Ce este Cocktail Hour?

Cocktail Hour e acea perioada de la inceputul unui eveniment in care invitatii ajung rand pe rand, socializeaza si servesc bauturi in tot acest timp, de regula intr-un spatiu diferit de cel in care se va desfasura evenimentul propriu-zis. Poate dura o ora, mai putin sau mai mult, dupa cum doresc organizatorii.

Cocktail Hour in programul nuntii?

In Romania, obiceiurile de nunta sunt in mare cam aceleasi prin toata tara, cu nuante pronuntate locale sau cu influente etnice care pot face ca evenimentele dintr-o anumita zona sau specifice unui anumit grup etnic sa fie cu totul deosebite!

Ca inceput al petrecerii de nunta, in principiu exista doua abordari, in functie de zona:

A. Mirii ajung primii la sala si isi intampina invitatii rand pe rand, asteptand cuminti langa intrare

B. Mirii ajung mai tarziu la petrecere, dupa ce se strang cel putin 70% din invitati, intrand in aplauzele acestora in sala de nunta.

Prima varianta e cea mai raspandita in Romania, a doua se regaseste doar in cateva orase din tara.

Aceasta practica destul de recenta, de a introduce Cocktail Hour – practic o receptie cu in care se servesc bauturi invitatilor pe masura ce sosesc, fara ca acestia sa intre in sala in care va avea loc nunta – prinde din ce in ce mai mult teren la nuntile din Romania.

cocktail bar hour

Foto: Vlad Events

Cocktail bar hour la nunta

Desigur, o astfel de receptie se preteaza cel mai bine in cazul nuntilor organizate in aer liber sau a celor care sunt organizate si inauntru si afara (au atat spatiu cu mese si scaune, cat si peluza sau terasa amenajate cu canapele, locuri de relaxare etc). Asta nu inseamna ca nu poti organiza Cocktail Hour in cazul unei sali de nunta mai clasice, atunci cand exista un hol sau un lobby spatios – practic un spatiu-tampon, diferit de cel in care va avea loc petrecerea propriu-zisa

Desi denumirea poate induce in eroare (ea fiind preluata, ca atatea alte obiceiuri, de la nuntile americane), nu se servesc cocktailuri propriu-zise ci cel mai adesea, sampanie – e de evitat servirea bauturilor cu concentratie alcoolica prea mare, vrem sa lasam “veselia” maxima pe mai incolo ;) In plus, e si o problema de cost – nu vrem ca aceasta ora sa se transforme intr-o povara financiara.

Cosmin Nica de la Barblade, serviciu profesional de bar mobil si cocktail bar, atrage atentia asupra faptului ca

E bine de stiut, mai ales daca este vara si cald, ca invitatii vor fi insetati si in mod sigur nu ii va ajuta prosecco. Este bine sa fie la indemana apa la discretie, eventual niste sucuri. La o astfel de receptie s-ar incadra foarte bine un esspresso bar sau un lemonade bar.

cocktail bar hour la nunta

Foto: Vlad Events

Avantajele organizarii unei receptii de tip Cocktail bar Hour

• E o perioada relaxanta care are si rol de tampon intre cermonia religioasa si petrecere, astfel incat sa nu stati stresati in cazul unei posibile intarzieri la biserica

• Voua, ca miri, va ramane mai mult timp pentru sedinta foto daca decideti sa-i intampinati pe invitati doar cand incepe petrecerea propriu-zisa, urmand ca in timpul acestei receptii sa se ocupe de invitati parintii sau hostesse

• Daca decideti sa-i intampinati chiar in timpul acestei receptii, puteti avea un program de petrecere si servire a aperitivelor mai predictibil – va asumati ca in cadrul acestei ore se vor strange mai toti invitatii. Desigur, daca sunteti intr-o zona in care mirii intra ultimii in sala, puteti sta la sedinta foto si aveti siguranta ca la finalul Cocktail Hour majoritatea invitatilor vor fi prezenti si va puteti face aparitia in sala de petrecere in aplauzele lor

