Vizita in Absurdistan
M-am tot gandit daca sa scriu despre experienta noastra cu procedurile pentru cununia civila si am hotarat ca este un pas pe care toti il facem si poate povestea noastra o sa va ajute si pe voi. Titlul are legatura cu interactiunea noastra cu institutiile si procedurile birocratice in anul 2018… si desi suna plictisitor, noi ne-am fi dorit sa fie doar atat.
Iata-ne cu doua saptamani inainte de nunta. S-au rezolvat multe lucruri, au aparut noutati, schimbari de planuri, dar ne-am adaptat. In sfarsit incepem sa ne entuziasmam si sa ne gandim cu fericire la ziua nuntii noastre. Doar ca, am avut recent intalnirea cu birocratia si procedurile de la starea civila. Pentru noi a fost o vizita in Absurdistan.
Actele necesare pentru cununia civila
Acum cateva luni am inceput sa ne interesam ce trebuie sa facem pentru a ne programa cununia civila. In mintea noastra ne gandeam ca asta ar fi un prim lucru pe care il putem rezolva din timp. Logica ne spunea ca asta e un pas care trebuie facut din timp. Pana la urma, in ziua nuntii sunt o gramada de activitati pe care le facem si trebuie sa stim cu ni le programam ca sa avem timp pentru toate.
Doar ca…ne lovim de prima regula absurda si aflam uimiti ca nu poti programa cununia civila din timp.
Cel mai devreme se poate doar cu doua saptamani inainte de data dorita pentru cununie. Intre 11 si 14 zile inainte de nunta trebuie sa mergem la primaria in orasul careia avem domicilul de pe buletin. Ne hotaram repede, alegem Sinaia si ziua de 7 iulie, aceeasi zi cu petrecerea de nunta, 7 iulie. Nu mai punem lumea pe drumuri de doua ori, si nici nu mai pierdem timp pentru a organiza o alta petrecere pentru aceasta ocazie.
Cateva luni mai tarziu reincepem pregatirile pentru starea civila. Eu descopar ca nu imi mai gasesc certificatul de nastere in original. Am rezolvat repede, dar nu fara un moment de panica.
Mi-am programat o vizita la biroul de Evidenta la primaria Sinaia. In caz ca aveti si voi nevoie, puteti obtine un certificat de nastere duplicat la birourile de Evidenta ale primariilor din orasul in care aveti domicilul din buletin.
Din ce mi se spusese la telefon si ce am gasit pe site-urile altor primarii, aflu ca dureaza 3 zile ca noul certificat sa fie eliberat. Super, rezolv rapid. Dar odata ajunsa la Sinaia aflu ca dureaza de fapt cam trei saptamani pentru ca eu am fost nascuta la Ploiesti si ei trebuie sa trimita cerere acolo ca ei sa mi-l trimita inapoi la primaria din Sinaia. M-a luat cu calduri.
Trei saptamani era prea mult. Eu trebuia sa ma intorc in doua saptamani sa depun actele la starea civila. Doamna de acolo imi spune ca pot sa merg la Ploiesti daca il vreau mai repede. Procedurile lor implica trimisul actelor prin Posta Romana si dureaza mai mult. Si nu, cu curierul nu se poate, chiar daca va oferiti sa il platiti voi, am intrebat eu.
Panicata si cu ochii in lacrimi de nervi, ma duc la Ploiesti. Din fericire am rezolvat fara alte probleme si in trei zile am avut un certificat nou. Dar cu doua zile pierdute.
Intre timp am inceput sa ne pregatim si celelalte acte necesare pentru cununia civila.
Despre analizele medicale pe care trebuie sa le faceti
Descoperim o noua procedura fara logica. Trebuie sa ne facem analize pentru HIV si sifilis si sa obtinem o parafa de la un medic care sa certifice rezultatele, iar acea parafa este valabila doar 24h.
Acest moment a ridicat alta problema. Chiar doua, daca ma intrebi pe mine pentru ca mi-e frica de ace. O trauma din copilarie, de la vaccinurile facute de asistenta medicala din scoala, ma face si acum sa tremur si sa am lacrimi in ochi cand vad ace si stiu ca urmeaza sa fiu intepata. Dar m-am facut “barbata” si am trecut si peste asta fara lacrimi.
