute.

Nu exista cam multi fotografi de nunta pe piata? Ce anume face diferenta?

Numărul fotografilor de pe piaţă este irelevant pentru noi şi pentru munca noastră. Noi suntem noi, nimeni nu poate vedea şi simţi la fel. Important este că sunt oameni care vor exact ceea ce facem noi – şi asta este valabil pentru fiecare fotograf. Partea bună şi amuzantă pe această piaţă este că în majoritatea cazurilor fotografii au clienţii pe care îi merită şi invers. Oamenii tind să se găsească bine unii pe alţii. Dacă ai prea puţini clienţi sau nu sunt aşa cum îţi doreşti, trebuie să vezi unde greşeşti tu, nu să crezi că se întâmplă pentru că ar fi prea mulţi fotografi. Iar diferenţa dintre fotografi o vede fiecare, după propriile criterii.

Ce anume va place cel mai mult la o nunta?

Ne place să descoperim oameni frumoşi. Şi nu ne referim la o frumuseţe fizică, ci la ochii în care citeşti dragoste sau bunătate, la gesturile celor care ştiu să se poarte cu adevărat frumos, la umorul cu care unii sunt înzestraţi, la nenumărate feluri de frumuseţe umană care ne încarcă de energie şi de optimism. Tânjim după această frumuseţe, am devenit dependenţi de ea.

Ce ati schimba daca v-ar sta in putinta la nuntile din Romania?

Avem noi o dorinţă – nu doar ca fotografi, ci şi ca invitaţi la nunţi. Aşa cum am văzut în alte ţări, am grupa momentele importante ale petrecerii în prima parte a acesteia, astfel încât fotografii şi videografii să îşi poată încheia munca la o oră la care încă au toată puterea şi inspiraţia necesare. Astfel, şi unii invitaţi ar putea pleca la o oră decentă, dacă ar simţi nevoia, fără regretul de a fi ratat participarea la un moment important, în timp ce alţii s-ar distra până dimineaţa într-o atmosferă intimă şi prietenească.

Ce inseamna un client multumit?

Când cumperi o maşină care merge bine şi este exact aşa cum a spus vânzătorul, simţi că ai primit ce trebuia pentru preţul plătit. Vânzătorul e mulţumit chiar dacă tu nu îl suni niciodată să îi spui că maşina merge bine. Unicul lui scop era de a o vinde şi în asta se măsoară succesul lui.
Dar un fotograf nu este un vânzător. Succesul nostru ca fotografi nu înseamnă nişte contracte şi îndeplinirea unor obligaţii. Pentru noi, un client mulţumit înseamnă că fotografiile noastre au fost mai bune decât am promis. Dacă un client simte nevoia să ne îmbrăţişeze sau să ne trimită rânduri de mulţumire pline de emoţie, înseamnă că am făcut mai mult decât să onorăm un contract. Munca noastră nebunească şi implicarea reală, neprecizate în contract, ne aduc aceste mulţumiri calde, care nu erau nici ele prevăzute. Acesta este succesul unui fotograf de evenimente personale – şi nu vine cu un singur client mulţumit, ci doar cu zeci de clienţi.


Ce va tine motivati in acest domeniu?

Faptul că progresăm. Atâta timp cât vom simţi că devenim mai buni de la un an la altul, vom avea curiozitatea de a vedea ce urmează şi vom continua munca noastră de fotografi.

 

Ce faceti voi in timpul liber?

Ne rezervăm vreo două-trei ore pe zi pentru familie şi pentru activităţi sportive. Când avem o perioadă mai liberă, citim şi ne povestim unul altuia cărţile, vedem filme bune, călătorim şi, evident, fotografiem :)

 

Noi le multumim Irinei si lui Robert si va invitam sa le studiati portofoliul la adresa www.cromatica.ro