• E o oportunitate perfecta pentru invitati sa foloseasca un photo-corner – lumina inca este buna si isi pot face selfie-uri, nu e nevoie neaparat de prezenta unui fotograf profesionist care sa se ocupe doar de asta. In plus selfie-urile facute la inceput de petrecere tind sa iasa mai bine decat cele de final ;)

• E momentul perfect pentru ca o parte din echipa foto-video sa documenteze decorul din sala unde va avea loc petrecerea. Daca tot ati dat o gramada de bani pe decor, ar fi ideal sa poate fi facute fotografii si filmari cu ceea ce a iesit. Se stie ca decorul de pe mesele invitatilor e minunat… pana ajung invitatii :) Dupa care mesele se “decoreaza” extra cu telefoane, posete si mai apoi feluri de mancare in diverse stadii de consum.

Cocktail Hour e timpul si locul perfect in care puteti folosi elemente de decor care au insemnatate aparte – cum ar fi fotografii ale familiei, fotografii cu voi ca si cuplu sau chiar fotografii ale celor care nu mai sunt in viata si care sunt foarte importanti pentru voi si familiile voastre. Fotografii, albume – invitatii vor avea timp si chef sa le studieze.

• Daca vreti sa integrati in nunta voastra un moment muzical mai aparte, de atmosfera, care insa nu se preteaza ca muzica de petrecere, Cocktail Hour e alegerea perfecta! Cvartet sau instrumente solo: saxofon, harpa, chitara sau – de ce nu – un DJ care pune muzica gen lounge, chillout, se potrivesc de minune!

Vlad Crisan de la Vlad Events, gaseste o astfel de receptie ca fiind una foarte bine-venita:

Pentru noi, ca serviciu profesionist de bar mobil, poate fi punctul de pornire a evenimentului, sau cum ii mai spunem noi ora 0. Cunosti invitatii, incepi sa intelegi care ar fii preferintele lor si poti planifica mai bine ce urmeaza. E momentul in care invitatii au ocazia si timpul necesar sa se cunoasca si sa socializeze in voie

cocktail bar nunta

Foto: IMAGIA

Dezavantaje ale organizarii unui Cocktail Hour nu sunt multe – in afara costului marit, evident. Insa exista solutii pentru mai orice: in acest caz, puteti opta pentru servirea apritivelor chiar in cadrul receptiei, daca e vorba de o servire de tip bufet suedez. Veti scadea astfel costurile cu aperitivele, insa trebuie tinut cont ca e necesara amenajarea unui spatiu penturu bufetul suedez si oferite niste conditii prielnice in cazul unui spatiu outdoor: nu puteti tine invitatii in plin soare o ora – daca exista umbrele mari, sau exista si spatii la umbra (copaci, cladiri, foaier etc)

Cosmin Nica de la Barblade atrage atentia asupra acestui aspect:

Foarte important ar fi si faptul ca spumantul va crea senzatia de foame si ar trebui sa nu dureze prea mult pana la servirea mancarii. Ideal ar fi ca pe parcursul unui Cocktail Hour sa se serveasca prin pass-arround aperitive, sau sa se asigure un bufet sudez in acest sens

Atentie! Daca decideti sa organizati un Cocktail Hour in care sa nu serviti decat bauturi, asigurati-va ca faceti asta specific in program/invitatie, in asa fel incat invitatii sa nu ajunga si sa astepte sa manance imediat – surpriza nu va fi una placuta!

Daca aveti intrebari sau sugestii legate de acest subiect, asteptam mesajele voastre, pe care le vom transmite profesionistilor din domeniul nuntilor, asa incat sa aveti acces la informatii cat mai relevante, direct de la cei mai buni!

Furnizorii care dorec sa ajute mirii din Romania sa ia deciziile cele mai potrivite pentru organizarea nuntii lor, sunt invitati sa ni se alature in grupul creat special in acest sens!

Foto coperta: IMAGIA

*****

Citeste revista 100 Fotografii de Nunta