Niciunul dintre noi nu avem medic de familie in Bucuresti. Din fericire am descoperit ca sunt clinici private in Bucuresti care au pachetul de analize prenuptiale cum li se spune, si au medici care pot elibera si certificatele.
Dar aici alta problema. Desi legea spune ca nu mai este nevoie si de radiografie, sunt inca clinici care o trec si pe aceasta pe lista, in mod obligatoriu. Eu sunt abonat la Regina Maria, iar Catalin la Medicover. Eu am avut o experienta fara probleme, el a avut ceva incercari.
La Regina Maria eu am platit 60 si un pic de lei pentru analizele HIV si sifilis iar consultatia cu doctorul pentru a primi certificatul a fost inclusa in abonamentul meu. La Medicover, Catalin a fost obligat sa faca si radiografia in acele analize, si impreuna cu consultul medicului, a platit aproape 200 de lei. Desi el e abonat acolo, a descoperit ca daca i se aplica discountul, ar fi platit mai mult pachetul acela prenuptial. Ramanem cu un gust amar, dar vom descoperi ca asta e nimic pe langa ce patim la starea civila.
Mergem la programarile pentru doctor si ne luam fiecare certificatele. Ambii mai avem o surpriza. Doctorii ne intreaba ce sa scrie pe certificat – Apt pentru casatorie, Sanatos pentru casatorie sau altceva? Noi ramanem uimiti de intrebare. Ambii ne explica ca sunt primarii care au o anumita preferinta si e posibil sa ne intoarca pentru acel detaliu. Ramanem un pic bouche bee cum spun francezii.
Amandoi ne-am programat la doctor astfel incat sa obtinem certificatele despre care stiam ca sunt valabile doar 24h ca sa avem timp sa mergem la Starea Civila sa depunem cererea pentru cununia civila. Ne mai luam o zi din program si mergem la Sinaia. Ne-am dus in a 12-a zi, cu o zi inainte de ultima zi din termenul de care stiam (intre a 11-a si a 14-a zi calendaristica inainte de data cununiei). Ne-am gandit ca asa mai avem o zi in care sa facem asta, in cazul in care descoperim ca nu avem ce ne trebuie.
Fericiti si entuziasmati, in drumul nostru spre Sinaia ne hotaram cum facem cu numele noastre de familie. Negociem, avem discutii filozofice, si intr-un final ne decidem. Acum chiar se intampla, luam prima decizie de familie.
Probleme cu certificatul si multe drumuri Bucuresti-Sinaia
In asa spirit vesel ajungem la Sinaia. Soare, frumos, verde peste tot, o dimineata superba ne servea drept cadru pentru o zi asa importanta. Dar, ne-am desumflat repede dupa cinci minute la starea civila. Ni se spune sec ca nu se accepta programari pentru cununia civila in ziua a 12-a. De fapt, singura data este cu 11 zile inainte de ziua dorita.
Avem un mic soc. Pe mine ma apuca groaza. Trebuia sa alergam iar dupa parafa medicului si apoi sa ne intoarcem la Sinaia. Aflam insa ca de fapt parafa e valabila 14 zile, nu 24h cum stiam noi. Suntem confuzi, dar ne pastram calmul. Doamna ne-a mai spus o data care sunt actele de care aveam nevoie, noi dam check pe lista si ne intoarcem la Bucuresti, hotarati sa revenim a doua zi de dimineata.
Daca am fi fost un pic mai precauti, ar fi trebuit sa ii aratam actele atunci. Am fi rezolvat o problema destul de mare, asa cum urma sa aflam a doua zi
Iunie la Sinaia e la fel de capricios ca mai sau aprilie. Ploua cam de doua ori pe zi, dar soarele tot iese si ne bucura. In a doua dimineata, o zi de miercuri, ploua deja de cateva ore si nu parea sa se opreasca prea curand. Poate a fost un semn, pentru ca dimineata aceea s-a dovedit foarte neplacuta.
E aproape 11 dimineata si asteptam sa intram in biroul starii civile. Eram entuziasmati ca in sfarsit faceam asta si in acelasi timp resemnati si fara chef sa ne mai “razboim” cu functionarul, birocratia si micile chichite ale Absurdistanului. Ne doream sa intram, semnam, sa alegem ora si sa plecam. Deja ne gandeam la ce mai aveam de facut in restul zilei.
Intram in birou si veseli dam “Buna dimineata” si explicam ce vrem. Doamna, fara chef, si fara zambet, ne ia actele si incepe sa le sorteze, sa observe cu mare atentie copiile xerox ale documentelor noastre si sa le compare cu originalele (certificatele de nastere si buletinele). Trece la certificatele medicale, citeste cu atentie si il pune pe-al lui Catalin deoparte. Si apoi ne spune ca e o problema cu certificatul. Desi are toate datele de identificare ale lui Catalin (mai putin poza), medicul nu a trecut toata adresa din buletin, lipseau blocul si apartamentul.
Prin urmare nu le putea accepta. Aproape am izbucnit in plans. De nervi pe mine ca nu m-am gandit sa ii arat actele cu o zi in urma, de suparare ca treceam prin astfel de momente de panica cand noi ar fi trebuit sa fim fericiti, de neputinta in fata absurdului din birocratie. Ma calmez si ii explic doamnei ca trebuie sa ne intoarcem la Bucuresti pentru completari si ca nu avem timp sa revenim la Sinaia pana la inchiderea programului lor.
Ne-a recomandat sa cautam un doctor in Sinaia care sa ne elibereze un alt certificat medical. Nu mai trec prin restul discutiei pentru ca toata experienta ne-a lasat cu un gust amar si o dezamagire crunta. Intr-o tara in care casatoria e asa eveniment important pentru toata lumea, trecutul pe la Starea Civila e o experienta neplacuta. Procedurile nu sunt nici simple, si multe sunt fara logica, dar intalnirea cu birocratia si partea ei umana ne-a pus capac.
Nu am rezolvat la Sinaia pentru a obtine un nou certificat medical. Medicul de familie din Sinaia era in concediu de odihna, si sincera sa fiu am dubii ca e normal ca un medic sa elibereze un certificat medical fara sa fi vazut analizele. Sa ne intoarcem la Bucuresti, sa luam alta parafa, si sa revenim in aceeasi zi pana cand se termina programul celor din Sinaia, nu era posibil fara o masina a timpului sau ceva teleportare.
Asa ca dorinta noastra de a avea cununia civila in aceeasi zi cu nunta s-a facut cam praf si pulbere in acel moment. Nici mai devreme nu o puteam pune pentru ca trecuse termenul de fix 11 zile inaintea datei pentru cununie. Asa ca urma sa se intample dupa petrecerea de nunta.
Noroc ca suntem niste oameni optimisti si am trecut peste moment, nu insa fara o doza mare de nervi si dezamagire. Toata experienta mi s-a aparut anormala intr-o societate care este atat de obsedata de casatorie. Ma asteptam ca mersul la starea civila sa fie un lucru neplacut pentru ca interactionam cu statul si birocratia, dar in niciun caz nu ma asteptam sa se transforme in asa cosmar.
Lucrurile s-au rezolvat, pana la urma
Dupa cateva zile ne-am mai linistit, ne-au trecut nervii, ne-a trecut mica depresie si am inceput sa cautam o noua data pentru cununia civila. Catalin a hotarat sa mai incerce o data pentru data de 7 iulie si a trimis povestea noastra pe adresa primariei. Am primit raspuns neasteptat de prompt si o invitatie la primarie, sa rezolvam problema.
Cu inima mica, mica, ne-am intors la Sinaia inca o data pentru programarea cununiei civile. De aceasta data o alta doamna era la birou. Ne-a intampinat cu zambetul pe buze si cu calm, ne-a felicitat pentru eveniment, ne-a ghidat in completarea formularelor si ne-a facut programarea pentru data de 7 iulie. Am plecat de acolo fara sa ne vina sa credem ca in sfarsit am rezolvat.